“Nye” Chablis går i to ulike smaksretninger – vi liker begge
Vinene fra Chablis er i verdensklasse, men er nordmenn nå i ferd med å glemme de edle dråpene fra det nordligste distriktet i Burgund?
Nordmenn har omfavnet vinområdet Chablis i Frankrike siden begynnelsen av 2000-tallet. Faktisk i så stor grad at vi på et tidspunkt var det landet i verden som drakk mest Chablis i forhold til folketallet. Men etter nesten 20 år som den toneangivende vinstilen har endringer i klima, høye priser og tilgjengelighet gjort at færre nordmenn nå ser mot Chablis. Dette til tross for at de på sitt beste er blant verdens beste viner.
Glanstidene
Oppsvinget for Chablis i Norge sammenfaller med en artikkelserie forfattet av daværende vinjournalist i DN og forfatter av boken Chablis, Tom Marthinsen.
– Vi publiserte vår første artikkel om vinområdet Chablis på slutten på 90-tallet. Sannsynligvis en av de første artiklene om Chablis i Norge. Jeg husker det godt. Jeg tok selv bildet og med god hjelp fra den gang byens beste fiskehandler. Vi satte flasken godt plassert ned i is sammen med hummer, skjell, fisk og andre godsaker.
– Året før vi skrev den første Chablis-artikkelen var det totale salget i Norge på et par–tre hundre flasker i året. – Så tok det helt av, erindrer Tom Marthinsen. Artikkelen traff en innertier og slo an først på Oslo Vest. Senere spredte dette seg utover landet i takt med at vi nok førte en kampanjejournalistikk for disse vinene som vi likte så godt selv.
I skyggen av Burgund
Historisk sett har Chablis havnet litt i skyggen av sine selvsikre naboer lenge sør. Selv om distriktet tilhører samme vinregionen, Burgund, ligger Chablis for seg selv nesten 14 mil nordvest for det sentrale Burgund. Som en enklave har de, etter den andre verdenskrig, utviklet sin egen stil og identitet. Chablis var i begynnelsen av 50-tallet beplantet med under 500 hektar med vinmarker. 20 år senere var tallet steget til hele 750 hektar.
Vinmakeren Michel Laroche ble den første som kunne livnære seg av å produsere Chablis alene etter at han 1967 overtok seks hektar vinmark. Siden 80-tallet har det stort sett gått én vei for distriktet. Driftige vinmakere som Jean Marc Brocard og Michel Laroche tok initiativ til å gjøre Chablis kjent over hele verden. Etter hvert har det vokst til over 400 produsenter som disponerer nærmere 5.300 hektar med vinmarker, og årsproduksjonen passerte i 2019 hele 36 millioner flasker.
Klima truer
Chablis er det nordligste vindistriktet i Burgund og har tradisjonelt hatt et kontinentalt klima med solfylte dager og kjølige kvelder og netter når innhøstingssesongen har nærmet seg. Men med de globale klimaforandringene har Chablis fått store utfordringer de siste 5–7 årene. Distriktet ligger utsatt til for store værsystemer som gir frost og hagl på våren og tidlig på sommeren. Slik har det alltid vært, men med klimaendringene øker værsystemene i størrelse. Hagl store som tennisballer knuser bokstavelig vinstokkene, frosten kommer, dekker større områder og varer lenger. Resultatet er at drueemnene ikke får en sjanse til å bli druer. Hele 30 prosent av avlingen har i noen år gått tapt.
Chablis er et av de stedene hvor jeg merker klimaendringene tydeligst.Arnt Egil Nordlien, senior produktsjef Spesialutvalg og auksjoner hos Vinmonopolet
Ifølge senior produktsjef Spesialutvalg og auksjoner hos Vinmonopolet, Arnt Egil Nordlien, var Chablis før 1990 en syrlig og lett vin. En ganske krevende og matvennlig vinstil som gjerne lagret veldig godt.
– I dag er Chablis i ferd med å ligne mer på sentralburgundere. Fetere, rikere og søtere frukt, mindre syrlighet og friskhet, forklarer han.
Et eneste stor gjesp
Om Chablis-vinenes suksess har blitt dets bane, er tidligere vinjournalist i DN, Tom Marthinsen, klokkeklar.
– Listen over viner fra Chablis på Vinmonopolet er lang, men den er et eneste stort gjesp. Utvalget preges av storprodusenter med relativt intetsigende viner. De beste chablisene er fortsatt i verdenstoppen når det gjelder kvalitet, men utvalget i hyllene er under enhver kritikk. – Ikke vet jeg hva polets innkjøpere ser etter, men kvalitet er det tydeligvis ikke. Min klare oppfatning er at det bare er “inside”-kjøperene av Chablis som benytter seg av utvalget i bestillingslisten, eller stiller seg i kø under spesialslippene når de beste flaskene kvoteres, som får smake hvor god Chablis egentlig kan være.
