+ mer
Riga: Stappfull av historie, parker, kanaler, markeder og mat betraktes Riga gjerne som indrefileten i de baltiske landene. Foto: Latvia Travel

Baltikum er langt mer enn bare hovedsteder

Veiene i de tre baltiske landene, som er ukjente for nordmenn flest, byr på en overflod av historiske og kulturelle opplevelser. 

Det er slett ikke bare de kjente og godt besøkte turistlandene lenger syd som bør friste alle som vil ta elbilen eller den fossildrevne ut på tur. 

De tre baltiske landene besøkes gjerne på kortere turer, og da er det gjerne hovedstedene som er reisemålet, men vi legger raskt i vei ut fra Tallinn og gjør unna gamlebyen når vi er tilbake.

Vi velger veien sydover via Pärnu, en sjarmerende by helt ute ved havet, før vi krysser grensen til Latvia – og møter enda en hovedstad, Riga. Stappfull av historie, parker, kanaler, markeder og mat betraktes denne byen gjerne som indrefileten i de baltiske landene. På vei ut av Riga tar vi et kort stopp i Jurmala, der vakre sommerhus og strender blir en liten avveksling fra alt det historiske og kulturelle vi sugde til oss i hovedstaden.

Full av Europaveier

Snart passerer vi enda en grense, vi er i Litauen og stopper ved Korshøyden utenfor byen Siauliai. Dette er et katolsk minnesmerke, der det skal være over 200.000 kors til minne om de døde. 

Litauen er full av Europaveier, vi følger E77 videre sydover og svinger vestover når vi møter E85, retning Klaipeda. Helt ute ved kysten ligger landets eneste havneby, og herfra går det også en ferje over til Den kuriske landtunge. Dette er en 98 kilometer lang sanddyne som er delt mellom Litauen og Russland. På den litauiske siden går veien helt ut til det populære feriestedet Nida. Landtungen ble i år 2000 tatt opp på Unescos verdensarvliste.

Tusenvis av kors: På Korshøyden i Litauen er det samlet over 200.000 kors. Foto: Mindaugas Kulbis/AP/NTB

Vi kjører E85 tilbake, retning østover, og tar en omvei for å se slottet i Raudone. Den kongelige herregården er blitt ødelagt av både brann og krig, og fungerer nå både som skole og turistmål. Neste stopp er Kaunas, den nest største byen i Litauen, der vi kan besøke alt fra trivelig gamleby og trehus til en langt mer beryktet festning.

Verdensmesterskap i aking

Det er korte avstander i Baltikum, en drøy times kjøring østover tar oss til Litauens hovedstad Vilnius. Her kan man igjen vandre over brostein i gamlebyen og nyte de oransje takene, eller finne en bar og la verden passere forbi. Vi finner også tid til et besøk i Trakai, den langt mindre byen noen kilometer unna der det vakre slottet med samme navn ligger på en øy ute i innsjøen Galve.

Vi svinger nordover igjen, en lengre strekning der vi igjen passerer grensen til Latvia og Riga, før vi setter kursen mot flere av de vakre baltiske nasjonalparkene. I Sigulda er vi fortsatt i Latvia, byen har vært vertskap for flere internasjonale mesterskap i aking, og vi er nå på grensen til nasjonalparken Gauja. Snart kommer vi også til byen Cesis med sin middelalderborg.

Etter Valmiera passerer vi grensen til Estland og tar en avstikker gjennom nasjonalparken Karula. Fra den minste nasjonalparken i Estland går turen via Tartu og KGB-museet til vi igjen kjører inn i Tallinn.

Reise