Så er det altså 71 år gamle Odd Reitan , samt den ti år yngre Ivar Tollefsen, som i år kan skilte med landets største formuesøkninger. For Trøndelags ubestridte colonialmajor sitter nå på en formue anslått til 64 milliarder kroner, en økning på 13 milliarder siden i fjor. Tollefsen har på sin side en anslått formue på over 50 milliarder kroner, noe som også er en økning på 13 milliarder fra i fjor.
Rema 1000 er fortsatt hoveddynamoen i Reitan-konsernet, men alle forretningsområdene kan de siste årene vise til solid lønnsomhetsutvikling. Dagligvarebransjen har vært blant de mest lukrative bransjene det siste året, hvilket gjør at også den mediesky matbaronen Johan Johannson, som sammen med familien eier 74 prosent av aksjene i landets største dagligvarekonsern NorgesGruppen, også kan glede seg over et realt formueshopp. Johannsons formue har est ut med elleve milliarder kroner det siste året. Han kniper dermed en tredjeplass på Kapitals liste over nordmenn med høyest formuesøkning, også støttet opp av at familien, gjennom Joh. Johannson Eiendom, kontrollerer en betydelig eiendomsportefølje. Formuen verdsettes i år til 61,5 milliarder, alt i alt landets tredje største.
Se hele oversikten over Norges 400 rikeste her:
Eiendomsbaronene – rikere enn noen gang
Ivar Erik Tollefsen ligger altså på ingen måte på latsiden. Nye eiendomsprosjekter sjøsettes på rekke og rad, som i Kragerø-regionen, der det nå lanseres flere nye fritidsboliger, blant annet. Eneeieren av Fredensborg, som kontrollerer Heimstaden med 155.000 leiligheter og over 300 milliarder i eiendomsverdier, har med årene faktisk blitt større enn både Olav Thon, Entra, NPRO og Statsbygg – til sammen. Tollefsen er nå landets femte rikeste.
Også andre eiendomsinvestorer kan se tilbake på et år med eventyrlige formuesøkninger. Siden midten av 1990-tallet har Edgar Haugen møysommelig bygget opp Ragde Eiendom, som i dag består av en veldiversifisert, og veldrevet, eiendomsportefølje på nesten to millioner kvadratmeter næringseiendom, hovedsakelig i Oslo og Bergen. Økte leieinntekter innen kontor og lager bidro til at Ragde i fjor leverte en omsetning på 2,7 milliarder kroner, opp rundt 20 prosent fra året før. Haugen antas å sitte på verdier som er 4,8 milliarder kroner høyere enn i 2021, noe som dermed forsvarer en femteplass på listen over årets formuesvinnere.
Historisk sterkt fra Gjelsten
Moldenseren Bjørn Rune Gjelsten organiserer businessen sin gjennom investeringsselskapet Gjelsten Holding, som er involvert innen alt fra sportsutstyr og interiør til boligutvikling og kreftvaksiner. I fjor gikk selskapet med milliardoverskudd, et historisk sterkt resultat – som også kan kobles mot posisjonen som majoritetsaksjonær i Profier. Eiendomsselskapet vokser kraftig, og har i dag en såkalt produksjonsportefølje til en verdi av rundt syv milliarder, der om lag 90 prosent allerede er solgt og skal leveres mellom 2024 og 2025. Gjelsten har i dag en formue som settes to og en halv milliard høyere enn på samme tid i fjor – også det en økning få andre nordmann kan vise til.
Eiendomsinvestor Paal Hveem dobler på sin side like godt formuen sin fra i fjor. Økningen på 1,4 milliarder kroner kobles mot vellykkede aksjeinvesteringer særlig innenfor olje- og gassektoren og en generell god verdiutvikling på 69-åringens eiendomsportefølje.
Stadig flere rederrikinger
Norges desidert rikeste privatperson er fortsatt John Fredriksen. Med en formue på anslagsvis 124 milliarder kroner setter Vålerengas store sønn ny personlig rekord. Det er også norgesrekord – for aldri før har en nordmann kunnet vise til slike formuestall som Fredriksen nå kan slå i bordet med.
