<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Khanthachai C/Shutterstock/NTB tempel buthan Foto: Khanthachai C/Shutterstock/NTB

Den ultimate bucket-listen

Ferie på skinner, arktisk eventyr, gorillasafari, barfot i Bhutan og Michelin-mat i ørkenen. Etter måneder i isolasjon har mange mye oppspart på feriekontoen. Kapital Reise har funnet frem til de mest spektakulære opplevelsesreisene når verden åpner opp igjen.

Hit the road

Stupbratte klipper, milelange strender og skummende sjø. Highway 1 langs USAs vestkyst er en klassiker av de sjeldne, og byr på Kodak-moments i hver eneste sving. I tillegg får du, om du kjører hele ruten, med deg Californias kulturelle triangel, San Francisco, San Diego og Los Angeles. Naturen er nok aller mest dramatisk rundt Big Sur, og her er det viktig å ha øynene med seg. Det du ved første øyekast tror er steiner nedi fjæra, er ofte sjøløver som ligger og slapper av. 

Ingeniørkunst: Spektakulære Bixby Creek Bridge er en betongbro fra 1932 som strekker seg tvers over et dypt juv langs Highway 1. Foto: Zhukova Valentyna / Shutterstock / NTB

Den lille Kardemommeby-lignende landsbyen Carmel er med sine mange hyggelige bed & breakfast-steder et must å dra innom. Leter du etter et litt annerledes overnattingssted, kan vi anbefale Post Ranch Inn i Big Sur, som byr på fantastisk utsikt over kystlandskapet. Et populært utsiktspunkt på ruten er dessuten Bixby Creek Bridge, en av verdens vakreste broer. 

Turen langs Highway 1 egner seg for øvrig absolutt best i cabriolet. Da kan du nyte Californias stekende solskinn, puste inn den salte sjøluften og samtidig høre drønnene fra havet som slår inn mot de bratte fjellene nedenfor.

Ferie på skinner

Verdens mest berømte togrute ble udødeliggjort i Agatha Christies klassiker “Mordet på Orientekspressen”, men byr på adskillig mer enn litterær mystikk. Ombord Venice Simplon-Orient-Express, som er togets fulle navn, er du hensatt til gamle dagers eleganse i kombinasjon med moderne komfort. 

Klassiker: Orientekspressen er verdens mest berømte togrute og byr på luksus og komfort. Foto: Venice Simplon-­Orient-Express

Opprinnelig kjørte Orientekspressen mellom Paris og Istanbul, men da klassikeren i 1982 gjenoppsto i all sin 1930-tallsprakt, ble ruten lagt fra London via Paris til Venezia, en to dagers luksusreise med hanskekledde stewarder, krystallglass og sølvtøy. Togsettet har tre restaurantvogner, barvogn og sovevogner. Middagen tilberedes av franske kokker, og frokosten serveres i din private kupé. Vinlisten er omfattende og kelnerne oppmerksomme.

Klassiker: Orientekspressen er verdens mest berømte togrute og byr på luksus og komfort. Foto: Venice Simplon-­Orient-Express

Vognene er vakkert restaurert og gjenskapt i minste detalj, fra det polerte treverket i veggplatene med art déco-relieffer og blank messing, til det broderte emblemet på sengetøyet. Interiøret er imidlertid ikke det eneste som tar pusten fra deg. Det gjør også det vakre landskapet som ruller forbi. Her er det bare å lene seg tilbake og nyte synet av høyreiste alper og langstrakte åkerlandskap så langt øyet kan se. Escape tilbyr reiser med Orientekspressen. Priser fra 30.900 kroner for to dager/en natt.

Et arktisk eventyr

Få krysninger fanger fantasien som sagnomsuste Nordvestpassasjen. Den isolerte og ville sjøruten, som strekker seg nesten 1.700 nautiske mil fra Atlanterhavet til Stillehavet via den arktiske øygruppen i det nordlige Canada, er ufremkommelig det meste av året, og kun få aktører tilbyr reiser i det tøffe farvannet. 

I august 2023 gjør Hurtigruten et forsøk på å seile hele veien fra Alaska til Grønland og Nova Scotia, i kjølvannet av de store polarheltene. Fartøyet heter passende nok Roald Amundsen, og er et hybridskip som går på batteripakker og hybriddrift, for å gjøre reiser i det sårbare området så miljøvennlig som mulig. 

