For to år siden skrev Kapital at to av Telenors største agenter for dørsalg av bredbåndstjenester til norske hjem ville gå til sak med påstand om brudd på agenturloven etter at de ble sendt rakt på dør av telegiganten. Telenor Norge ble i tingretten i fjor dømt til å betale disse to 10 millioner kroner i erstatning. Dommen ble imidlertid aldri stående, da telegiganten anket saken. Før ankesaken skulle opp for lagmannsretten ble det inngått et forlik, som ingen av partene vil kommentere detaljene i.
– Selv om vi ikke kan uttale oss om detaljene rundt forliket eller beløpet, kan vi si at vi var svært godt fornøyd med dommen, som ga et godt utgangspunkt for forhandlingene, sier Alexander Hvass, styreleder i Intofiber, den største aktøren som ble sagt opp.
Inngikk forlik: Alexander Hvass, styreleder i Intofiber, som drev bredbåndssalg for Telenor, er fornøyd med utfallet av striden med teleselskapet. Foto: Privat
Fikk problemer
Fundamentet i agenturlovens regler for oppsigelse er at man i lojalitetsforhold skal få en rimelig tid på å områ seg på for å gjøre noe annet, anførte Intofibers advokat i forbindelse med rettssaken i fjor. Det som kom frem i den striden, bidro til at ytterligere to selgere nå har saksøkt Telenor med samme advokatfirma i ryggen. Det er denne gangen snakk om to enkeltmannsforetak som har levert inn felles stevning til Asker og Bærum tingrett. De krever Telenor Norge for totalt ca. 800.000 kroner.
– Det er to agenter som etter å ha jobbet for Telenor i rundt 15 år ble sagt opp i oktober 2015 og mistet alle inntektene sine, fra utgangen av det året, og kom i ganske store problemer. Han ene måtte selge huset. og han andre måtte ta opp lån. De var da ikke klar over at de var inne under agenturloven, forklarer advokat Alexander Daae i Kvale, som representerer selgerne.
Kjente ikke lovverket
Selgerne var altså ikke kjent med at oppsigelsesfristene etter agenturloven ikke ble overholdt, men stolte på at Telenor, som en stor og profesjonell aktør med høy statlig eierandel, fulgte relevant lovgivning, anfører Daae i stevningen til tingretten. De tok først ut forliksklage i februar 2019.
– Det var først da de leste Kapital i 2018 at de skjønte at Telenor hadde opptrådt i strid med loven, hevder Daae.