Nå skal det sies at mange av de beste Chablisene ikke egner seg for massesalg. De er og vil bli solgt i små kvanta.Tom Marthinsen
Lyspunkt finnes
Jan Stubne hos vinimportøren Better Wines er blant dem som har har vært med på Chablis’ suksessreise. Han påpeker at den yngre generasjonen som nå tar og har tatt over gjør andre valg.
– Mange velger å gå ut av kooperativet La Chablisienne hvor de før bare leverte druer, samtidig som de leder an en dreining mot biodynamisk og økologisk dyrking. Det gjør Chablis spennende på nye måter samtidig som man opprettholder det genuine med Chablis.
Økende priser og for lite vin
Hva gjelder status for Chablis i dag og fremtidige trender og planer, kan ikke Vinmonopolets produktsjef, Matteo Scarpellino si noe.
– Men historisk sett har Chablis vært den “bestselgende hvitvinen” fra Burgund i Norge, men hagl og frost ødela mye av 2016- og 2017-årgangene, noe som har bidratt til en kraftig volumreduksjon i disse årgangene. Med andre ord har mange produsenter rett og slett ikke hatt nok vin til å dekke den norske etterspørselen etter disse årgangene, noe som har ført til kraftige prisøkninger, og flere produkter har mistet distribusjon og listeføring i våre butikker.
Salg av historiske dimensjoner
I 2019 solgte polet i overkant av 417.000 liter Chablis, en liten nedgang fra 2018. Hittil i år har Chablis hatt et salg på 325.000 liter. I tillegg til varmebølgen i mai og juni i år har konsekvensene av Covid-19-pandemien, med stengte barer og resturanter og nesten total stopp i grensehandelen, gitt Vinmonopolet historiske salgstall for mange varegrupper.
Nye Chablis
Nylig testet vi en rekke av de klassiske Chablisene på det norske markedet, og konkluderte i likhet med Vinmonopolets Arnt Egil Nordlien med at distriktet er i forandring, og det går i to ulike smaksretninger: Volumprodusentene som lager de rene, forfriskende unge vinene med markert konsentrasjon og hvor syrligheten spiller førstefiolin, fortsetter i samme spor. Den andre retningen med mer utstrakt bruk av eikefat, både under alkoholgjæringen, men også senere under fatlagringen før vinen havner på flaske. Vi liker begge retningene, men skal du nyte en god Chablis, er vårt klare råd å gå for en eldre årgang, gjerne 7–10 år gammel av Chablis Premier Cru- eller Grand Cru-kvalitet.
Smakerommet:
Varenr: 4841001
Brocard Chablis Boissonneuse 2018
Lys gulgrønn farge. Grønt eple, sitrus og mineraler på duft. Konsentrert fruktdrevet anslag og balansert syrlighet. Flott biodynamisk vin, Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 289,90 kr (bestilling) Poeng: 89
Importør: Moestue Grape Selections
Varenr: 4245901 Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d’Or 2018
Middels grønngul farge. Mineralsk, eple og østers på duft og smak. Flott utpreget fylde med noe fatpreg. Lang ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 339,90 kr (bestilling) Poeng: 88
Importør: Fondberg
Varenr: 9469101
Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2017
Lys gulgrønn farge. Mineralsk. Eple, kalk og sitrus på smak og duft. Konsentrert og flott vin. Lang ettersmak. Bør dekanteres. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 419,90 kr (bestilling) Poeng: 91
Importør: Red & White
Varenr: 9367405
William Fevre Chablis Domaine 2018
Lys grønngul farge. Gult eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Fruktdrevet ren og konsentrert kremet stil. Nydelig syrlighet i ettersmaken. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 459,90 kr (bestilling) Poeng: 88
Importør: Robert Prizelius
Varenr: 5492101
Ch. de Béru Clos Béru Monopole Chablis 2015
Middels gulgrønn farge. Konsentrert mineralsk med eple, kalk og østers på duft og smak. Nydelig Chablis, bør lagres.
Passer til: Fisk, skalldyr. Pris:
649,90 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: NON DOS
Varenr: 1214801
Brocard Grand Cru Les Clos 2018
Middels gulgrønn farge. Eple, sitrus og østers på duft og smak. Fyldig og konsentrert smak med balansert syrlighet og utpreget mineralsk avslutning.
Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 659,90 kr (bestilling)
Poeng: 91 Importør: Einar A Engelstad