Det siste året har vært rene himmelferden for Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd, som gjennom Ferd Invest, Ferd Capital og Ferd Eiendom investerer i blant annet eiendom og i privateide selskaper på de nordiske børsene. I motsetning til mange andre investerte konsernet, med solid likviditet, tungt da coronakrisen traff i fjor. For mens kursene stupte og mange investorer flyktet fra børsene rundt omkring i verden, tok Ferd grep og dyttet inn rundt to milliarder kroner på børsen i mars og april.
Det har betalt seg godt, og den solide utviklingen har fortsatt i 2021. I vår cashet Andresen-familien inn bl.a. en pen gevinst på rundt 340 millioner kroner etter salget av alle Sbanken-aksjene konsernet satt på. Andresens investeringsselskap var bankens syvende største aksjonær, men solgte alle aksjene etter at DNB la inn bud på kjøp av Sbanken.
Ferd er også en av de største aksjonærene i Nilfisk. Aksjekursen til det danske konsernet har skutt opp over 100 prosent så langt i år. Dette er med på å gi Andresens formue et betydelig løft på rundt 30 prosent siden i fjor.
Skattetallene inkluderer registrert ligningsformue og skatt for Johan H. Andresen, og døtrene Katharina Andresen og Alexandra Andresen.
Bakgrunn
Johan H. Andresen (født 25. juli 1961) inntok rollen som styreleder i milliardkonsernet Ferd i 2012, men forretningsmannen startet sin karriere i selskapet lenge før det. Eventyret til Andresen-familien begynte med at tipp-tipp oldefaren til Johan H. Andresen jr. kjøpte J.L. Tiedemanns Tobakkfabrikk i 1849.
Hele 144 år senere, i 1993, startet den gang 32 år gamle Johan H. Andresen sin karriere i familiebedriften, etter å ha jobbet noen år som Product Manager i International Paper Co. Fem år senere overtok han styret etter sin far, som Andresen-familiens femte generasjonseier og konsernsjef i Tiedemanns-gruppen, kjent som Ferd fra 2001. Under Andresens ledelse har konsernet blitt kjent for et omfattende engasjement innenfor sosialt entreprenørskap, i tillegg til sine finansielle virksomheter.
Noe riktig har Andresen gjort, for investeringene og avkastningen har vokst med en eventyrlig fart under hans kontroll. Da Andresen jr. inntok sjefsstolen i 1998 var formuen til familien estimert til 150 millioner kroner, noe som ga en 281. plass på Kapitals liste den gang. Nå, litt over 20 år senere, har formuen mange-ganger doblet seg.
Selv om Andresen gikk av etter 14 år som konsernsjef i 2012, har han fortsatt en sentral rolle som styreleder og eier. Finansmannen besitter også flere andre tunge verv, som blant annet leder av Oljefondets etikkråd, en rolle han ble oppnevnt til av Finansdepartementet i 2014.