Økningen på ti milliarder fra i fjor er den fjerde største her til lands, og skyldes i stor grad solid uttelling på en rekke shippingaksjer. Det siste året har for eksempel Fredriksen sett børsverdiene i Flex
mer enn doble seg, mens tørrlastrederiet Golden Ocean er opp rundt 15 prosent. Dessuten er 78-åringen hovedaksjonær i tankkjempen Frontline , som i dag har en markedsverdi på 28 milliarder, etter en børsopptur siste tolv måneder på 100 prosent. For et par år siden valgte Fredriksen-familien å etablere investeringsselskapet Aeternum Capital, som skal være en aktiv eier i bransjer utenom den vanlige driften. I 2021 endte bunnlinjen her på over to milliarder, også det med på å sende Fredriksens gigantformue ytterligere opp.På ett år har kjemikalietankrederiet Stolt-NielsenNiels G. Stolt-Nielsen. Rederitoppen antas å sitte på en formue på 8,6 milliarder, en økning på litt over tre milliarder, noe som forsvarer en 13. plass på listen over årets formuesvinnere.
steget over 100 prosent på Oslo Børs, og har med det bidratt til formidable verdiøkninger for eierne. Børsfesten gir en markant formuesøkning også for konsernsjef og hovedaksjonær,Høegh-familien er ikke bare involvert innenfor shipping, men har også flere andre spredte næringslivsengasjementer. I dag kontrollerer fetterne Leif O. Høegh og Morten W. Høegh shippingvirksomheten, mens Harald Høegh har en betydelig portefølje med markedsbaserte aksjer, eiendom og industrivirksomhet. Flere av Høeghene er på årets vinnerliste, blant annet settes formuen til 48 år gamle Morten W. Høegh 2,6 milliarder over fjorårsnivået, en økning helt i norgestoppen. Gode shippingresultater forklarer i det alt vesentlige formuesøkningen.
Trond Harald Klaveness har i dag aksjemajoriteten i rederiet Torvald Klaveness. 2021 ble tidenes beste for holdingselskapet Klaveness Marine Holding, som opplevde et kraftig resultatløft særlig takket være gode rater innen containerskipstrafikken. Trond Harald Klaveness forsvarer en plass på årets vinnerliste, med en formue som settes 1,3 milliard høyere enn i fjor.
Finanstopper rikere enn noen gang
Ikke overraskende troner flere av landets mest fremtredende finansinvestorer høyt på listen over årets formuesvinnere. Honorarene renner inn til fondet Viking Global Investors, noe som i sin tur sender formuen til hedgefondforvalter Ole Andreas Halvorsen mot nye rekorder. Den antas å ha økt med 6,5 milliarder på ett år.
Formuen til PE-gründer Ole Ertvaag har nær doblet seg siste år, og settes nå til nær ti milliarder. Verdiene er knyttet til eierandelene i oppkjøpsfondet HitecVision, der pilene peker riktig vei i takt med fondets mange olje- og gassrelaterte investeringer.
På ellevte plass over årets formuesvinnere finner vi investor Christen Sveaas, som kontrollerer en privatformue som er 3,9 milliarder høyere enn på samme tid i fjor. Oppgangen er særlig knyttet til flere vellykkede finansplasseringer innen energisektoren, som i riggselskapet Borr Drilling , som nå for alvor skyter fart på Oslo Børs.
Pareto-gründer og majoritetseier Svein Støle , og investor Øystein Stray Spetalen, kan begge skilte med solide formuesøkninger siste år. I ett av Pareto-selskapene, Pareto Securities, renner nå pengene inn, støttet av meglerhusets sterke posisjon som finansiell rådgiver innenfor norsk oljeservicevirksomhet. Og deler av megleroverskuddet havner direkte i Støles allerede velfylte lommer. Spetalen er i dag god for seks milliarder, en økning på halvannen milliard på ett år. Investeringer i aksjer og eiendom gjennom selskapet Ferncliff Holding er drivende faktorer, samt ymse utenlandsinvesteringer.
