<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Sveits-utflytter ringes ned av nysgjerrige

Tidligere norgessjef Peter Straume i ABG Sundal Collier har gjort som kundene og tatt med blådressen til Luzern. – Sveits har mye god hvitvin. Utvalget i rødt er mindre, sier han.

Fra eie til leie: – Det er en mer omstendelig prosess å få kjøpt bolig i Sveits enn i Norge, sier tidligere norgessjef Peter Straume i meglerhuset ABG Sundal Collier. Foto: Iván Kverme
Finans

Siden regjeringen signaliserte skjerpede skatteregler i fjor høst, har flyttestrømmen ut av landet ingen ende villet ta. Det har vært et skred av svært rike nordmenn som har pakket kofferten, gitt huset i arv til barna og satt seg på flyet til Sveits. 

Men listefyllet fra Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste er ikke de eneste som har forlatt Norge. En annen er tidligere norgessjef for meglerhuset ABG Sundal CollierABG, Peter Straume. Flyttingen ble annonsert i en pressemelding fra det børsnoterte selskapet en mandag i desember, og hans valg falt på Luzern, litt sørvest for Zürich. 

– En slags kompetansedeling

Kapital treffer Straume på hans norske nummer, og vi er ikke de første som slår på tråden for å snakke om andre ting enn ren finans.

– Det er mange som tar kontakt og lurer på hvordan det er i Sveits. Det er bra og dårlig. Det er betenkelig at så mange tenker å flytte fra Norge på grunn av endringene. Men så er det fint å se at man tilpasser seg. 

– Har dere drevet vervekampanje?

– Nei, da. Men det blir en slags kompetansedeling, sier Straume, som flyttet med kona Marianne. 

De har voksne barn og hadde lyst til å gjøre noe annet. 

– Det har modnet over tid. Det er tilfeldig at det ble i høst, bedyrer Straume.

Hvordan han jobber fra Sveits

Sunnmøringen fulgte etter blant andre teknologimilliardærene Jens Rugseth og kompanjongen Rune Syversen til Luzern. De to er kunder av meglerhuset, og Kapital intervjuet nylig sistnevnte om det nye livet i Sveits. 

Det var sent i november i fjor at Syversens flytting ble kjent. Han fortalte at prosessen startet tidlig på høsten. Det hadde da oppstått hodebry ikke minst fordi duoen satt på store verdier som minoritetsaksjonærer. Frykten var at skatteforpliktelsene dette medførte skulle gå utover andre aksjonærer, ansatte og selskapenes vekstambisjoner.

ABG-profilen Straume har tidligere uttalt i mediene at det ikke er så dumt å følge etter kundene og holde kontakt. 

– Hvordan fungerer det i praksis; har ABG kontor i Sveits og konsentrerer du deg om nordmenn der nede?

– Jeg fortsetter i ABG og følger opp de samme kundene som før, de er stort sett norske og skandinaviske. Jeg har inntrykk av at mange som har flyttet til Sveits ser seg om etter business her nede også. De er aktive personer. 

– Du har på en måte hjemmekontor fra Sveits?

– En av fordelene vi har i dag, med å jobbe digitalt, er at jeg ikke er bundet til et fysisk kontor. Det blir endel reiser til Skandinavia, sier Straume, som har fortsatt som partner i meglerhuset.

Spørsmål om skatt

Finansmannen holder oversikt over antall dager han kan tilbringe i Norge i et “hjemmesnekret” Excel-ark.

Ifølge skattelistene hadde Straume en ligningsinntekt på 28,8 millioner kroner i 2021, mens formuen lå på 16,3 millioner kroner. Han eier investeringsselskapet Hamp Invest. I 2022 lå egenkapitalen på 54 millioner kroner mot 73 millioner kroner året før.

– Hvor mye sparer du i skatt på å flytte?

– Det har jeg ikke noe klart svar på og ønsker ikke å kommentere det nærmere, sier Straume.

Fulgt flyttestraumen: Peter Straume og kona Marianne har flyttet til Luzern. Her fra hovedkontoret i Norge før de pakket koffertene. Foto: Iván Kverme

– Mer omstendelig å kjøpe

Straume har gitt huset i Konvallveien på oversiden av Ringveien ved Ullevål stadion til barna, som begge er voksne. Men kona er altså med til alpelandet. Hun studerer medievitenskap.

– Nå har livet satt seg litt. Vi, som mange andre her, har flyttet fra det første til det andre stedet. Det tar litt tid. Foreløpig leier vi. Det er en mer omstendelig prosess å få kjøpt bolig i Sveits enn i Norge. Det gjelder å få oversikt og ikke forhaste seg. Nå har vi funnet et litt bedre sted å bo. Jeg har hørt at det er opp mot 90 prosent av husholdningene som leier.

– I alle sjikt?

– Mitt inntrykk er at de som eier eiendom, gjerne eier mye.

– Hvordan er leiepriser i Sveits versus i Norge?

– De er nok høyere. Men så har vi ikke leid så mye i Norge. Det som er kjent og bra, er at det er velfungerende og ordentlig i Sveits. Det er enkelt å bo her.

– Er det noe god vin i Sveits, da?

– De har mye god hvitvin. Utvalget i rødt er mindre. Men det er ikke noe problem å finne god vin. Italia og Frankrike er jo like ved, sier Straume, som er kjent for å være glad i eksklusive viner.

– Mer nettverksorienterte

Men alt er ikke like enkelt. Straume sier at språket er noe av det som er på minussiden. Sveitsertysken sitter ikke helt.

– Jeg snakket det fra før etter å ha vært utveksling fra NHH til St. Gallen og hadde internship hos Schindler, som er store på heiser og rulletrapper. Jeg jobbet med økonomi og administrasjon, sier han. 

De er mye mer nettverksorienterte her. Det gjelder for alle akser. Folk er opptatt av hvem du er, og hvor du kommer fra.

Finansmannen har ikke tydd til språkappen Duolingo. Han gjør det han kan for å praktisere språket. 

– Det kommer. Men det tar tid å bli fullintegrert. De er mye mer nettverksorienterte her. Det gjelder for alle akser. Folk er opptatt av hvem du er, og hvor du kommer fra. 

– Har en femårshorisont

– Har du tenkt å gjøre sveitser av deg?

– Det er vanskelig å si, vi tar et år av gangen. Vi har en femårshorisont, sier 52-åringen.

Kristian Fyksen overtok Straumes jobb som sjef for norgeskontoret til meglerhuset. På sin første kvartalspresentasjon i februar ble det kjent at selskapet endte med en omsetning på 508 millioner kroner i fjerde kvartal i 2022, ned fra 803 millioner kroner i samme kvartal året før. Finansavisen skrev da at ifølge kvartalsrapporten var totalkompensasjonen – lønn og bonus – ned fra fem millioner kroner pr. hode til 2,8 millioner, og at det var det laveste siden 2019.

– Vi har en del fast lønn, og en del bevegelig kompensasjon. Det er naturlig at bonusen går ned når resultatet er lavere, forklarer konsernsjef Jonas Ström til Kapitals søsterpublikasjon i vinter.

Den 26. april holder ABG Sundal Collier generalforsamling. Samme dag presenteres tallene for førstekvartal. I skrivende stund ligger aksjekursen på 6,2 kroner, opp 9,4 prosent i år. Hovedindeksen er opp 3,2 prosent i samme periode. 

Da må herr Straume kanskje ta en tur inn i Excel-arket sitt for ikke å overstige de magiske 61 dagene.