Advokaten som alle vil ha
For første gang er en kvinne “Konkurrentenes mest ettertraktede advokat”. Anne Sofie Bjørkholt (57) har overtatt topplasseringen som Morten Goller har hatt syv år på rad.
Eiendom har blitt større enn bil i Møller-familiens formue, som er tuftet på bil. Administrerende direktør for denne store og voksende forretningsbiten er Andreas Jul Røsjø. Siviløkonomen lurte litt da han takket ja til jobben han ble kontaktet om. For hvordan ville det være å jobbe i et familieeid imperium, noe helt annet enn det gjennomregulerte systemet han kom fra som konserndirektør i børsnoterte AF Gruppen ?
– Ja, hva ble fasiten?
– Det at jeg sitter her fremdeles gir vel svaret, sier 42-åringen og fortsetter:
– Møller-familien er utrolig profesjonelle. De er aktive, men legger seg ikke opp i det administrasjonen holder på med. De heier frem initiativer. Det er et morsomt miljø. Vi står ganske fritt i vårt investeringsmandat og kan flekse mellom det aller meste, forteller han.
Grunnen til at vi nå omtaler Jul Røsjø er at han er ny i Kapitals eiendomspanel. Han kommer inn etter Aspelin Ramm-sjef Gunnar Bøyum, som har gått av med pensjon.
– En voldsom vekst
Møller Eiendom så sin spede start allerede i 1995. Men det var først i 2010 at bilarvingene i Møller-konsernet bestemte seg for å satse mer på denne aktivaklassen. I 2018 intervjuet Kapital den forrige administrerende direktøren Ola T. Gjørtz. Da lå eiendomsverdiene på 6,5 milliarder kroner, og målet var 10 milliarder i 2020. Det gikk så det suste. Tallet ble justert opp til 15 milliarder innen 2025.
– Verdien lå syd for 10 milliarder kroner da jeg startet. Ved utgangen av fjoråret var den nær 16 milliarder. Vi passerte målet tre år før tiden. Det har vært en voldsom vekst. Vi har også doblet antall hoder. Da vi startet, utgjorde bileiendommer 70 prosent av verdiene i porteføljen. Planen var å utvikle, realisere og “veksle” inn i andre typer eiendom. I dag utgjør bileiendom kun 30 prosent av den voksende eiendomsporteføljen, så brøken har snudd.
Vi passerte målet tre år før tiden. Det har vært en voldsom vekst.
– Hva synes bilgutta om at fordelingen har snudd så til de grader?
– Det vet jeg ikke om jeg skal uttale meg om. Men det har vært en ønsket utvikling fra eierne. Vi server bil og utvikler nye bileiendommer for dem. Bil vil alltid være opphavet til formuen i familien.
– Skape større kontantstrøm
Møller Eiendom sitter i dag på over 100 eiendommer som spenner fra alt fra kontor, som er størst, til bolig og logistikk og også i Sverige og Baltikum.
Det som kanskje har fått aller mest oppmerksomhet i det siste, er kjøpet av det tidligere bibliotekbygget til Deichman på Hammersborg.
– Det er et eksempel på at vi kan gjøre mye forskjellig. Vi har ervervet flotte og historiske eiendommer før, og som utviklere prøver vi ofte å clustre eiendom. Rundt Regjeringskvartalet har vi fire kontorbygg fra før i Møllergaten og et pågående utviklingsprosjekt som trolig blir et hotell. Det er et eksempel på cluster og en bydelsutvikling, slik vi også har gjort på Harbitz torg på Skøyen, sier han.
Miniprofil
Navn: Andreas Jul Røsjø (42), adm. dir. Møller Eiendom.
Aktuell fordi: Ny deltager i Kapitals eiendomspanel.
Viktigste milepæl: Karrieremessig å bli en del av konsernledelsen i AF Gruppen tidlig i 30-årene.
Beste investering: Å reise verden rundt på ferier med familien.
Dårligste investering: Har kjøpt noe overpriset NFT-kunst på topp – før korthuset raste.
Best på: Å gjennomføre.
Dårligst til: Å si nei.
Min hverdag: Bånn gass fra morgen til kveld i serviceapparatet til tre barn med overfylt aktivitetskalender og med en stor hund på slep med base fra Holmendammen.
