<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Priskutt på fem millioner for Brudevold-villa

– Det er ingen dramatikk i at det tar tid eller at prisen er satt ned, sier den erfarne megleren Tom E. Johnsen hos Sem & Johnsen. Eventuelle kjøpere slipper nå unna med “kun” 45 millioner for huset etter Trygve Brudevold i Holmenkollens solside.

Ble ikke solgt i første omgang: Herskapshuset til den avdøde eiendomskongen Trygve Brudevold i Nils Collett Vogts vei 50 ble lagt ut for salg i november for 50 millioner kroner. Nå er prisen kuttet til 45 millioner kroner. Foto: Zovenfra / Zovenfra
Eiendom

Eiendomsutvikler Trygve Brudevold gikk i fjor bort i en alder av 100 år. I begynnelsen av november ble privatboligen hans i Holmenkollen lagt ut for 70 millioner kroner, skrev Finansavisen da.

Idet kalenderen bikket februar, dukket så det som ved første øyekast kunne se ut som en identisk annonse opp på Finn igjen. Men prisen på det store, grå og gule murhuset i Nils Collett Vogts vei 50 var tilsynelatende redusert med over 35 prosent, kuttet fra 70 til 45 millioner kroner.

– Ikke sammenlignes

– Dette kan ikke sammenlignes, sier eiendomsmegler Tom E. Johnsen hos Sem & Johnsen, som har oppdraget.

Satte ned prisen ti prosent: eiendomsmegler Tom E. Johnsen. Foto: Sem & Johnsen

– Opprinnelig var det to eiendommer som ble lagt ut for 70 millioner kroner til sammen. Den ene til 20 millioner og den andre til 50 millioner kroner. Man kunne kjøpe samlet eller separat. Nå er den til 20 millioner solgt, mens den andre er satt ned til 45 millioner. Dette er et stort og herskapelig hus, så det er ingen dramatikk i at det tar tid eller at prisen er satt ned med fem millioner kroner, mener den erfarne megleren. 

Dette er et stort og herskapelig hus, så det er ingen dramatikk i at det tar tid eller at prisen er satt ned med fem millioner kroner.
Tom E. Johnsen

Tross et priskutt på ti prosent er boligen likevel den dyreste som ligger ute på Finn, sammen med et hus med adresse i samme vei, nummer 20. Det selges av Sem & Johnsen, men av en annen megler, Jon Fredrik Bonde. Tomten er omtrent like stor, men huset er langt mindre enn Brudevold-villaen.

– Vi har ikke utvekslet synspunkter om prisen, sier Johnsen.

– Gode solforhold

Den “billige” delen av Brudevold-eiendommen, som har adresse Nils Colletts Vogts vei 48, gikk for prisantydningen på 20 millioner kroner, ifølge megler. Salget er ennå ikke tinglyst, så kjøper er ikke kjent. Brudevold bladde opp seks millioner kroner i 1999, og skal siden ha revet det som sto der og oppført en ny bygning på eiendommen, som måler to mål.

Det er villaen som Brudevold selv bodde i som ikke er solgt. Den består av et herskapshus, et gjestehus eller anneks samt en garasjefløy – alt oppført i boligkongens ånd. Bruksarealet er på 526 kvadratmeter og primærrommet på 759 kvadratmeter, altså over et halvt mål. Tomten er på 2,7 mål.

Kunsten følger ikke med: Her er Trygve Brudevold i en alder av 96 år. Bildet er tatt i forbindelse med en artikkelpakke i Kapital, “Snart 100 og helt i 100”, da han var god for en halv milliard kroner. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB

– Det er mye bygningsmasse. Alt er veldig solid, og det er flott utsikt. Tomten er også stor. Det er noen interessenter. Jeg vil påstå at dette er områdets aller fineste hus. Huset ligger på Holmenkollens vestside med gode solforhold, reklamerer Johnsen.

Jeg vil påstå at dette er områdets aller fineste hus.
Tom E. Johnsen

Dette er nemlig noe endel eiendommer i Holmenkollen, aka “HK”, mangler. Flere steder forsvinner solen i sekstiden, også om sommeren. 

