<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Dette driver den tidligere Danske Bank-toppsjefen med nå

Thomas Borgen har et enormt søksmål hengende over seg og skal fortsatt være siktet etter hvitvaskingsskandalen i Danske Bank. I mellomtiden livnærer han seg som rådgiver og konsulent.

Siktet: Etterforskningen av Danske Banks virksomhet i Estland pågår fortsatt. I mellomtiden jobber tidligere toppsjef Thomas Borgen som konsulent. Foto: AFP/NTB scanpix
Næringsliv

Danske politimyndigheter droppet nylig siktelsene mot seks av ni tidligere toppsjefer i Danske Bank. Det gjelder imidlertid ikke anklagene mot den tidligere konsernsjefen, norske Thomas Borgen, melder avisen Berlingske.

Borgen skal være ett av tre forhenværende medlemmer av Danske Bank-ledelsen som stadig har status som siktet. De to øvrige personene som fortsatt skal være i politiets søkelys er den tidligere lederen for bedriftsmarkedsvirksomheten i banken, Lars Mørch, og tidligere økonomidirektør Henrik Ramlau-Hansen.

Thomas Borgen forlot Danske Bank i 2018, etter at undersøkelser hadde avdekket uregelmessigheter ved bankens virksomhet i Estland. Store pengesummer, angivelig med opphav i korrupsjon og økonomisk kriminalitet, skal ha blitt sluset gjennom konti i den estiske filialen. 

Saken har utløst etterforskning i flere land og store søksmål. Blant annet er det norske oljefondet del av et større søksmål rettet mot Borgen personlig. Berlingske skriver at Borgen, i etterkant av skandalen, har flyttet hjem til Norge.

Konsulentvirksomhet

Ikke lenge etter Borgens avgang i Danske Bank opprettet han et enkeltmannsforetak. Ifølge nettstedet Finans.dk benyttes dette i dag til å drive konsulentvirksomhet.

“Vi er et lite konsulentselskap som fokuserer på å rådgi et begrenset antall organisasjoner,” skriver selskapet på sine nettsider.

Her presenterer Borgen seg selv som veteran fra finansbransjen med mer enn 30 års erfaring, ikke minst fra stillingen som konsernsjef i Danske Bank.

“Thomas har betydelig erfaring innen strategisk planlegging, strategiimplementering, kundeorientering, generelt lederskap og etterlevelse. Thomas har vært en leder i gode og mindre gode tider!” står det videre.

Ifølge nettsiden har Borgen et stort kontaktnett som det kan dras veksler på avhengig av type prosjekt, og det skisseres samarbeid med større konsulentselskaper som “senior advisor”. Kundene beskrives som serviceorganisasjoner i Nord-Europa, med fokus på Norden og Storbritannia.

Ønsker ikke kommentere

Thomas Borgen kom inn i Danske Bank-systemet gjennom Fokus Bank, som ble kjøpt opp av danskene i 1999. Han var her administrerende direktør fra 2000 til 2009, og satt i etterkant av dette i konsernledelsen i København, før han tok over som toppsjef i 2013. 

I denne stillingen etterfulgte han Eivind Kolding, som ikke hadde lykkes med å få skikk på bankvirksomheten etter flere magre år. Under Borgens ledelse leverte Danske Bank god resultatutvikling fra han tok over lederrollen og frem til hans avgang. 

Thomas Borgens norske pressetalsmann, Andreas Buøen, bekrefter at den tidligere banksjefen nå tar rådgivningsoppdrag gjennom sitt enkeltpersonforetak. Hans klient ønsker ikke å uttale seg om etterforskningen i Danmark.

– Thomas ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt, hverken hva gjelder siktelsene eller andre forhold, sier Buøen til Kapital.