Hobby: Å planlegge til enhver tid tre–fire fremtidige reisemål.
I disse dager jobber Møller Eiendom med å rekalibrere strategien.
– Vi endrer målet fra å fokusere på brutto porteføljestørrelse til å skape større kontantstrøm. Målet er en milliard i leie innen 2025, forteller Jul Røsjø.
Vi endrer målet fra å fokusere på brutto porteføljestørrelse til å skape større kontantstrøm.
Leien nå ligger “nord” for 600 millioner kroner.
– Lenge har vi hatt mye i utviklingsfase og må sikre oss at det triller ut i faktiske leieinntekter. Det er et nikk tilbake til årene som har vært uforutsigbare. Mye av verdiveksten har vært yield-kompresjon, som nå er i svekkelse. Vi trenger å bli mer håndfast, så vi kan påvirke inntektene og ikke bare være markedsstyrt.
Fanesaker
Jul Røsjø forteller at han har hatt noen fanesaker i tiden hos Møller Eiendom.
– Jeg kom fra et større konsern med system og struktur. Det har jeg dosert utover, og så er jeg opptatt av innovasjon og digitalisering. Innenfor bærekraft har jeg ambisiøse ambisjoner og ønsker blant annet å løfte bærekraftige bygg i porteføljen fra 16 til 50 prosent innen 2025.
– Det hørtes hårete ut?
– Ja, men det skal vi klare. De fremste verktøyene er energieffektivisering og solcelleanlegg. Og så har jeg jobbet med mangfold. De fleste som jobber i eiendom er menn 50 pluss og som ikke representerer kjøpegruppen, i hvert fall ikke innen bolig. Nå er Møller Eiendom nesten kjønnsnøytrale. Men vi jobber med en bredere mangfoldprofil, blant annet via selskapet Møller Medvind. De hjelper mennesker som har falt utenfor arbeidslivet av forskjellige årsaker.
Vant ung talentkåring
Opprinnelig ville Jul Røsjø bli arkitekt. Men så ble det økonomistudier på BI, hvor han møtte sin fremtidige kone. Stina Hofgaard Røsjø var på landslaget i alpint, men hoppet av, startet med økonomistudier og jobber nå som coach i eget firma.
Deretter gikk veien videre for herr Røsjø via konsulentjobb i Capgemini, før han endte opp i AF Gruppen og ble tatt opp i konsernledelsen allerede som 30-åring. Det gikk ikke ubemerket hen. Jul Røsjø vant en talentkåring hos en konkurrent i 2013.
Slags bakgrunn som kunstner
Styreleder Harald Møller har en betydelig kunstsamling innen fotografi. Jul Røsjø har en slags bakgrunn som kunstner selv. Ved siden av studiene spedde Høvik-mannen på inntektene med å male bilder, som han solgte til venner og kjente for noen tusenlapper. Han hadde også flere galleriutstillinger.
– Jeg solgte kanskje mer enn 100 bilder. Jeg var student og i en tidlig etableringsfase. Det bidro noe til budsjettet, forteller han.
Jeg solgte kanskje mer enn 100 bilder. Jeg var student og i en tidlig etableringsfase. Det bidro noe til budsjettet.
Det hender Jul Røsjø ser bilder han selv har malt dukke opp i boligannonser på Finn.
– Da humrer jeg.
Kjøper foto selv også
Nå har kunstinteressen smalnet inn til ett felt, fotografi, både det han selv kjøper og det han beskjeftiger seg med i jobben.
– Jeg sitter i investeringskomiteen til fotosamlingen. Det er mange krysskoblinger mellom eiendom og fotografi.
– Kjøper du selv også?
– Ja, mer og mer. Litt underlig kanskje har fokus blitt kvinnelige fotografer. Primært norske, men også utenlandsk. Det er større formater med wall power og som også går gjennom smakspolitiet hjemme.
– Maler du noe selv?
– Jeg har landet på et sted der jeg hverken er kunstner eller arkitekt, men jobber med begge profesjonene. Jeg har kanskje en større grad galskap og kreativitet enn mange andre i eiendomsbransjen. Det hender jeg maler litt.