Nordvestpassasjen: Hurtigruten gjør i august 2023 et forsøk på å seile hele veien fra Alaska til Grønland. Foto: Karsten Bidstrup

Reisen tar 26 dager og koster fra 181.875 kroner, med frokost, lunsj og middag inkludert. Ekspedisjonsteamet består blant annet av eksperter innen biologi og dyreliv, en profesjonell fotograf og en arkeolog. Turen er en unik opplevelse som passer for de mest eventyrlystne oppdagerne, og underveis får du oppleve flere steder på Unescos verdenarvliste, inuitt-bosettinger og et variert dyreliv. Hold utkikk etter hval, sel og isbjørn!

Gorillasafari

Å møte fjellgorillaer er en mektig naturopplevelse. Ikke bare på grunn av adrenalinkicket og de misunnelsesverdige fotografiene du kan ta med hjem, men også fordi de sjeldne apene kun lever noen ganske få steder i det sentrale Afrika. Blant annet i skogene i Volcanoes nasjonalpark i Rwanda. Og nettopp her åpnet det for få år siden en økovennlig camp som satte en ny standard for high end-turismen i landet. 

Unike og sjeldne: Fjellgorillaene har mellom 97 prosent DNA til felles med oss mennesker. Foto: Kiki Dohmeier / Shutterstock / NTB

Bisate Lodge består av seks kuppelformede luksusvillaer som er plassert ut i et naturlig amfiteater. Her har man utsikt til både vulkaner og grønnkledde vidder, og kort vei til fjellgorillaene. Lisensene for å tilbringe en time med dem koster pr. i dag om lag 6.500 kroner. Men det er det også verdt. De utrydningstruede dyrene er nemlig selve motoren i landets turistindustri. Gorillalisensene utgjør hele 80 prosent av inntektene til Rwandas naturforvaltning, i tillegg til at de bidrar til miljø- og dyrevern i nasjonalparker over hele landet. 

Økovennlig: Særegne Bisate Lodge ligger på kanten av et vulkankrater, med fantastisk utsikt over et magisk landskap. Foto: Bisate Lodge

Miljøet er også noe Bisate Lodge tar på fullt alvor. Campen er opptatt av å arbeide så bærekraftig som mulig, blant annet gjennom å filtrere regnvann, gjenbruke flasker og å la gjestene bli med på å plante et tre for hver natt de tilbringer her med mål om å bevare Afrikas imponerende biodiversitet. Villaene er dessuten utelukkende bygget av materialer fra den omkringliggende naturen. Blixen Tours tilbyr reiser til Bisate Lodge. Pris pr. natt er fra 6.000 kroner.

Lei din egen øy

Maldivene er for mange selve bildet på et eksklusivt ferieparadis. Det er ikke uten grunn. Det tropiske øyriket byr på både palmetrær, koraller, turkist vann og hvit sand, men også uforstyrret og bærekraftig luksus i form av private, økovennlige resorter hvor du får følelsen av å ha hele øyriket for deg selv. 

One island, one resort, er stikkordet. Som første norske turoperatør lanserer Blixen Tours i samarbeid med Qatar Airways til høsten direktefly til Maldivene. For å toppe det hele kan man også, som et spesialtilbud, leie en av de to prisbelønnede resortene Soneva Jani eller Soneva Fushi helt for seg selv. 

Barfot luksus: Soneva Jani har villaer som står på stylter i vannet, fantastisk spa, eget dykkersenter og økologiske gourmetmat. Foto: Blixen Tours

Soneva-kjeden er kjent som pioner innen bærekraftig luksusturisme, og også blant de første som innførte begrepet barfotluksus med slagordet “No shoes, no news”. Alle villaene har hav på alle kanter, og bekledning så vel som interiør består av resirkulerte materialer. Den økologiske maten er tilberedt av dedikerte kokker som dyrker sine egne urter, frukter og grønnsaker i store hager på resortene. 

