Dommen i Oslo byfogdembete ble avsagt i juli og er den siste i en rekke dommer mot forretningsmann Per Morten Hansen de siste årene. Alle kretser rundt samme tema: Staten ved henholdsvis Oslo kemnerkontor, Skatt sør og Kemneren i Drammensregionen mener Hansen skylder tilsammen omlag 26 millioner kroner i skatt. De har krevd utlegg i to eiendommer - et hus i Ankerveien i Holmenkollen, samt en luksuriøs 129 kvadratmeter stor fritidsbolig på Lille Kirkeholmen i Kragerø-skjærgården med privat båtplass.
Eiendommene er registrert på Hansens gamle kamerat fra Drammen, eiendomsinvestoren Tom Saxegaard, men staten mener Hansen er den reelle eieren. Tre forskjellige rettsinstanser har gitt staten medhold i deres påstand. Først i en arrestkjennelse hos Oslo byfogdembete i 2017, så i Borgarting lagmannsrett i 2018 og senest på ny i Oslo byfogdembete i februar i år.
I dommen som nå foreligger slår retten fast at Hansen var skattepliktig til Norge i hele perioden ligningsvedtaket gjelder. De baserer det blant annet på hans omfattende bruk av penger i Norge, og at Hansen ikke har dokumentert skatteplikt i England.
Domfelt flere ganger
Hansen er i Norge kjent som “Drammens fattigste playboy” og har i årevis beveget seg i finansverdenens gråsoner. I 1992 ble han dømt til syv måneders fengsel for heleri av fire malerier, deriblant det stjålne Munch-litografiet “Madonna”.
I 1996 ble han slått personlig konkurs. Deretter fulgte en periode som seriegründer. Blant annet startet han slanketyggegummiselskapet Gumtech, tollselskapet Andenæs Suldal og senere, sammen med flere, firmaet Elspar som importerte billige elektroniske artikler. Varene ble så solgt til spottpris til elektronikkjedene.
Det siste endte med at han i 2001 ble tiltalt for å ha svindlet tollvesenet for over fem millioner kroner. I tillegg ble han tiltalt for å ha skjult aksjer, penger, kunst og verdigjenstander etter sin personlige konkurs; og han var tiltalt for vold og å ha bedratt en forretningspartner.
Saken endte med at Hansen i 2003 ble dømt til 18 måneders fengsel, og fikk fem års konkurskarantene. Han ble også dømt til å betale staten over fire millioner kroner i erstatning. Han ble i tillegg dømt for bounndragelse for et samlet beløp på tre millioner kroner.
Hva Hansen egentlig har drevet med siden 2008 er i det store og hele ganske uklart, men noen drypp har det blitt. I slutten av november i fjor ble Hansen pågrepet av dansk politi på Kastrup lufthavn i København. Pågripelsen skjedde etter en begjæring fra Økokrim.
Siktelsen gjaldt hvitvasking, men han har senere blitt løslatt. Kapital har i den siste tiden også skrevet om flere av Hansens andre prosjekter. Det gjelder et fallert diamantprosjekt i Sierra Leone, og et forsøk på bitcoin-utvinning i de svenske skoger.
Lån eller utbytte?
Den nylige dommen fra byfogdembete gir derimot noe bedre innsikt i hva Hansen faktisk har bedrevet siden 2008.
I 2004 ble selskapet Great Southern Ltd (GSL) stiftet på British Virgin Islands. Hansen blir utnevnt som trustee (bestyrer) for selskapet. To år senere godkjenner selskapet et lån til Hansen med en låneramme på én million pund. Hansen signerer på vegne av GSL som långiver og seg selv som låntaker. I årenes løp blir dette beløpet noe utvidet, og staten anslår at totalt har GSL lånt omlag 13 millioner kroner til Hansen.
Staten mener at Hansen er reell eier av GSL, og at lånet derfor er underlagt skattepliktig utbytte. De viser til at lånerammen er stor, og at lånet ble gitt på et punkt da Hansen hadde vært under konkursbehandling i ti år. Staten mener pengene har gått til private formål. Hansen har bestridt dette og mener han er en av flere aksjonærer i selskapet, men han har ikke kunnet opplyse hvem de andre aksjonærene skal være.