Familien Smedvig har fordelt formuen på to hovedområder: eiendom og fond. Fondsmidlene er plassert i både hedgefond og direkteinvesteringer. I “den norske biten”, aksjeselskapet Vestri, inngår flere titalls forskjellige selskaper innen de to områdene eiendom, hovedsakelig i Stavanger-området, og såkornsinvesteringer. Siden i fjor har selskapet foretatt to milliardtransaksjoner: salget av navigasjonstjenesten Navtor og datasenteret Green Mountain. Dette har frigjort nærmere 8 milliarder i kapital.
Bakgrunn
Peter T. Smedvig fikk en bachelorgrad fra Newcastle University i 1970, og en MBA fra Wharton School of Finance and Commerce, University of Pennsylvania i 1972. Da faren Torolf Smedvig døde i 1977, overtok han familierederiet, som ble børsnotert i 1990. Etter salget av familiens aksjer i Smedvig til John Fredriksens Seadrill i 2006 ble store deler av provenyet brukt til å bygge opp en venture- og private equityvirksomhet ledet av et internasjonalt team i London.
Anna Margaret Smedvig overtok for noen siden farens tidligere posisjon som styreleder og skal føre arven videre i fjerde generasjon. Peter har inntatt en rådgiverrolle, men tilordnes som familieoverhode fortsatt formuen på vår liste.
Begge bor i London, og det samme gjør Peters niese Julia Smedvig Hagland.
Pengebingen styres fra Stavanger og finansdistriktet Mayfair i London, der private equity og eiendom sikrer verdiene. Peters søster Hjørdis Kluge Smedvig har sammen med sin datter Julia Smedvig Hagland eierandeler i familieimperiet. Hjørdis sønn Petter Hagland har på sin side forsøkt seg med egne investeringer i Stavanger uten suksess.
Høyere formuesskatt som følge av børsnoteringen av Smedvig, som oldefaren Peder Smedvig grunnla for over 100 år siden, fikk Peter T. Smedvig til å flytte fra Stavanger til London for rundt 30 år siden. Formuesskatten ble så høy idet aksjene fikk full markedsverdi på ligningen, at det ville gjort det vanskelig å utvikle selskapet, ifølge Smedvig.
Holdingselskapene i dynastiet eies gjennom truster på kanaløya Jersey.