Luksusen består i å være offline, vandre barbeint på stier av hvit sand, svømme i krystallklart vann og se klassiske filmer på utendørskino. Om man da heller ikke bare ønsker å nyte stjernehimmelen som man kan se tindrende klart fordi det ikke er noe smog som ødelegger sikten. Pris for leie av en av de to resortene via Blixen Tours er 1.275.000 kroner pr. natt (minimum tre netter).

Eventyrlig Down Under

Great Barrier Reef står på manges bucket-liste. Det er ikke så rart. Underverket langs Queenslands kyst er nemlig et av verdens beste korallrev med hensyn til mangfold av fargerike fiskearter. Rett og slett er paradis for dykkere. Her kan du snorkle over sjøstjerner, skilpadder og klovnefisk, og svømme med delfiner og hvaler. 

Australia er imidlertid mer enn fantastisk undervannsliv. Blant “mustene” er en selfie foran Sydneys operahus, surfing langs Gold Coast, soloppgang ved magiske Ayers Rock, en dukkert i det krystallklare vannet på Whitehaven Beach, en kjøretur langs the Great Ocean Road med et stopp ved kalksteinssøylene De 12 apostler og et besøk til Kangaroo Island. Sistnevnte topper ifølge flere reiseoperatører listen over mest minnerike opplevelser for turister som har vært Down Under. 

Populær destinasjon: Stadig flere nordmenn virkeliggjør drømmen om å se kenguruer og koalaer i Australia. Foto: LIBIN THOMAS OLAPRATH / Shutterstock / NTB

Øya, som er 15 mil lang, fem mil bred og breddfull av dyreliv, sies å være Australias svar på Galápagosøyene. Ønsker du å oppleve vill luksus, bør du ta inn på Southern Ocean Lodge. Hotellet er omringet av nasjonalparker, og her kan du se både kenguruer, koalaer, ørner, sjøløver, skilpadder og pingviner. Loungen er innredet med skandinaviske møbler, i baren kan gjestene blande sine egne drinker, vinkjelleren er imponerende, og på kjøkkenet trylles det frem retter av Michelin-kvalitet. 

Har du tid til overs, anbefales også en tur innom en eller flere av de mange vinregionene. “Australsk vin er laget for å legges i kjelleren og glemmes for godt,” lød en Monty Python-sketsj fra 1872. Snart 50 år senere er ikke vinlandet til å kjenne igjen. I hver eneste av de australske delstatene dyrkes det i dag vindruer, men det er i sørøst at det meste av kvalitetsproduksjonen foregår.

Økovennlig på Galápagos

Galapagosøyene er blant de mest uberørte og ettertraktede destinasjonene for naturelskere verden over. Det lille øyriket i Stillehavet består av 13 store og 40 mindre øyer, om lag hundre mil vest for Ecuador. Dette er et mer eller mindre totalt isolert sted med overflod av dyreliv som ikke finnes noe annet sted på jorden. Her kan du snorkle med sjøløver, beundre blåfotsuler, tråkke over iguaner som soler seg på lavasteinen, se sjøløvehanner krangle om damene og la deg fascinere av elefantskilpadder på nært hold. 

Iguan, Galapagos Foto: Fabian Ponce Garcia / Shutterstock / NTB

For å skjerme dyreriket og bevare det truede økosystemet er turismen begrenset. Det er strengt forbudt å etterlate seg søppel, og røyking er forbudt. I tillegg må all ferdsel, for de rundt 60.000 turistene som årlig besøker øyene, skje på oppmerkede stier under oppsyn av autoriserte guider. Ellers er kun fire av de hundrevis av øyene bebodd. På Santa Cruz, Isabela, San Cristóbal og Floreana finnes det en rekke hoteller, restauranter og butikker, men det er på de ubebodde øyene du virkelig får oppleve magien. 

Foto: Shutterstock

For å få mest mulig ut av oppholdet anbefales det derfor å oppleve Galápagos sjøveien. Et eksklusivt, miljøbevisst og godt valg er å hoppe ombord på Silverseas splitter nye skip, Silver Origin. Fartøyet er plastfritt, og har ikke anker som ødelegger det skjøre økosystemet under vann. Suitene er likevel luksuriøse, med butlerservice og glassbalkonger. Ønsker du land under føttene, er Pikaia Lodge et bra alternativ. Dette er et såkalt økohotell, som tilbyr både gourmetrestaurant og privat yacht. Like i nærheten finner man noen av Galápagos’ flotteste strender, samt et reservat for skilpadder. Pikaia Lodge er bygget på toppen av en gammel vulkan, 450 meter over havet.

