Ulltveit-Moe må selge kunst
Ingen ville ha Bjarne Melgaard-maleriet Jens Ulltveit-Moe forsøkte å selge før sommeren. Nå legger investoren enda et Melgaard-bilde ut på auksjon. Det er både større og dyrere enn det forrige.
Siden vår forrige oppdatering i begynnelsen av august har Hovedindeksen falt 0,3 prosent. Bjellesauporteføljen, som Kapital introduserte i februar, har på sin side bykset opp 24 prosent i samme tidsrom. Fra oppstarten er nå Bjellesauporteføljen opp 52 prosent, mot Hovedindeksens 3 prosent.
Porteføljen har fått drahjelp av en av høstens virkelige kursraketter, riktignok i det unoterte markedet, nemlig Vaccibody
, som utvikler kreftvaksiner. Aksjen er opp 80 prosent på NOTC-markedsplassen siden forrige oppdatering.Nylig ble det nemlig kjent at Vaccibody inngår en avtale verdt opptil 6,7 milliarder med Roche , og sikter mot notering på Merkur Market. Det siste betyr etter alt å dømme bedre likviditet i Vaccibody-aksjen. Merkur-noteringer har vist seg å være svært så populære blant investorer de siste månedene.
Jan Haudemann-Andersen er største aksjonær i Vaccibody med snaut 35 millioner aksjer. Aksjene hans er dermed verdt ca. to milliarder kroner i skrivende stund, før en notering som ventes å skje nå i begynnelsen av oktober.
Scatec i vinden
Det er ikke bare Haudemann-Andersen som har lykkes blant våre utvalgte bjellesauer i det siste. Scatec Solar Nordea og ABG Sundal Collier har vært ute med positive analyser på aksjen de siste ukene.
er et annet lyspunkt for porteføljen, med en oppgang på 45 prosent siden sist. Nylig flagget gigantfondet BlackRock at det er inne med nesten 6,9 millioner aksjer, tilsvarende 5 prosent av utestående aksjer, og bådeScatec Solar Ivar S. Løge, som de siste årene har gjort det sterkt med sine aksjeinvesteringer. Løge har sittet med en post i Scatec en god stund.
har vært inne i porteføljen på bakgrunn av postordrekongen– Jeg har en langsiktig horisont i Scatec Solar, som i alle selskaper jeg investerer i. Jeg har fortsatt 100.000 aksjer i selskapet, opplyser Løge til Kapital.
De viktigste nye investeringene Løge har gjort i år er i Nordic Semiconductor , ContextVision
og Vistin Pharma , opplyser han. For øvrig har investoren vektet seg opp i Kahoot! og Crayon Group .– Kahoot er nå min største norske aksjepost, forteller Løge, som har aksjeinvesteringer for totalt over en milliard kroner.
Løge bruker ikke så mye tid på å vurdere alt som kan skje i aksjemarkedet fremover:
– Det kan jeg ikke få gjort noe med uansett. Hvordan det vil utvikle seg er i høy grad avhengig av faktorer som er vanskelig å spå om: USA/Kina-konflikten, valget i USA, Covid-19-utviklingen fremover osv., avslutter Løge.
I Kahoot! er for øvrig også Haudemann-Andersen tungt inne, med aksjer verdt over to milliarder kroner. Investoren har med andre ord en voldsom medvind om dagen, all den tid aksjekursen i Kahoot er doblet i år.
Lite sting i IT-mygg
Porteføljen vår tok utgangspunkt i handler til flere av de mest profilerte investorene på Oslo Børs gjennomført i 2019 og 2020. Våre utpekte “bjellesauer” er investorene Øystein Stray Spetalen , Arne Fredly , Ivar Løge, Torstein Tvenge, Jan Haudemann-Andersen og Ketil Skorstad. Porteføljen bestod opprinnelig av: Carasent , Norske Skog , Pareto Bank , Scatec Solar, Vaccibody og Okeanis Eco Tankers .
Sistnevnte forsvant ut av porteføljen i april, etter at det ble kjent at Spetalen ikke lenger var blant de største aksjonærene. Men da Spetalen dukket opp blant storeiere i IT-selskapet Ayfie Group
på Merkur-listen til Oslo Børs, tok vi inn den aksjen i august.Noen “bjellesau-effekt” har imidlertid ikke vært å spore i Ayfie Group så langt, selskapet rapporterte nylig om inntektsfall i første halvår, og aksjen er ned 2,7 prosent siden den kom inn i porteføljen.
Spetalen har i høst gjort noen flere mindre sprell i aksjemarkedet, blant annet har han dukket opp igjen på aksjonærlisten i Photocure og kjøpt aksjer i Goodtech for 13,6 millioner kroner. Det er kjent at det var Torstein Tvenge som solgte de fleste Goodtech-aksjene til Spetalen.
Norske Skog, der Tvenge og familien sitter med over to millioner aksjer, sliter stadig med å imponere investorene. Pareto nedjusterte nylig kursmålet til 35 kroner, men beholdt sin kjøpsanbefaling, og aksjen har falt tilbake 4,9 prosent siden forrige oppdatering.