Kapital-sommer: Lederintervjuet
I sommer intervjuer Kapital samfunnstopper om arbeidsliv og ledelse. Neste ut er Jaan Ivar Semlitsch, konsernsjef i Orkla.
Semlitsch er utdannet siviløkonom ved NHH, og han begynte sin karriere i McKinsey. Siden har han hatt en rekke toppstillinger i blant annet Expert (nå Power), Plantasjen, Rema Industrier og Elkjøp.
Merkevaregiganten Orkla er Norges 12. største selskap og selger produktene sine i blant annet Baltikum og India, i tillegg til her til lands. Kapital har intervjuet selskapets toppsjef, Jaan Ivar Semlitsch.
– Hvem er ditt forbilde som leder?
– Her har jeg tre ulike forbilder i Norge som imponerer på hver sin måte. Stein Erik Hagen blant annet for sin kommersielle teft og sin evne til å bygge gode relasjoner både nasjonalt og internasjonalt. Odd Reitan for sine langsiktige verdiperspektiver og sin evne til å tro på enkeltindividet, og Johan H. Andresen for måten han har forvaltet og virkelig videreutviklet en gammel familieformue i en verden preget av store endringer. Jeg har gleden av eller har hatt gleden av å jobbe med alle tre.
I tillegg er Barack Obama et stort forbilde internasjonalt, forteller Semlitsch.
– Jeg var så heldig å få hilse på han personlig sammen med min kone i juni 2019.
Gjør rett, frykt ingen!
– Har du en ledelsesfilosofi?
– For det første: vær deg selv, og vær en god lytter. Videre er det tre pilarer jeg mener er viktige. Det ene er å være modig, det skal være lov å feile i organisasjonen, og det er viktig å kunne ta risiko. Med andre ord: gjør rett, frykt ingen! Det andre som er viktig for en leder er å tiltrekke seg, beholde og å utvikle talenter internt, og det tredje er å sette en inspirerende visjon og et riktig aspirasjonsnivå som gjør at alle trekker i felles retning.
– Hvordan har du utøvd lederskap i “disse coronatider”?
– Vi satt som felles konsernledelse i Orkla tre viktige prioriteter veldig tidlig, som vi alle fulgte opp strategisk og operativt hver eneste uke. Der var jeg også opptatt å kommunisere bredt i organisasjonen hyppig, blant annet gjennom bruk av alle mulige digitale verktøy.
– Er det norske arbeidslivet effektivt nok?
– Ja, det synes jeg, det er blant noe av det mest effektive, også i en global sammenheng. Samarbeidet mellom ledelse og fagforening er også bra og effektivt.
– Har du noen gode tips for å oppnå et godt samarbeid med de ansatte?
– Vær åpen, kommuniser bredt og hyppig, vær konkret og tydelig i kommunikasjonen, og lytt til ansattes innspill. Dine ansatte er din viktigste ressurs.
– Det sies ofte at ledelse er en ensom rolle. Er det noe i dette?
– Ja, det er det. Det er en del problemstillinger og beslutninger som øverste leder du til syvende og sist står alene om, og som du må ta ansvar for.
– Hva er den vanskeligste lederutfordringen du har hatt?
– En nødvendig organisasjonsendring jeg måtte gjøre for noen år siden, men hvor jeg samtidig kjente lederen svært godt, og som også var svært sympatisk.
– Hva er det beste med å være leder?
– En får oppleve mye, lære mye, møte mange ulike typer mennesker, og i mange sammenhenger har man også store frihetsgrader.
– Er du innovativ nok som leder?
– Det håper jeg, men en har alltid mer å gå på! Jeg opplever at Orkla gjør mye på innovasjon om dagen som er positivt både knyttet til de 300 sterke varemerkene våre i over 20 markeder, men også øvrige områder hvor vi ligger langt fremme i bruk av blant annet digitale verktøy. Jeg tror ikke jeg skal gi råd til andre norske ledere, jeg opplever mange norske ledere som svært innovative.
– Hva er dine tips til unge som ønsker å bli ledere?
– Vær nysgjerrig, vær deg selv og gå for det som motiverer deg.
Vær nysgjerrig, vær deg selv og gå for det som motiverer deg.Jaan Ivar Semlitsch