Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, mener at det går helt rundt for Høyre-ledelsen, fordi, sier han, de snakker ikke om annet enn formue og formuesskatt.
Formue, formue sa Gahr Støre til pressen forleden. Han var lei av det.
Da blir han sikkert ikke i bedre humør av årets 400-liste over Norges rikeste. Den samlede reelle formue (altså ikke ligningsformue) falt det siste året helt marginalt, og det er fortsatt 362 milliardærer her i landet.
Da blir han sikkert ikke i bedre humør av årets 400-liste.
Gahr Støre, som har en reell formue på rundt 100 millioner kroner, hører ikke med på listen, for man må faktisk ha en formue på minst 800 millioner kroner for å komme med. Selv den fattigste av de rike må ut med syv millioner kroner i formuesskatt (0,85 prosent) hvis myndighetene hadde brukt våre verdier for formuene, men, som alle vet, ligningstallene er lavere. Jonas Gahr Støre slipper unna med rundt 680.000 kroner.
Men Gahr Støre har rett. Det snakkes mye om formuesskatt. Investor Jan Petter Sissener angriper FrP-leder Siv Jensen fordi hun ikke fikk gjort noe med formuesskatten de mer enn seks årene hun var finansminister, og partiet Rødt og SV roper ut at det skal bli mye mer formuesskatt hvis de rødgrønne får overta om et år. Pluss arveavgift og økt utbytteskatt.
Hvis man altså bor i Norge.
Cruisereder Torstein Hagen (67) vil uansett ikke få noe formuesskatt, for han bor i Luzern i Sveits, og der har de selvfølgelig ikke formuesskatt. Etter et katastrofalt første halvår for reiselivsnæringen har vi anslått at Hagens formue, som er plassert i elvecruise og store cruiseskip på verdenshavene (alle er lagt i opplag), har falt så mye i verdi at Hagens formue er falt fra 60 til 20 milliarder kroner. Men Hagen har ikke realisert noen av papirtapene, og våre tall er grove. Kanskje vi lå for høyt i fjor, og kanskje er det for lavt nå. Alvorlig er det uansett.
Hadde Torstein Hagen bodd i Norge, hadde hans formuesskatt gått fra 510 millioner kroner til 170 millioner kroner. Det slipper han å oppleve.
Og ting skjer raskt. Kjell Inge Røkke , nummer ni på årets 400-liste, har falt fra 35 milliarder kroner til 27 milliarder kroner, noe som trolig betyr en betydelig reduksjon i hans formuesskatt, men så i løpet av de siste ukene har Røkke plassert nye selskaper på Oslo Børs, og verdiene går til himmels. Nå er det ikke bare olje og gass som gjelder, men vindkraft og karbonfangst. Alt som har med grønne ESG-selskaper å gjøre.
Mannen som måtte selge sine Rec-aksjer til Kjell Inge Røkke da bankene banket på døren, Jens Ulltveit-Moe, er ute av 400-listen.
Han var kanskje 10 år for tidlig ute med biodrivstoff og solenergi.
Kanskje det er det grønne skiftet som skal skape nye vinnere og navn på 400-listen i 2021.