+ mer
Vinmarker på Etna tilhørende Planeta. Foto: Svein Lindin

Sommerens favoritter kommer fra Sicilia

Med lave priser og kvalitet i verdensklasse imponerer viner fra Sicilia en hel verden.

Få vinområder i verden kan vise til en slik kvalitetsendring som Sicilia har gjort de siste 20 årene. De rustikke og lettere oksiderte vinene som var med å løfte frem økonomien i etterkrigstiden er borte fra markedet fra den frodige øya, som i sin tid fungerte som et matfat for Romas geistlige. Den fantastiske utvikling av kvaliteten siden 2000-tallet har i dag gitt Sicilia et renommé som et av verdens beste vinområder.

Den største endringene kom etter at toneangivende produsenter investerte i moderne ståltanker med temperaturkontroll av både druer, saft og alkoholgjæringen. Resultatet ble elegante og fruktdrevne viner med iboende syrlighet og ikke minst en stedegen smak.

Opp i høyden, mindre avlinger

Samtidig med et sterkt fokus på bærekraftige, økologiske eller biodynamiske driftsmåter og utstrakt bruk av lokale historiske druesorter, har de beste produsentene også tatt inn over seg klimaendringene. Med høyere temperaturer i lavlandet har de etablert vinmarker i høyere og mer kjølige områder. Antallet lokale druesorter har også forlengst passert 80, men trolig er det langt flere. Sicilia, sammen med Portugal, er med dette i praksis blant de få land i verden som er selvforsynt med spennende prosjekter basert på lokale druesorter. Dermed har de også langt på vei rigget seg for en spennende fremtid. 

Modne druer: Nero d’avola hos Tenuta Delle Terre Nere. Foto: Tenuta Delle Terre Nere

De fire store

Det er fire druetyper som peker seg spesielt ut. Grillo og Carricante er de to hvite, mens Nero d’avola og Nerello mascalese er de røde. Med det rette stellet i vinmarkene og under vinifikasjonen kan de produsere vinstiler som lett kan hevde seg blant de beste i verden.

Grillo-druen kan med sin vegetale og markante friske undertone og alltid med en viss bitterhet i ettersmaken minne om en tørr sauvignon blanc fra Loire. Navnet kommer av grilli – som betyr druestein på siciliansk dialekt. Grillo har bare én stein, derav entallsbetegnelsen grillo. DNA-studier viser at Grillo er en krysning mellom Cataratto bianco og Muscat d’Alexandria (zibibbo i Sicilia), som trolig hadde sin opprinnelse i Trapani på slutten av 1800-tallet. Druen er mye brukt i søte viner som passito- og marsala-viner.

I høyden på 900–1000 meter på vulkanen Etna er det én drue som dominerer i de bratte og skrinne vinmarkene. Carricante, den syrerike druen, høstes etter en lang modning i månedsskiftet september–oktober og tilfører begrepet syrlighet en ny dimensjon.  Dyrket i høyden kan den minne om tørr riesling eller grüner veltliner med mineralsk smakskarakter og markant sitrusaktig syrlighet. Dyrket i lavlandet lever den opp til den italienske betydningen av navnet – det “å lesse opp”. For her gir druen rike avlinger og mister med dette syrligheten du får i høyden.

Blant de røde kommer man ikke unna Nero d’avola, som dyrkes over hele Sicilia. Druen er å regne som som en innfødt og omtales allerede i dokumenter tilbake på 1600-tallet. Druens smaksbilde favner fra det verste, hvor den kan minne om varmt blåbærsyltetøy, til den mest raffinerte, smaksrike og konsentrerte rødvinen med et utrolig lagringspotensial. I likhet med mange internasjonale druesorter finnes den i utallige smaksvarianter, men de beste kan minne om en Nebbiolo fra Piemonte, spesielt om den er blandet med en liten andel av den lokale Frappato-druen.

Nerello mascalese høres ut som en episode i Gudfaren, men skulle vi velge en drue som viser tydelig vei på hvor bra en rødvin kan smake fra Sicilia, er det Nerello mascalese som gjelder. Opprinnelig er det en krysning av Sangiovese og Mantonico bianco, skapt for å produsere store volum, men med mindre avlinger og selektering i modningsprosessen får du frem en vin som kan minne om de beste Pinot noir i verden.

Vinmarker på Etna tilhørende Planeta. Foto: Svein Lindin

Puslespillet i vinmarkene

I århundrenes løp har utallige vulkanutbrudd gitt et vidt spenn av jordsmonn på linje med det som finnes i velkjente Burgund i Frankrike. De beste vinmarkene på Sicilia ligger relativt høyt mellom 400 meter og 1000 meter, og deres komplekse mineralske sammensetning og store forskjeller i jordsmonnet har gjort det til et puslespill å definere rett drue i rett jordsmonn. For å holde et høyt kvalitetsnivå på de bratte vinmarkene kreves det langt flere arbeidstimer enn i tilsvarende områder i Europa.

