<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Soloppgang i Østerrike:  Vinområdene i øst er et vakkert skue i soloppgangen. Foto: Austria Wine

Østerrike byr på en gullrekke av rødvin

Nystekte fjellryper blir ofte ledsaget av røde burgundere. Lyst på noe nytt? Østerrike har mer å by på enn bare hvitvin.

Østerriksk vin er en godt skjult hemmelighet i Vinmonopolets utvalg. I motsetning til Tyskland, hvor 9 av 10 flasker som selges er riesling, har Østerrike et imponerende mangfold. Roséviner, rødviner, hvitviner og musserende er alle av gjennomgående av høy kvalitet, og de lokale druesortene Grüner Veltliner, Blaufränkisch, Zweigelt, Blauer Portugieser og St. Laurent skaper en egenart som gjør at de kan hevde seg blant de beste i verden.  Tall fra Vinmonopolet viser også at nordmenn har fått øynene opp for vinlandet, og da spesielt for vin av litt høyere kvalitet.

En stor del av suksessen med å bygge det gode renommeet kan tilskrives den uavhengige nasjonale organisasjonen Austrian Wines. Deres langsiktige og målrettede arbeid med å kvalitetssikre, håndheve vinlovene og markedsføre de nærmere 4.000 vinprodusentene høster de nå fruktene av.

Byr på mangt:  Vinstilene fra Østerrike gjør seg bemerket over hele verden. I konkurranse med de aller beste. Foto: Austria Wine

Fra skandale til suksess

I 1985 lå den østerrikske vinbransjen nede med brukket rygg etter den såkalte glykoseskandalen, hvor det ble avslørt at enkelte produsenter hadde tilsatt glykol i vinen for å øke alkoholnivået. Hele 99 prosent av all eksport forsvant over natten.  

Landet måtte mer eller mindre nullstille seg og startet nærmest på nytt igjen. Løsningen var å innføre et av verdens strengeste lovverk rundt vin, noe som har gitt resultater. Landet er tilbake i det gode selskap og blir nå ansett som et foregangsland når det gjelder vinlovverk. Fra 2003 innførte også Østerrike et statlig styrt lovverk (Districtus Austriae Controllatus) hvor kvalitetsvin har en konkret geografisk opprinnelse, noe som ellers har vært vanlig i Europa siden slutten av 1930-tallet. Champagne, Chablis, Piemonte eller Rheingau er eksempler på geografisk opprinnelse som er nedfelt i lovverk.

Mest kjent for skidestinasjoner 

Østerrike er ikke et stort vinland med sine knappe 45.000 hektar med vinmarker. Tall fra Austrian Wine viser også at antall hektar har sunket siden toppen på 1980-tallet, da det totalt var 59.000 hektar. Østerrike er for mange best kjent for sine skidestinasjoner i vest, mens vinområdene i hovedsak er å finne i øst på samme breddegrad som Champagne og Burgund – ikke langt fra hovedstaden Wien.

Økende popularitet:  Østerrikes vinmarker har blitt kjent for sine gode hvitviner, nå følger rødvinene etter. Foto: Austria Wine

Rødvin er den store trenden

Hvitvin dominerer fortsatt og står for nærmere 70 prosent av produksjonen, men rødvin får stadig større popularitet etter at de mest brukte druene Blaufränkisch og Zweigelt nå gir viner som kan konkurrere med gode røde burgundere både på pris og til dels kvalitet. Zweigelt dominerer med hele 42 prosent av et areal på nærmere 15.000 hektar som er øremerket rødvin, men Blaufränkisch haler innpå med sine 19 prosent av av vinmarkene.

Produktsjef Steffen Riis Christiansen hos Vinmonopolet. Foto: Vinmonopolet

Ifølge produktsjef Steffen Riis Christiansen hos Vinmonopolet er kvalitet noe av det første han tenker på når han vil beskrive østerriksk vin.

– Kvalitet i form av at selv de enkleste vinene viser noe særpreg og karakter. Generisk vin som er utbredt i andre europeiske land, er langt mer fraværende her. Østerrike står også sterkt i balansen mellom innovasjon og tradisjon, samtidig som de har fokus på bærekraft og økologi.

– En ny generasjon av vinmakere satser på trendprodukter som oransjevin og pet-nat samtidig som de respekterer de tradisjonelle stilene. – De fleste av Vinmonopolets kunder tenker nok på Østerrike som et hvitvinsland, men mangfoldet er stort, og det produseres også fantastiske musserende og røde viner, som bare venter på å bli oppdaget. Tidligere var produksjonen av rødvin i hvitvinslandet Østerrike så liten at det ikke ble undervist i faget ved landets beste vinskole Klosterneuburg før i 1984. Rødvinene som ble laget før åttitallet var stakkarslige og syrerike.

Rype og god rødvin hører høsten til

I Norge har markedet lenge vært sterkt preget av toneangivende produsenter, og mange må betraktes som norgesvenner. Mang en vinkelner har gjennom disse lært om stedegenhet og smak fra Østerrike. Vi har plukket ut 6 viner som hver har sin egenart, men har fellesnevneren at de passer godt til rype. Syrligheten og den fruktdrevne smaken disse vinene har, gjør seg svært godt i kombinasjon med fløtesausen, russiske erter og rosenkål. Avkjøl vinen og server den i store glass.

