+ mer
Havets delikatesse: Stekt makrell i godt selskap.  Foto: Matprat.no

De beste vinene til sommerens makrell

Makrell er for mange en religion å spise og fange på sommeren. Vi anbefaler fire flotte viner og en vinneroppskrift

Uten den smaksrike tallerkenen med grillet makrell er det noe som mangler. Det blir nesten som å vente på sommerværet på en regnfull dag i juli. – Uten sol og makrell er det liksom ikke skikkelig sommer sier hobbyfisker Frank Eriksen til Kapital

Uten sol og makrell er det liksom ikke skikkelig sommer
Hobbyfisker Frank Eriksen

Syrlige viner med og uten bobler passer best

Vinene som passer til makrell er de som har høy syrlighet for å matche makrellens fettinnhold. Det er verdt å merke seg at mot sensommer og høst øker fettinnholdet i fisken og dermed også hvor mye syrlighet en vin trenger for å være en god match. 

Et naturlig valg er selvfølgelig champagne, som takler umami svært godt, men svakviner med moderate alkoholnivåer vil også passe godt til makrellen. Våre favoritter er de lette Vinho Verde-vinene fra Portugal, men mer klassiske syrlige varianter med riesling, grüner veltliner eller sauvignon blanc fra Europa står også høyt i kurs. Fellesnevneren for en god match med makrell er å unngå fatpreget vin, for lav syrlighet eller for høy alkoholprosent.

Makrellen er i slekt med tunfisken og må bokstavelig alltid være i bevegelse. Sovner makrellen og står stille, synker den. Makrellen opptrer alltid i stimer, og gjennom sommeren og utover høsten opptrer den muskuløse fisken i store stimer langs kysten og ute i havet i Skagerak, Nordsjøen og i det sørlige Norskehavet. 

Årlig lander norske fiskere mellom 140.000 og 160.000 tonn makrell i Norge. I havnære strøk som Hvaler, Sørlandet og deler av Vestlandet er det en sterk tradisjon å fiske makrell med dorg, og da er det sjelden man bare får en fisk på kroken.

Smakerommet


Varenr: 8299501
Ch. Rioublanc 2018
Lys gulgrønn farge. Ung og fruktig stil. Eple, sitrus og urter og hint av aprikos på duft og smak. Superbra pris til kvaliteten
Pris: 169,90 kr (test) Poeng:88
Importør: Natural Selections

Varenr: 7775801
Casa de Mouraz air 2018
Lys grønngul farge. Eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Fruktdrevet enkel vin med god konsentrasjon og syrlighet
Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif.  Pris: 179,90 kr (bestilling) Poeng: 87  Importør: NON DOS

Varenr: 5251301
Dirk Niepoort Loureiro Giro Sol Dócil 2018
Lys grønngul farge. Sitrus, appelsin og florale toner på duft og smak. Lettdrikkelig fruktdrevet vin med balansert syrlighet.
 Pris: 194,90 kr (bestilling) Poeng: 87
Importør: Winetailor as

Varenr: 10228601
Müller-Catoir Haardt Riesling
2018 Lys gulgrønn farge. Konsentrert, Grønt modnet med sitrus og mineraler på duft og smak. Lang ettersmak med mineralsk litt saltaktig avslutning.
Pris: 239,70 kr (bestilling) Poeng: 89
Importør:
Rebel Agency

Vin