Klimaet gjør det heller ikke lettere å lage god vin. Ekstreme varmeperioder og 30 grader differanse mellom dag- og nattetemperatur gir vinprodusentene utfordringer på å beholde syrligheten i druen. Dette har vinmakerne løst ved å starte innhøstingen på natten og de tidlige morgentimene.

Mindre bulkvin 

Først og fremst er det eksportmarkedet som får oppleve den positive endringen som skjer på Sicilia. På det italienske fastlandet er det fortsatt den kommersielle og pregløse delen av produksjonen som etterspørres. Men i dag er nærmere 55% av totalproduksjonen fra Sicilia på flasker, noe som er i sterk kontrast til i 2000, da produksjonen på flaske kun var på 5 prosent.

Bulkvinproduksjonen reduseres hvert år, og det er det fremste tegnet på at vi er på rett vei.
Vinmaker Alessio Planeta

Norge tidlig ute

I dag har Sicilia mange spennende vinprodusenter, og norske vinimportører har vært flinke til å finne særegne og stedstypiske viner fra øya. Så flinke har de vært at allokeringen av de beste vinene går til det norske markedet før resten av vinverdenen får legge inn ordre. Med nærmere 375 varelinjer på Vinmonopolet, hvor de fleste ligger i prisklassen 200 til 500 kroner, har Sicilia plassert seg svært prisgunstig i forhold til stadig dyrere kvalitetsviner fra ellers i Europa. Vinene på Etna er først og fremst matvennlige, røde som hvite. Med den iboende og  flotte syrligheten som preger vinene, gjør det dem til klare vinnere til sommerens matbord.

Bedre og bedre viner

Fellesnevneren for de produsentene vi nå har trukket frem, er at vinene de laget for bare fem år siden ligger kvantesprang unna kvaliteten de nå leverer. Det har tatt tid å forstå hvordan man lager vin under så komplekse forhold klimamessig, og ikke minst å kunne forstå hvilket jordsmonn som gir det beste druematerialet. De stegene produsentene tar, bringer dem frem i verdenstoppen blant vinprodusenter. COS, Frank Cornelissen, Benati, Donnafugata, Planeta, Occhipinti har på hver sin måte formet norske drikkevaner mot en retning: viner med en tydelig adresse fra hvor de kommer fra.

Smakerommet:

Varenr: 10868101
Cornelissen Susucaru Rosso 2018
Lys blålilla farge. Røde bær, krydder og sursøt fruktighet. Leskende og elegant. Lang syrlighet, ettersmak med røde bær. Wow-faktor til prisen. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl.
Pris: 290 kr (bestilling)
Poeng: 89 Importør: NON DOS

Varenr: 9424901
Occhipinti Grotte Alte 2014
Tett rød farge. Kirsebær, moreller, moden frukt på duft. Saftig fruktighet og utviklet aromabilde. Markant friskhet og lang kompleks ettersmak. Drikkevindu mellom 2022 og 2030+ 4000 flasker tilgjengelig i verden. Passer til: Storfe, lam.
Pris: 570 kr (bestilling)
Poeng: 94 Importør: Unico Real Wines

Varenr: 10205001
Planeta Etna Rosso 2017
Lys blålilla farge. Sval fruktighet med røde bær, urter og sursøt fruktighet. Balansert syrlighet og fruktighet i ettersmaken. Passer til: Pizza/pasta, småvilt og fugl, lam.
Pris: 225 kr (bestilling)
Poeng: 87 Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 4816201
Planeta Alastro 2019
Lys grønngul farge. Konsentrert, grapefrukt, sitrus og mineraler på duft og smak. Mineralsk aromabilde med vegetale toner og grapefrukt i ettersmaken.
Pris: 200 kr (bestilling)
Poeng: 88 Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 10065201
Benanti Etna Bianco 2017
Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og moden gul frukt på duft og smak. Flott syrlighet med fruktdrevet ettersmak av grapefrukttoner og sitrus. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 240 kr (bestilling)
Poeng: 89 Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 5873201
Occhipinti SP 68 Nero d'Avola e Frappato 2019
Lys blålilla farge. Komplekst aromabilde. Urter, mørke bær og kirsebær på duft og smak. Saftig fruktighet og lang syrlig ettersmak. Passer til: Storfe, lam.
Pris: 250  kr (basis)
Poeng: 88 Importør: Unico Real Wines

Vin