Barfot i Bhutan

Fargerike bønneflagg, safrankulørte munker, Buddha-statuer og vakre klostre som klorer seg fast til de majestetiske Himalaya-fjellene. Etter å ha vært isolert fra omverdenen gjennom århundrer har kongeriket Bhutan i Himalaya den siste tiden åpnet seg noe opp. For få år siden gikk myndighetene med på å utvide flyforbindelsene til landet med flere direkteruter, noe som følgelig har lokket til seg stadig flere turister på søken etter ren natur og særegen kultur. 

Med flere tilreisende kom behovet for flere overnattingssteder, og flere hotellkjeder har benyttet sjansen til å etablere seg i Tordendragenes land. Blant dem Six Senses, som har gjort det til sitt varemerke å kombinere grønne tanker og bærekraft med velvære og barfotluksus. Six Senses Bhutan dreier seg om fem individuelle resorter på fem ulike steder under samme paraply. 

Magisk: Uttrykket værelse med utsikt kommer sjeldent godt til sin rett på Six Senses hotelkompleks i Bhutan. Foto: Six Senses

Hotellkjeden anbefaler en reise hvor du besøker alle de fem hotellene, som hvert og ett har sitt unike tema. Reisen begynner i hovedstaden Thimphu. Deretter går ferden til Punakha, kjent for sine mange, tradisjonelle bondegårder. Videre besøker man Gangtey med sitt rike fugleliv og Bumthang, som ligger i skogen. Turen avsluttes i Paro, berømt for sine gamle steinruiner. Her snakker vi om opplevelser i toppklasse i et land helt utenom det vanlige. Bhutan er sagnomsust, og kongen reklamerer for brutto nasjonal lykke i stedet for brutto nasjonalprodukt.

Michelin + Kalahari = sant

Få land er like diversifisert som Sør-Afrika. Med et landskap som strekker seg fra ørken via frodige nasjonalparker til høye fjell og videre ut mot havet er dette den perfekte feriedestinasjon. Her kan du spille golf og besøke vingårder den ene dagen, bestige tinder den neste, deretter oppleve ville dyr og til slutt nyte late dager på en strand. 

Nådeløse omgivelser: Kalahariørkenen dekker et område på ca. 900.000 kvadratmeter og omfatter store deler av Botswana og deler av Zimbabwe, Namibia og Sør-Afrika. Foto: Vadim Nefedoff / Shutterstock / NTB

Hovedstaden Cape Town er det naturlige utgangspunktet og er verdt et besøk i seg selv. Boutique-hotellet Cape Grace er å anbefale. Kokkene utstyrer deg mer enn gjerne med en kurv med mat så du kan nyte en behagelig piknik akkompagnert av pingviner på en av de mange strendene i nærheten. Ellers har hotellet panoramautsikt mot både marinaen og Table Mountain. Gondol opp og rappellering nedover det majestetiske fjellet er mildt sagt en spennende opplevelse. 

Kjører du innover i landet, kommer du til Boland, Sør-Afrikas mest kjente vindistrikt. Garden Route er kyststrekningen fra George til Port Elizabeth, og er verdenskjent for den flotte naturen og de mange små byene. Krugerparken i nord er den største nasjonalparken, og her finner du verdens mest varierte dyreliv, inklusive the big five, som består av løve, elefant, bøffel, neshorn og leopard. Ellers er Sør-Afrika et land som stadig fornyer seg, og i disse dager kan du oppleve gourmetmat tilberedt av den verdenskjente kokken Jan Hendrik van der Westhuizen midt i Kalahariørkenen. Sørafrikaneren driver til vanlig restauranten Jan i Nice, men inngikk nylig et samarbeid med Tswalu Kalahari Reserve, og maken til destinasjonsrestaurant skal man lete lenge etter. 

