<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Fornøyelig om boligskatt

Ivar Tollefsen. Foto: Håkon Sæbø
Leder og kommentar

Boliginvestoren Ivar Erik Tollefsen, som direkte og indirekte eier mer enn 100.000 leiligheter i mange land, betaler ifølge nettstedet e24 i Oslo bare 25.000 kroner i eiendomsskatt for 3.800 leiligheter der. Riktig fornøyelig, det.

Skatt er ikke populært, og så betaler en av Norges rikeste bare smuler til Oslo kommune for 3.800 boliger. Tollefsen burde vel gå rett i fengsel?

Folk var sjokkerte over hva de leste i e24, og SV-politikeren Sunniva Holmås Eidsvoll kunne slå fast at det “ikke er rettferdig at Tollefsen slipper eiendomsskatt”.

Men Sunniva Holmås kan for lite. Det er rene røverhistorien.

Det er rene røverhistorien.

Eiendomsskatt er bare noen få promiller, men likevel valgte Oslo kommune å innføre et bunnfradrag på 5,7 millioner kroner i Oslo, og onde tunger ville ha det til at beløpet ble satt så høyt fordi byrådsleder Raymond Johansen skulle slippe eiendomsskatt.

Tollefsen, som altså knapt betaler eiendomsskatt i Oslo, eier flere tusen bitte små leiligheter, ned mot 16 kvadratmeter, og skattegrunnlaget for disse er selvfølgelig langt under 5,7 millioner kroner. Oslo kommune vil følgelig ikke ha eiendomsskatt fra slike småleiligheter.

Ivar Erik Tollefsen har ikke gjort noe galt. Han eier små leiligheter som leies ut.

Men til og med dette klarer SV-politikeren Holmås Eidsvoll å røre til. Hun sier at leilighetene “i stedet kunne vært vanlige folks eiendom”.

Hvordan og når Tollefsen har kjøpt leiligheter aner vi ikke, men leilighetene leies jo ut, og det er et stort behov for utleieboliger, særlig de små. Nordmenn vil helst bo i egen bolig, men noen må eie de som skal leies ut. Leietagere er studenter, enslige, skilte, folk med et midlertidig bobehov og folk med svak økonomi osv. osv.

Om det er klokt eller smart at “vanlige folk” eier boligene i stedet for Fredensborg og Tollefsen, er vel høyst uklart, men det har intet med eiendomsskatten på leilighetene å gjøre.

Det nærmer seg nesten det komiske når Tollefsen og hans folk sier de faktisk “ønsker høyere skatt velkommen”.

Det får være grenser for rask tilpasningsdyktighet.

Andre sier det er fint at også små leiligheter blir ilagt eiendomsskatt, men da må de store boligene beskattes mindre.

Oslo kommune tar inn rundt 600 millioner kroner i eiendomsskatt, så pengene spiller en viss rolle. Men hvis eiendomsskatten på de små blir innført ved å senke bunnfradraget, kanskje ned mot en million kroner, så må jo Tollefsen og andre eiere som leier ut, sette opp husleiene.

Artikkelen om bare 25.000 kroner i eiendomsskatt var altså ingen historie, og SV laget tull av restene.