Skal alt til himmels?

Foto: Romolo Tavani/Shutterstock/NTB
Leder og kommentar

Det er en merkelig himmelferd vi er med på. Alt stiger, og alle tjener penger. Slik ser det i hvert fall ut.

Boligprisene og hytteprisene øker og øker. På et år er boligprisene i gjennomsnitt opp over ti prosent, hytter og hyttetomter går unna som varmt hvetebrød, og det er i 2020/2021 90.000 flere personlige aksjeeiere som driver kursene oppover. Drosjesjåførene gir igjen gratis aksjeråd.

Halleluja, vi fester.

Det er åpenbart noe som skurrer. Det er 200.000 arbeidsløse, og det er en ledighet på over syv prosent. Det er ikke bra. Vi slåss fortsatt med coronapandemien, og vaksineringen i Norge har såvidt startet. Ingen tør si når vi kan reise rundt i Europa og når europeerne vil komme til Norge på ferie. Blir det før sommerferien, har vi flaks. Trolig blir det først senhøstes.

I Europa for øvrig er situasjonen verre enn i Norge, selv om noen land er kommet lenger med vaksineringen. Helsesituasjonen i mange land som ligger nær oss, er katastrofal, og det vil ta tid før veksten er på plussiden igjen.

Vi nordmenn, derimot, har spart så mye penger siden smitteutbruddet i mars i fjor at vi har råd til alt. Vi pusser opp, kjøper større og venter bare på at utenlandsturene blir tatt opp igjen.

Samtidig er renten nesten på null, og det sørger for at veksten holdes oppe.

Aksjer prises historisk høyt, men det gjør ikke noe, for vi vil ha en del av aksjeoppgangen.

Nye selskaper med grønne navn og ESG-merkelapper blomstrer opp, og vi kjøper alt.

Kjell Inge Røkke viser vei med sine grønne selskaper. Nye navn, nye sammenslåinger og nye oppkjøp. Alt som selges på Euronext Growth (tidligere Merkur) blir prises opp både en, to, tre og ti ganger.

Samtidig får norske aksjeeiere hjelp av børsoppgangen i utlandet, hvor det også settes nye kursrekorder. På den ene siden coronakrisen som er alvorlig, og på den andre siden en sterk vilje til å tjene lettjente penger.

Småaksjonærer slår seg plutselig sammen og skal banke de store og profesjonelle traderne.

Det pleier ikke å gå bra. Men denne gangen? This time is different. Ja, de sier så.

Derfor er huskjøp til 50 millioner kroner og mer ikke sjokkerende, men spennende nyheter.

30 millioner for en hytte er heller ikke noe vi overraskes av. Entreprenører og gründere som har tjent en formue ved å selge virksomheten, lar pengene rulle. Plutselig koster eneboligene 200 millioner kroner.

Og fremdeles er renten null. En stor takk til sentralbanksjef Øystein Olsen.

Hva vi enn ser på, så er det historisk dyrt, og da er det sunn fornuft at toppen nås og korreksjonen kommer.

Men ingen, ikke vi heller, tør spå dette nå. Karusellen går, og alle vil med. Og det er jo sant at hvis pandemien blir slått ned, så skal turtallet i økonomiene opp. Opp, opp.

Flere skal jobbe og flere skal tjene penger. Etterslepet i forbruk og investeringer er der.

Det kan bli rene ketchupeffekten.

Det er bare å krysse fingrene.