Oppskrift:  

Rype i fløtesaus

Flott match:  Rype i fløtesaus og rødvin fra Østerrike. Foto: Matprat.no

Erkenorsk og tradisjonsrikt i bøtter og spann. Ryper er fantastisk mat som smaker av norsk natur. Servert med rosenkål, russiske erter, fløtesaus og nyrørte tyttebær blir dette et festmåltid.

Dette trenger du: 4 porsjoner

  • 4 stk. gryteklar rype
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper.

Fløtesaus:

  • 8 stk. einebær
  • 10 stk. sort hel pepper
  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 stilk frisk timian
  • 3 dl fløte
  • 5 dl viltkraft eller fond
  • 1 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 3 skiver brunost
  • 1 ss rørt tyttebær, tyttebærsyltetøy eller ripsgelé
  • 20 g blåmuggost eller roquefort.

Russiske erter:

  • 1 pk russiske erter
  • 2 ss smør
  • 2 ss sukker
  • 2 ss sherry eller portvin
  • 2 ss finhakket frisk kruspersille
  • Rosenkål:
  • 400 g rosenkål
  • 2 ss smør
  • Rørte tyttebær:
  • 200 g tyttebær
  • 100 g sukker, gjerne demerarasukker.

Slik gjør du

  • Legg russiske erter i vann. De skal normalt ligge i vann i to timer, men følg instruksjonene på pakken for riktig tilberedning.
  • Bruk hyssing og bind sammen lårene på hver av rypene. Krydre dem med salt og pepper og brun dem i en varm stekepanne med smør.
  • Skjær løk i båter og finhakk hvitløksbåtene. Ha einebær, pepper, løk, hvitløk, timian, fløte og melk i en vid gryte. Kok opp blandingen, legg i rypene og la dem trekke på svak varme i ca. 45 minutter. Sørg for at rypene er helt dekket med fløteblandingen. Koketiden kan variere veldig fra rype til rype. En måte å sjekke om de er ferdige på er å kjenne etter med en tommelfingernegl ved brystbenet. Slipper kjøttet brystbeinet ved et lett trykk, kan du ta opp den aktuelle rypen fra gryten. Kok rypene videre til alle er ferdige. Ta rypene ut av gryten og la dem hvile i minst 15 min.
  • Sil sausen og kok den inn til ønsket tykkelse. Ha i brunost, tyttebær og en liten bit blåmuggost. Smak til sausen med salt og pepper og legg rypene tilbake i sausen. Ønsker du en spissere smak på sausen, kan noe av innmaten fra rypene være med i kokeprosessen.
  • Kok rosenkål knapt møre i en gryte med lettsaltet vann. Sil av vannet og vend dem med smør.
  • Kok russiske erter etter anvisning på pakken. Normalt sett kokes de i bløtevannet til kokevannet har fordampet. Vend inn smør, sukker, sherry og finhakket persille.
  • Rør tyttebær: Bland tyttebær og sukker i en bolle og visp eller rør godt sammen. Rør til endel av bærene er knust, men la gjerne noen være hele.

Smakerommet

Varenr: 8168801
Heinrich Pannobile 2015
Middels rød farge. Plomme, røde bær og urter på duft og smak. Balanserte tanniner og fruktdrevet elegant ettersmak. Flott syrlighet.
Pris: 325 kr
(bestilling) Poeng:
88 Importør:
Vinarius

Varenr: 8347201
Allram St. Laurent Ried Gaisberg Reserve 2015
Middels blålilla farge. Røde bær, bringebær og florale toner på duft og smak. Fruktdrevet stil med markert syrlighet og lang ettersmak.
Pris: 250 kr (bestilling)  Poeng: 87
Importør: Holst Wines

Varenr: 5202301
Meinklang Blaufränkisch 2018
Middels blålilla farge. Konsentrert. Mørke bær og krydder på duft og smak. Saftig og vellaget vin med kryddertoner, bær og anis i ettersmaken.
Pris: 200 kr (bestilling) Poeng: 88
Importør: NON DOS

Varenr: 7861501
Heidi Schröck Blaufränkisch Kulm 2016
Middels blålilla farge. Elegant og fruktdrevet med røde bær, urter og mineraler på duft og smak. Balansert syrlighet og konsentrert ettersmak.
Pris: 240 kr (bestilling) Poeng: 89
Importør: Winemoods

Varenr: 11860201
Meinklang Abend 2016
Middels blålilla farge. Moden rød frukt og tørket frukt på duft og smak. Balanserte tanniner og flott syrlighet løfter vinen. Lang ettersmak med bær/kryddertoner.
Pris: 390 kr (bestilling) Poeng: 90
Importør: NON DOS

Varenr: 8168701
Heinrich Blaufränkisch Leithaberg 2017
Middels rød farge. Mørke bær, mineraler og krydder på duft. Fyldig rik med markert syrlighet og tørr utgang. God matvin. Bør dekanteres før bruk.
Passer til: Storvilt, storfe.
Pris: 299 kr (bestilling) Poeng: 88
Importør: Vinarius

Vin