Hushjelpen i treningsrommet

Trygve Brudevold deltok i flere OL på 1950-tallet, men det var som eiendomsutvikler han var mest kjent. Treningsiveren beholdt han livet ut. 

– Han var glad i å trene og trente nesten helt til det siste. Det er et stort trimrom i kjelleren.

Brudevold var glad i å trene og trente nesten helt til det siste.
Tom E. Johnsen

– Følger apparatene med?

– Ja, ja, sier Johnsen om rommet, hvor det også henger kart fra hele verden på veggen.

Etter det Kapital kjenner til, tørket en hushjelp støv av manualene. 

– Det følger med et eget gjestehus og en leilighet i hovedhuset. Man kan ha hjelp uten at hjelpen bor i huset. Det er plass til både aupair og bestemor. Huset passer til en familie med flere barn. Det er for eksempel fire stuer.

– Alt er kanskje ikke up to date hvis det er bygget for over 20 år siden?

– Det er kanskje naturlig å ta bad og kjøkken, sier Johnsen, før han begynner å snakke om kvaliteten på listene i huset, og at Brudevold opprinnelig var murer.

– Det er arvingene som selger, hans kone og tre barn. Det er heller ingen dramatikk i det, sier han.

Var god for en halv mrd.

Brudevold var god for en halv milliard kroner da Kapital skrev om ham i artikkelpakken “Snart 100 og i 100” i 1996.

“Et av hans store varp var da han på 1960-tallet kjøpte opp en hel rekke bygårder i Sinsen-området. På det meste satt han med over 4.000 leiligheter rundt omkring i Oslo,” skrev Kapital for noen år siden. Møtet med Brudevold var nettopp i Holmenkollåsen. 

Finn én feil: – Huset ligger i Holmenskollens vestside med gode solforhold, reklamerer megler Tom E. Johnsen. Utsikt er sjelden mangelvare i Holmenkollen, men kveldssol skorter det ofte på. Foto: Zovenfra / Zovenfra

“Huset kostet over 20 millioner kroner å bygge, er oppført i utsøkt naturstein og står i sterk kontrast til de beskjedne kårene han vokste opp i på Hedemarken i 1920-årene. Ifølge ham selv ble familien sett på som riktige fattigfolk ... I 1941 tok Brudevold mesterprøven, og sommeren 1943 – bare 23 år gammel – etablerte han seg med eget murermesterfirma,” skrev Kapital den gangen om Brudevold, som var god venn med Olav Thon – nå 98 år.

De første boligene ferdigstilte han på Høvik i Bærum i 1949, men prosjektet som gjorde ham til en stor entreprenør var Brattlikollen. Her var gevinsten tilsvarende flere hundre millioner kroner målt i dagens kroneverdi.

Kunsten er sladdet

Det er stadig flere eiendomsmilliardærer på listen over landets rikeste, og svært mange av dem deler en stor kunstinteresse, deriblant Pål G. Gundersen, Carl Erik Krefting, Petter Neslein, Selvaag -brødrene og Christian Ringnes. 

I boligannonsen ser man at Brudevold også var opptatt av kunst. Kapital mener å skimte gullalderkunst og kanskje Arne Kavli eller dets like.

– Trappeoppgangen er som et galleri, sier da også Johnsen.

– Men hvorfor er kunsten sladdet?

– Vi gjør det av og til når det er kostbare ting som Nikolai Astrup. Kunsten på veggen har ikke noe å si for salget, sier han.

Liker Munch-grafikk: Pareto-gründer Svein Støle. Foto: Eivind Yggeseth

Så lur var ikke Svein Støles eiendomsmegler i forkant av at Pareto-gründeren skulle flytte til Sveits. Da kunne man “gå” fra rom til rom i boligannonsen og se hva Støle, som startet karrieren i Kapital og nå er mangemilliardær, hadde av kostbar Edvard Munch-grafikk og annet på veggene.

Støles hus ble lagt ut for 60 millioner kroner. Rederarvingen Thomas Wilhelmsen, som også er på listen over Norges 400 rikeste, “fikk” Støles hus for 57 millioner kroner. Kapital har ikke kjennskap til hvilken kunst Wilhelmsen eventuelt begjærer.