Unik gourmet: Klein Jan er noe så sjeldent som en restaurant som tilbyr mat tilberedt av en Michelin-kokk midt ute i ørkenen. Her bilde av vinkjelleren. Foto: Get Africa

Selve bygningen, Boscia House, er nesten hundre år gammel, og er restaurert i anledning restaurantprosjektet. Reiser du med norske Get Africa, får du en ekstraordinær åtte retters meny inkludert i prisen ved et besøk på The Motse. Dette er en luksuscamp med kun ni suiter med egen butler. Her får du en annerledes safariopplevelse, hvor du kan delta på piknik i bushen, hilse på marekatter, dra på leting etter sjeldne pangoliner og oppleve landskapet fra hesteryggen. Lodgen har ellers både spa og en velrenommert restaurant, og ligger ved foten av Korannaberg Mountains. 

Øde og vakkert: Luksuslodgen The Motse ligger i Tswalu, det største privateide naturreservatet i Sør-Afrika, langt inne blant sanddyner og røde sandfjell i Kalahariørkenen. Foto: The Motse

Og med det samme vi snakker om fjell: Kilimanjaro ligger riktignok i Tanzania, men har man først reist til den andre siden av verden, kan man fint koste på seg en kort flytur ekstra, og en tur til toppen av Afrikas høyeste fjell – et eventyr. Rett i nærheten ligger dessuten det verdensberømte Ngorongoro-krateret. 

Minimetropolen

Få byer i verden kan oppvise større tetthet av hippe butikker og hoteller, eventyrlige naturopplevelser og kulinariske høydepunkter enn Reykjavik. Byen er full av forfriskende kontraster mellom gammelt og nytt, natur og kultur. Vulkanutbruddet rett utenfor sentrum gjør dessuten den islandske hovedstaden mer aktuell enn noen gang. 

Vulkansk øy: Island har varme kilder, geysirer, isbreer og dramatiske natur. Her Den blå lagune. Foto: NTB

I tillegg til aktive vulkaner er Den blå lagune et selvsagt must. I kontrast til det sorte lavalandskapet rundt ligger den verdensberømte varme kilden som en oase i midten med sin vakre blåfarge. Følelsen ved å flyte rundt i det blågrønne vannet omringet av damp er virkelig noe for seg selv. Ellers har Reykjavik hele syv offentlige bad varmet opp av jordens indre, eller heitapotter som islendingene kaller dem, hvor du kan ta et forfriskende bad utendørs sommer som vinter. Vi anbefaler et besøk til Laugar spa, hvor man – som navnet tilsier – i tillegg til utendørs bading også kan nyte avslappende kroppsbehandling i dempet belysning. 

Ellers må det nevnes at en ridetur er den perfekte måten å oppleve Islands natur på. Det finnes utallige selskaper som arrangerer turer, og de fleste henter og setter deg av på hotellet, samt låner deg alt av utstyr, inkludert varmedress. Du kan også bli med på turer der et par timer på hesteryggen kombineres med hvalsafari rett utenfor havnen i Reykjavik. 

Vulkansk øy: Island har varme kilder, geysirer, isbreer og dramatiske natur. Her Gullfoss. Foto: NTB

Og når vi først snakker om hval: Den er absolutt spiselig, og også når det gjelder det gastronomiske utviser Reykjavik god standard. Mer enn 200 spise- og drikkesteder finnes i byens sentrum, fra tradisjonelle spisesteder som Sjavarkjallarinn, beliggende i byens eldste kjeller, til moderne gourmetrestauranter à la Silfur. Blant andre høydepunkter finner vi restaurantene Square, Lækjarbrekka og Fish Company. 

Ellers bør Golden Circle Route oppleves. Dette er en rundt 300 kilometer lang rundtur på det sydvestlige Island med utgangspunkt i Reykjavik. Selve turen har tre hovedattraksjoner, Gullfoss, Geysir og Thingvellir. Gullfoss er som navnet tilsier et imponerende fossefall, Geysir en geysir og Thingvellir en nasjonalpark hvor vikingene hadde sine første parlamentariske møter på Island. Islands hovedstad bugner for øvrig over av hoteller i alle prisklasser. Av anbefalte luksushoteller kan nevnes Hotel Borg, Hilton Reykjavik og 101 Hotel.

Reise
Aktuelt nå