+ mer
Spesialpol: Nyhetsslipp for Champagne, England, Chablis og Loire Juni 2020 Foto: Ivan Kverme

Spesialpolenes nyhetsslipp for Champagne, Chablis, engelsk musserende og Loire

En rekke flotte viner lanseres 17. juni

Temaet for spesialpolenes “nyhetsslipp” er klassisk, men samtidig trendy. I kjent stil lanseres det mange flotte eksklusive godbiter som kommer i et begrenset kvantum fra Champagne, Engelsk musserende, Loire og Chablis. Alle vinene lanseres først på nett for deretter å kunne handles fysisk i de åtte spesialbutikkene Oslo Aker Brygge, Oslo CC-Vest, Valkendorfsgaten i Bergen, Hamar, Sandnes Sentrum, Sandefjord og Valentinlyst i Trondheim.

Først på nett

Salget starter først på nett fra klokken 08.00 morgen den 17. juni, men man får rene lottofølelsen når man får tildelt en tidsramme for å handle godbitene. Totalt lanseres det 13.885 flasker fordelt på 116 ulike varelinjer. 91 av vinene er musserende, 21 er hvite, mens bare fire er røde.

Champagne først, takk

Hvis man skal prioritere hva man skal kjøpe under slippet, anbefaler vi i første rekke Champagne. Vinmonopolets mektige innkjøpere Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng har plukket ut et spenn av kjente produsenter. Pol Roger, Louis Roederer, Henriot, Charles Heidsieck, Guy Charlemagne, Diebolt og Peters ligger alle og venter på sine tilhengere, men for kjennere er det de små og litt mer ukjente produsentene jakten burde fokuseres på. Følg spesielt med på stjerneprodusentene Frederic Savart, Paillard og Lilbert. De er selve definisjonen på hvilken kvalitet små produsenter i Champagne kan levere. Høy konsentrasjon, markert og nesten saltaktig syrlighet med klokkeklare rene smaker, får ganen til å fryde seg.

Store flasker og klassikere 

Pol Rogers toppvin Winston Churchill, som lanseres i flere årganger (1998,1999 og 2002) er verdt å merke seg. Heldigvis kommer det 480 flasker med 2009-årgangen, men de vil forsvinne fort. Prisen nærmer seg 1500 kr, men til gjengjeld vil du ha et ikon i vinkjelleren. Henriot er en annen klar favoritt under slippet. Det er også trolig at prisene for Henriot vil stige betraktelig i fremtiden når flere får smaken på denne litt “ukjente” produsenten i Norge. 

Spesialpol: Nyhetsslipp for Champagne, England, Chablis og Loire Juni 2020 Foto: Ivan Kverme

Noen ganger betyr også størrelsen noe - og under årets slipp lanseres det endel større flasker på henholdsvis 1,5 liter og 3 liter. Men til den helt store festen finnes det 12 og 15 liters flasken med Pol Roger Brut Reserve. Sistnevnte kan bli din for kr 13 600,-

Trendy England

Vakre topper på geledd: Nyhetsslipp for Champagne, England, Chablis og Loire Juni 2020. Foto: Iván Kverme

Engelsk musserende, som vi i Kapital har skrevet tidligere, er i skuddet i Norge. Utvalget er enormt og kvaliteten så høy at det under pressesmakingen nylig ble servert Champagne og Engelsk musserende om hverandre med den største selvfølgelighet. Kvalitetsprodusentene står i kø for å nevnes, men Wiston, Hambledon, Gusbourne, Hattingley og Chapel Down er våre umiddelbare favoritter. Sistnevnte lansert for første gang i Norge nå. 

Chablis skuffet, men Loire imponerer 

Med godbiter fra Dauvissat og Fevre vil også Chablis-tilhengerne få tilfredsstilt sitt behov, selv om pressesmakingen avslørte at 2018-årgangen ikke nødvendigvis vil gå inn i historiebøkene som en av de beste. En vellaget Chablis skal etter vår mening være konsentrert og mineralsk med kalkaktig fylde og med grønt eple, sitrus og markant syrestruktur. Men et eller flere elementer manglet i nesten alle vinene under smakingen. Vinene fra Loire og kultprodusenten Guiberteau var dermed alene om å skape en wow-faktor under smakingen. Med klokkeklar konsentrasjon, markant syrlighet og til dels imponerende mineralitet var de det komplette motstykket til en ellers så svak årgang fra Chablis. 

