+ mer
Jancis Robinson Foto: Jancis Robinson.com

Arven etter “Grande Dame of Champagne”

“Veuve Cliquot” eller “Enken Clicquot” forandret en hel vinindustri etter at hun overtok vingården etter sin avdøde mann. Vinproduksjonen er fortsatt mannsdominert, men mange dyktige kvinner løfter viner til nye høyder. Her viser vi frem noen av dem.

Mange dyktige kvinner har drevet frem  vinområder, merkenavn og kunnskap i en bransje som ellers virker totalt mannsdominert.  Historiske er de såkalte Enkene i Champagne, driftige kvinner som av ulike grunner var blitt enke og plutselig vinbonde. Enkestatusen kunne være tung å bære, men den var også veien til uavhengighet i 1800-tallets Frankrike, og mange av disse kvinnene endret bransjen for alltid. En av disse, og kanskje den fremste, er den gule enke selv, Barbe-Nicole Clicquot (1777–1866), som fortsatt pryder verdens kanskje mest kjente Champagne, “Gul enke”. 

Grande Dame of Champagne

Barbe-Nicole Clicquot, som senere skulle bli kjent som “Grande Dame of Champagne”, var bare 27 år da hun ble enke. Oppstandelsen var da også stor da hun, istedenfor å overlate driften til en mannlig slektning, selv tok over vingården. 

Veuve Cliquot eller Enken Clicquot hadde tydeligvis sans for forretningslivet. Hun skapte et verdensomspennende forretningsimperium og regnes i dag som kanskje den første europeiske forretningskvinnen. Champagne har mye de skylder henne og kvinner som henne, for at verdenskjente merkenavn som Clicquot, Pommery, Bollinger, Laurent-Perrier og Henriot har den status de nå nyter og at de fortsatt leverer vin i verdensklasse.

I denne utgaven av Kapital viser vi frem kvinner som har utmerket seg.  Her i Kapital Vin skal vi sette fokus på et knippe damer som har satt og setter spor etter seg i en moderne smaks- og kunnskapsdrevet vinverden. 

Frontfiguren, og den som har ryddet vei for flest siden 70- tallet, er nok den britiske Oxford-utdannede matematikeren, vinkritikeren, journalisten og forfatteren Jancis Robinson.

Jancis Robinson i sitt hjem i London. Foto: Jancis Robinson.com

Fremst på kunnskap

Fornavnet Jancis har blitt et merkenavn, og nevner man det i vinverdenen, peker alle mot 70-åringen  Jancis Robinson.  

Arbeidet hennes har da også satt spor etter seg i hele verden. Jancis ble Master of Wine i 1984, verdens mest krevende vinutdannelse. Hun er vinjournalist i Financial Times og forfatter og medforfatter av leksikonet The Oxford Companion to Wine, drueboken Grapes og vinkartboken The World Atlas of Wine. V inbøkene hennes har alene solgt millioner av eksemplarer, og hun er blant få som har greid å skaffe seg et internasjonalt publikum gjennom sitt eget nettsted, jancisrobinson.com. Hjemme i Norge var hun, i nesten 20 år frem til 2019, fast spaltist i magasinet Vinforum.

I likhet med mange andre i vinbransjen var det en flaske vin som fikk henne til å velge bort den utpekte yrkeskarrieren. I et portrettintervju i DN trekker Jancis Robinson frem årgang 1959 av burgunderen Chambolle-Musigny Les Amoureuses, som den vinen som ikke bare var en fysisk nytelse, men også noe som var intellektuelt stimulerende.

Klassisk bil: Tatjana Peceric farter rundt mellom vinmarkene med denne klassiske Peugeoten. Foto: Tatjana Peceric:

Tatjana Peceric

Den unge og lovende serbiskfødte vinmakeren Tatjana Peceric, hos kultprodusenten Terroir al Límit i Spania, har fått et enormt ansvar. Hun skal videreføre vinen som satte vinområdet Priorat på det internasjonale scene.  Peceric har da også vært sitt ansvar bevisst, og har løftet  kvaliteten til de nivåer som gjør at hennes viner nå vinner internasjonale priser og høster anerkjennelse som noen av Spanias fremste. 

Regionen Priorat ligger nærmest som en steinhaug midt i den grønne Monstant-regionen,  halvannen time syd for Barcelona. Området har bratte skråninger, såkalte costers (catalansk for bratte skråninger), som varierer mellom 15 og 60 graders helning. Vinmarkene plantes derfor som terrasser og bearbeides stort sett for hånd.

