Blomqvist selger “mini”-versjon av rekordbilde

I fjor ble det satt ny rekord i det norske auksjonsmarkedet da Blomqvist solgte Theodor Kittelsen-maleriet “Andersnatten” for 14 millioner kroner. Nå selger auksjonshuset en liten versjon av det samme motivet til en brøkdel av prisen.

Rekordbilde i miniatyr: Blomqvist selger en liten versjon av Theodor Kittelsens maleri "Andersnatten" 23. mars. Det er vurdert til en liten million kroner. I fjor ble en stor versjon av dette motivet solgt for rekordhøye 14 millioner kroner.  Foto: Blomqvist
Livsstil

I fjor ble det satt ny rekord i det norske auksjonsmarkedet da Blomqvist solgte Theodor Kittelsen-maleriet “Andersnatten” for 14 millioner kroner pluss omkostninger. Nå selger auksjonshuset en liten versjon av det samme motivet til en brøkdel av prisen.

Det var på jubileumsauksjonen for å markere at auksjonshuset fylte 150 år i fjor at den nye rekorden ble satt. Bildet “Andersnatten” var i forkant vurdert til åtte til ti millioner kroner. Lenge var det stille i salen da maleriet ble frembudt, men så rant budene inn. Bildet ble klubbet på 14 millioner kroner. Kjøper er ukjent og hadde sendt en annen for å by.

På auksjonen Blomqvist skal avholde tirsdag 23. mars, selges en liten versjon av det samme motivet. Også det er malt av Kittelsen.

– Det har kommet inn en liten versjon av “Andersnatten”, forteller daglig leder Knut Forsberg hos Blomqvist. – Vi har vurdert bildet til 700.000–900.000, forteller Forsberg.

Hovedbildet: I fjor ble det satt ny rekord i det norske auksjonsmarkedet da Blomqvist solgte Theodor Kittelsen-maleriet “Andersnatten” for 14 millioner kroner. Det er en liten versjon som nå selges. Forskjellen er blant annet størrelsen, lyset og fuglen i treet. Foto: Blomqvist Kunsthandel

Maleri i bytte mot tømmer

Kittelsen (1857–1914) gav bort maleriet mot tømmer til å bygge på Lauvlia, som var kunstnerens hjem. Lauvlia er i dag museum og ligger i Sigdal omtrent en halv times kjøretur sør for Noresund og Norefjell – og må ikke forveksles med skistuen Løvlia på Krokskogen.

Kapital er ikke kjent med om de som selger er etterkommere av “tømmermennene”, altså de som inngikk avtalen med kunstneren om å bytte tømmer mot bildet en gang for over 100 år siden. Men dealen har vist seg å være svært så lønnsom.

Opp 70 prosent: Daglig leder Knut Forsberg hos Blomqvist håper å selge kunst for ca. ti millioner kroner på marsauksjonen. I fjor var tallet omtrent seks millioner kroner på den tilsvarende auksjonen. Foto: Eivind Yggeseth

Før rekordsalget i fjor høst var det et annet Kittelsen-maleri som hadde rekorden i auksjonsmarkedet. I 2018 solgte Blomqvist “Guldhornet” for 12,8 millioner kroner. Kapital kunne avsløre at det var investor Christen Sveaas som til slutt "fikk" det etter en hard budkamp mot rederarvingen Petter Olsen.

Færre dyre bilder

Alt i alt skal Blomqvist selge 60 verk tirsdag 23. mars. Det er deres første auksjon i år. Nylig fortalte de til Finansavisen at de hadde lagt bak seg sitt beste år noensinne med tanke på bunnlinjen. Det var særlig jubileumsauksjonen med snitt-tilslag på nesten en million kroner som dro opp.

Like gode tall blir det nok ikke på auksjonen i mars. Antall dyre objekter på jubileumsauksjonen i fjor var nemlig usedvanlig høyt.

Gode malerier av Ludvig Karsten ble det rift om i fjor, og det ble satt ny rekord for kunsten hans. Christiania Auksjoner solgte et bilde for 6,2 millioner kroner. Men det var også flere Karsten-bilder med prislapp på milliontallet som ikke ble solgt.

Blomqvist har fått inn et Karsten-maleri til marsauksjonen, som etter det Kapital erfarer er motivet med høyest prisantydning.

Dyrest hos Blomqvist: – Etter store salg av Ludvig Karsten i fjor gleder vi oss over å by på et stort maleri med motiv fra Skagen med prisvurdering 1,6–2 millioner kroner, sier Knut Forsberg. Foto: Blomqvist

– Etter store salg av Ludvig Karsten i fjor gleder vi oss over å by på et stort maleri med motiv fra Skagen med prisvurdering 1,6–2 millioner kroner, sier Forsberg. – Det er lenge siden vi hadde et Skagen-motiv. Det var lyset på Skagen Karsten var betatt og besatt av, sier han.

– Fineste Gude-bildet

Et maleri signert Hans Fredrik Gude. “Norwegische Landschaft” er vurdert til 1–1,5 millioner kroner.

– Det er det fineste Gude-bildet markedet har sett på lang tid, mener Forsberg.

Trolig ikke vist siden 1848: Hans Fredrik Gudes “Norwegische Landschaft” er vurdert til 1–1,5 millioner kroner. Foto: Blomqvist

– Maleriet har antagelig ikke vært vist offentlig siden 1848, og det er litt av en sensasjon når det nå kommer frem i lyset igjen. Det ble malt samme år og over samme lest som “Brudeferd i Hardanger”, og må ansees som et høydepunkt i Gudes kunstnerskap, sier han.

På jubileumsauksjonen i fjor ble det solgt kunst for 33 millioner kroner, ifølge Finansavisen. Det er et høyt tall.

Nå håper Forsberg å selge kunst for ca. ti millioner kroner.

– Vi hadde auksjon i mars i fjor uten publikum og solgte for ca. seks millioner kroner. Inntaket er bedre nå, forteller han.

Ti prosent kunst signert kvinner

Andre objekter Blomqvist skal legge under hammeren er et sentralt verk av Kai Fjell med prisvurdering 600.000–800.000 kroner.

– Det har vært lenge i familien Fjell, sier han.

Ellers selger Blomqvist verk av Munch, en skulptur av Bård Breivik til en halv million kroner, to små malerier av Balke, to Thaulow-bilder og et karakteristisk Jæren-landskap av Kitty Kielland.

Av samtidskunstnere skal bilder av Sverre Bjertnæs, Matias Faldbakken, Kjell Erik Killi Olsen, Bjarne Melgaard og Dolk selges.

– Seks av 60 verk er av kvinner, sier Forsberg.

Seks av 60 verk er av kvinner.
Knut Forsberg

Teigen-bo revet bort

Konkurrentene Grev Wedels Plass Auksjoner og Christiania Auksjoner meldte også om vekst og et sterkt år i 2020.

Førstnevnte avsluttet en auksjon fra den folkekjære musikeren Jahn Teigens bo i slutten av februar. 299 av 302 objekter ble solgt. Målet var å selge for to millioner kroner. Resultatet ble langt mer optimistisk, for å bruke et Teigen-uttrykk. Det ble solgt gjenstander for 3,5 millioner kroner.

I dag 2. mars starter Christiania Auksjoner sin dekorative auksjon som går over tre kvelder.