Lang smakedag: Svein Lindin (t.v.) fra Kapital smaker på nærmere 70 viner under pressesmakingen. Foto: Iván Kverme

Smaksnotater: 


Henriot Brut Millésime 2008
Lys grønngul farge. Små bobler. Eple, sitrus og toast på duft og smak. Rik konsentrert vin, flott, og 600 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 749 kr Poeng 89 Importør: Just Brands

Varenr:
11980301 Winston Churchill Brut 2009
Lys grønngul farge. Små bobler. Toast, rødt eple og mineraler på duft og smak. Konsentrert og sitrus på duft og smak. 480 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 1.425 kr Poeng: 94 Importør: Vinetum

Varenr: 11980701
The Trouble With Dreams 2014
Lys grønngul farge. Små bobler. Røde epler, sitrus og markjordbær på duft og smak. Deilig og flott mousse underbygges av markant syrlighet. 180 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 561 kr Poeng: 88  Importør: Servco

Varenr: 11026801
Wiston Brut 2015
Lys grønngul farge. Små bobler. Rødt eple, mineraler og sitrus på duft og smak. Moden utviklet duft med toast og røde epler i ettersmaken. 240 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 477 kr Poeng: 89 Importør: Servco

Varenr: 11972101
Savart Mont Benoit Extra Brut 2015
Lys lakserosa farge. Små bobler. Mineraler, rød frukt og sitrus på duft og smak. Rik på ettersmaken. 24 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 831 kr Poeng: 90
Importør: Blend Wines

Varenr: 11975301
Paillard, P Maillerettes Blanc de noirs Brut 2015
Lys lakserosa farge. Eple, sitrus og kalk på duft og smak. Rik konsentrert. Rødt eple og små bobler. 72 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 688 kr Poeng: 91 Importør: MGS

Varenr: 11980601
Dr. Brendan O'Regan
Lys grønngul farge. Små bobler. Gul frukt, sitrus og kalk på duft og smak. Rik, sitruspreget med lang konsentrert ettersmak. 90 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 1.000 kr Poeng: 90 Importør: Servco

Varenr: 11973001
Guiborat Prohibition Brut
Lys lakserosa farge. Små bobler. Gjær, mineraler, markjordbær og rødt eple på duft og smak. 60 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 554 kr Poeng: 89 Importør: Garage d'Or

Varenr: 11974801
Veuve Fourny et Fils Clos Faubourg Notre Dame Blanc de blancs Brut 2008
Lys grønngul farge. Små bobler. Kjeks, eple og sitrus på duft og smak. Flott konsentrert og lang ettersmak. 60 flasker tilgjengelig i Norge. 1500 flasker blir produsert.
Pris: 1.148 kr Poeng: 90 Importør: MGS

Varenr: 11973401
Peters Cuvee Speciale Chetillons Blanc de blancs Brut 2013
Lys grønngul farge. Små bobler. Kjeks, mineraler og modent eple på duft og smak. Rik konsentrert smak med sitrus, mineraler og toast i ettersmaken. 180 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 850 kr Poeng: 91 Importør: LaMarc Wines

Varenr: 11742501
Moncuit. R Chetillons Blanc de blancs Extra Brut 2013
Lys grønngul farge. Små bobler. Kjeks, nøtt og sitrus, eple på duft og smak. Konsentrert anslag med markant syrlighet. Lang ettersmak og balansert syrlighet.
Pris: 1.130 kr Poeng: 92 Importør: Symposium Wines

Varenr: 11981801
Pol Roger Blanc de blancs Brut 2013
Lys grønngul farge. Små bobler. Modent eple, sitrus og mineralsk på duft og smak. Rik, konsentrert vin med toast, nøtter og mineraler i ettersmaken. 600 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 735 kr Poeng: 90 Importør: Vinetum

Varenr: 11023101
Hattingley Blanc de blancs Brut 2013
Lys grønngul farge. Små bobler. Fruktig aromabilde med gult eple, sitrus og kjeks på duft. Rik, konsentrert ettersmak med flott syrlighet i ettersmaken. 120 flasker tilgjengelig i Norge.
Pris: 460 kr Poeng: 90  Importør: Winemarket

Smakerommet: Hvem smaker, og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.

Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.

Vin