Grunnleggeren av Terroir al Límit, Dominik Huber, oppdaget Priorat ved en tilfeldighet sammen med sør-afrikaneren Eben Sadie. Sammen grunnla de, under svært enkle kår, Terroir al Límit i en nedlagt garasje i Priorat på 2000-tallet.  Drømmen var å la Terroir al Límit bli Spanias svar på verdenskjente Domaine Romanée Conti i Frankrike. Eben Sadie forlot prosjektet etter noen år, og vinstilen endret seg fra fruktig, pompøs og med rikelig ekstraksjon, til viner med særegen friskhet, eleganse og konsentrasjon som få andre får til i Priorat.

Amfora fra oldtiden: Tatjana Peceric smaker vin fra spesialbygget amforafat. Foto: Tatjana Peceric:

Tatjana Peceric lager vinene sine etter inspirasjon fra Cru-systemet i Burgund: Village-nivå for “blandingsviner”, 1er Cru der alle druer kommer fra en enkelt vinmark, samt Grand Cru der alle druer kommer fra en vinmark med spesielt godt potensial. 

Ambisjonen har gjort at hun lager en vinstil som er både full av konsentrasjon, kompleksitet og eleganse. I våre øyne nærmer Terroir al Límit seg til å bli nettopp Spanias svar på Domaine Romanée Conti, men på sine egne premisser. 

I en kommentar til Kapital beskriver hun årgangen 2000 i Priorat som spesiell for henne som vinmaker. Mye dårlig vær skapte store utfordringer i vinmarkene og frustrasjon hos ansatte som savnet den kvaliteten som var forventet.

– Dominoeffekten var brutal mot salget, men det jeg lærte av den årgangen, er at til tross for den atypiske kvaliteten har vinen fått sin egen karakter og sitt eget potensial, sa Peceric og påpekte at perfeksjonisme under menneskelig gitte rammer fungerer dårlig mot kreftene i naturen. 

– Vi må spille på lag med naturen, avslutter hun.

Vin: 
Varenr: 3506701
 Terroir Al Límit Torroja 2017
Lys blålilla farge. Røde bær, kirsebær og urter på duft og smak. Saftig elegant stil. Markant syrlighet og fruktdrevet  ettersmak.  
Pris: 400 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Autentico

Miss Argentina: Laura Catena forsker på hvordan vinene kan gjøres bedre. Foto: Catena

Laura Catena

Catena-familen er nesten ansett som kongelige i argentinsk vinindustri, og vil stå som de som la fundamentet for det som nå regnes som Argentinas moderne vinhistorie. Dagens utgave av Catena styres av 4. generasjon. Arvingen, Laura Catena (53), løfter nå familiebedriften videre sammen med sin far, Nicolás Catena (72).
Han jobbet som gjesteprofessor i California før han reiste tilbake til Argentina, overbevist om at hvis man kunne lage så bra vin i California, så skulle en kunne gjøre det samme i Argentina. Nicolás Catena overtok bulkvin-firmaet som hans farfar grunnla etter han innvandret fra Italia. Han solgte store deler av det, men beholdt den lille delen som var ment for produksjon av kvalitetsviner. 

Målet var satt, selv om mange mente han var completamente loco – helt gal. Det ble ikke bedre da han begynte å anlegge vinmarker langt over 1.000 meter over havet ved foten av Andesfjellene. Catena lyktes med sin filosofi og løftet renommeet til argentinske viner utover 1990-tallet. Mens far gjorde Catena kjent som en pioner og tradisjonsbærer for argentinsk vin, jobbet Laura Catena som lege i USA frem til hun i 1995 vendte tilbake til Argentina for å arbeide sammen med sin far. Laura Catena praktiserer fremdeles fra tid til annen som lege ved akuttmottaket ved San Francisco ved siden av å pendle mellom vinmarkene og smakinger over hele verden med sin argentiske vin. 

Sammen har de også etablert Catena Institute of Wine for å fremme forskning og løfte den argentinske vinbransjen til nye nivåer. Arbeidet har ført til at Laura Catena blir omtalt som Miss Argentina Wine for sine pågående studier av Mendoza-regionen og druen Malbec, som regnes som Argentinas nasjonaldrue. Selv sa hun ved et tidligere møte til Kapital at fremtiden til god vin fra Argentina kommer fra høytliggende vinmarker og kvaliteten på jordsmonnet kombinert med hvordan man på beste måte formidler steds- og druekvalitet.
– Det vi manglet fra begynnelsen, sier Catena, – var tiden til å etablerte og finne de beste vinmarkene i et felles cru-system som i Europa, det må bli min arv til kommende generasjoner. 