Investor og Fondsfinans-gründer Erik Must er 900 millioner rikere enn i fjor, der en serie vellykkede børsinvesteringer, som i Kongsberg Gruppen , bidrar til å sende formuen hans til litt over 13 milliarder.
Konsumboom sender formuer til nye høyder
Etter pandemien har både hotellene og reisebyråene rapportert om nærmest euforiske tilstander. Behovet for å røre på seg har mildt sagt vært enormt, med dertil høy betalingsvillighet. Midt i smørøyet står hotellmagnaten Petter Stordalen, som gjennom Strawberry-konsernet håver inn på reiselystne nordmenn. Inneværende år synes å slå alle tidligere rekorder hva gjelder omsetning og inntjening, og bare de tre neste årene har konsernet 4.500 hotellrom, 18 nye hoteller og fem større utbyggingsprosjekter på trappene. Stordalens egen formue tar et kvantesprang på ni milliarder siste år, den femte største økningen her til lands.
Sunnmøringen Olav Nils Sunde dukker også opp på årets vinnerliste, med et formueshopp på en halv milliard. O.N. Sunde-konsernet ble hardt rammet av pandemien, særlig da datterselskapet Color Group måtte innstille seilingene. Landegrensene er nå åpne igjen, og Sunde kan derfor glede seg over at velfylte båter igjen genererer cash inn til konsernet.
Oppdrettsnæringen nyter også godt av åpne landegrenser, da eksportvolumene inn mot hotell- og restaurantsegmentet på kontinentet igjen skyter fart. 69 år gamle Gustav Witzøe har i dag en formue som settes fem milliarder kroner høyere enn i fjor, og kaprer med det en åttende plass på årets vinnerliste. Gjennom Kverva Industrier eier Witzøe over 50 prosent av sjømatgiganten SalMar , som har steget over 15 prosent på Oslo Børs siste tolv måneder.
Bransjen kan altså igjen glede seg over sterk internasjonal lakseetterspørsel, noe som også åpner opp for nye formueshopp for Gerhard Meidell Alsaker. Han står bak familieselskapet Alsaker Fjordbruk, som han startet sammen med sin far i 1986. I dag er bedriften blant Norges største unoterte oppdrettsselskaper, og forventes å levere nye rekordtall inneværende år.
Flere oljedrevne formuer
Norsk økonomi er i en solid oppgangskonjunktur, der særlig det økende aktivitetsnivået innenfor olje- og gassnæringen spiller positivt inn. Kjell Inge Røkke, som nå altså melder flytting til Sveits, er hovedaksjonær i Aker som har en rekke engasjementer, direkte og indirekte, nettopp opp mot norsk oljesektor. Aker-kursen har på ett år gått over 30 prosent på Oslo Børs, og er dermed hovedforklaringen bak Røkkes formueshopp på 8,7 milliarder, det sjette høyeste i landet.
Helene Odfjells formue settes i år til 4,8 milliarder, som er en økning på litt over en milliard fra 2021-anslaget. 57-åringen kontrollerer en stor eierpost i det børsnoterte riggselskapet Odfjell Drilling , som har steget nesten 50 prosent på Oslo Børs siste tolv måneder. Og skal man tro på riggselskapene selv, har industriutsiktene ikke vært bedre på mange år, noe som borger for at Helene Odfjell figurerer på denne listen også til neste år.
Rogalendingen Ståle Kyllingstad får nå endelig betalt for mange av sine oljeserviceengasjementer. Seriegründeren eier IKM Gruppen, som består av en rekke selskaper som nettopp driver innen ulike segmenter av oljeserviceindustrien. Konsernet har over 2.800 ansatte i 13 land. Kyllingstad har nå en formue på 3,8 milliarder kroner, noe som er en milliard høyere enn 2021-anslaget.