Vin
Varenr: 4610601
Catena Alta Cabernet Sauvignon 2018
Dyp rød farge. Konsentrert og rik på solbær, paprika og urter på duft og smak. Nydelig balansert fruktighet, flott syrlighet og rik fylde vitner om høy kvalitet fra Catena. Solbærkonge av en vin.
Pris: 349,– kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Vinarius

Høyt og lavt: Martha Stoumen gjør det meste selv i vinkjelleren, manuelt. Foto: Martha Stoumen

Martha Stoumen

Martha Stoumens one-woman vinmakings- og vindyrkingsprosjekt i Nord-California har satt spor etter seg både i den amerikanske vinverden, men også her i Europa. Naturlig dyrking og kjellerpraksis, med fokus på druer som elsker den californiske solen – Carignan, Zinfandel og Nero d’Avola – har gjort den energiske og karamatiske Martha Stoumen til en kultpersonlighet. 

Tålmodighet er stikkordet for Stoumen. Ingen snarveier i vinmarkene – naturens balanse ordner opp, ingen kjemikalier og ingen snarveier i kjelleren heller. Hun fokuserer på delikate viner som reflekterer voksestedet. Denne tilnærmingen er ikke tilfeldig. Martha Stoumen er bevisst i alt hun foretar seg, og det er derfor ingen tilfeldighet at hun har jobbet hos produsenter som Heymann-Löwenstein, Léon Barral, Giusto Occhipinti, Seresin og Broc Cellars. Hun som mange andre produsenter i California leier vinmarker som hun jobber med selv, og hun jobber med vinmarksdyrkere som har samme filosofi som henne.

– I utgangspunktet var det min kjærlighet til mat, og derfor jordbruk, som var min vei inn i vinverdenen, forteller Martha Stoumen. 

Hun nyter ifølge seg selv fremdeles fruktene av det hun har lært og erfart, men forandringene som skjer i klimaet i California gjør at hun føler at hun er på skolebenken hver dag. 

– Vinen jeg lager er et produkt av naturen selv, med sitt eget tempo og sin egen rytme, og fullstendig uavhengig av mitt liv og mine ønsker, sier hun.

Vin:
Varenr: 11518301
Martha Stoumen Venturi Vineyard Carignan 2018
Lys blålilla farge. Grønne vegetale toner, røde bær og urter på duft og smak. Tanninrik med flott syrlighet. Lang ettersmak. Bør lagres.
Pris: 379,– kr (bestilling)
Poeng: 90
Importør: Vinarius

Elsa og Adèle Matrot. Foto: Matrot

Elsa og Adèle Matrot

På et blomsterfylt gårdstun i den lille landsbyen Meursault i Burgund har Thierry Matrot drevet familievinhuset sammen med sin kone Pascale siden 1976 – men fra 2016 er det sjette generasjons tur. Døtrene Elsa og Adèle, som begge har studert både ønologi, vitikultur og forretningsdrift, har overtatt driften, og generasjonskiftet har løftet vinene og kvaliteten betraktelig. Radarparet Elsa og Adèle lager klokkeklare, elegante og friske viner, men har også ivaretatt det klassiske preget til Matrot-vinene. 

Elsa har en BTS (toårig høyskoleutdannelse) i vinhandel fra Montpellier og en DUT (toårig universitetsgrad) i vitikultur og ønologi fra Dijon, og begynte å jobbe sammen med sine foreldre Thierry og Pascale Matrot i 2008. To år senere ble også lillesøster Adèle med på laget, etter en mastergrad i administrasjon fra Grenoble, en mastergrad i vinhandel fra Dijon og studier i vitikultur og ønologi i Beaune.

Elsa og Adèle Matrot: Foto: Matrot

Matrot-familiens 24 hektar vinmarker har utelukkende vært dyrket etter økologiske prinsipper siden 2000, og avlingene begrenses til maksimalt 40 hl/ha. I kjent stil høster Matrot-søsknene alltid fullmodne druer, og i kjelleren gjøres det så lite inngripen som mulig. Søstrenes respekt for jordsmonnet og det møysommelige arbeidet som gjøres i vinmarkene gir delikate og terroir-pregede viner med ren frukt – med andre ord det helt motsatte av svære, massive og manipulerte burgundere. Elsa og Adèle Matrot poengterer at alle vinene de lager skal smake av sin opprinnelse – og ettersom druene til deres regionalburgundere kommer fra vinmarker som ligger innenfor kommunegrensene i Meursault og Puligny-Montrachet, smaker de som nettopp mini-utgaver av vinene fra disse prestisjefylte landsbyene.

– Å overta ansvaret som to søsken er sjeldent i Burgund, spesielt når vi begge har blitt småbarnsforeldre de siste årene, så for øyeblikket er det 24/7 arbeid med lite søvn, våkenetter og bleieskift i tillegg, sier søstrene.

Vin:
Varenr: 10622701
Matrot Meursault Blagny 1er Cru 2017
Lys grønngul farge. Smørtoner, konsentrert gult eple og mineraler på duft. Sitrus, smørtoner med lang ettersmak. Kan med fordel lagres noen år.
Pris: 728,– kr (bestilling)
Poeng: 91
Importør: Moestue Grape Selections

Vin