<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Bjellesauene slått av børsen

Oslo Børs har lagt bak seg et rekordsterkt år med en oppgang på over 23 prosent i Hovedindeksen. Bjellesauporteføljen presterte bare halvparten så bra.

Mest opp: Arne Fredly sitter på en betydelig eierandel i Pareto Bank, den bjellesauaksjen som gjorde det desidert best i fjor, med en oppgang på over 58 prosent. Foto: Iván Kverme
Investornytt

2021 ble det nest beste året i Hovedindeksens historie – den la på seg 23,35 prosent. Fjoråret var svært nær ved å slå rekordåret 2013, som står igjen som det sterkeste året siden indeksen ble opprettet i 1996, med en oppgang på 23,59 prosent. 

Like lønnsomt var det ikke å følge bjellesauene på Oslo Børs i fjor. Det viser utviklingen i Kapitals bjellesauportefølje, som vi satte sammen første gang i februar 2020 for å undersøke hvor lurt det er å følge i fotsporene til børsens kjendisinvestorer. Porteføljen steg med 12,7 prosent i 2021, som er rundt halvparten av avkastningen til Hovedindeksen, etter å ha knust Hovedindeksen året før.  

Tallene overrasker imidlertid ikke finansprofessor Thore Johnsen ved NHH.

– Det er som forventet – over tid vil strålende resultater jevne seg ut, og selv de gode vil tape. Det er slik markedet fungerer, sier Johnsen. 

Utjevnes: - Over tid vil strålende resultater jevne seg ut, og selv de gode vil tape, sier finansprofessor Thore Johnsen ved NHH. Foto: Marit Hommedal

Bank på topp

I denne øvelsen har vi altså satset på et knippe profilerte investorer, gjerne kjent som “bjellesauer” på Oslo Børs. Våre utvalgte bjellesauer er Øystein Stray Spetalen , Arne Fredly , Ketil Skorstad, Jan Haudemann-Andersen , Torstein Tvenge og Arne Blystad. Deres navn er å finne på aksjonærlistene til blant annet selskapene Deep Value Driller DVD, Rana Gruber RANA, Carasent, Norske Skog NSKOG, Pareto Bank PARB og Nykode Therapeutics (tidligere Vaccibody) NYKD, som altså er valgt inn i bjellesauporteføljen.

På vinnerlisten blant enkeltaksjer på Hovedindeksen i 2021 finner vi henholdsvis MPC Container Ships MPCC, Flex LNG FLNG og Wallenius Wilhelmsen WAWI, som alle kan skilte med en tresifret avkastning. Disse aksjene ligger milevis foran bjellesauaksjene, hvor Pareto Bank var den som helt klart presterte aller best av dem, med en kursøkning på 58,9 prosent. 

I fjor ble det meldt at Fredly hadde solgt rundt syv millioner aksjer fra sitt selskap AF Capital Management – men via ymse interntransaksjer mot andre kontrollerende selskaper beholder han likevel eksponeringen mot Pareto Bank.

Det var generelt ikke dumt å være investert i bankaksjene på Oslo Børs i fjor. Sektoren opplevde en gjennomsnittlig bedre avkastning enn hva Hovedindeksen kunne skilte med. Den Monaco-baserte investoren sitter også med to andre bankaksjer i porteføljen, Helgeland Sparebank og Jæren Sparebank, gjennom investeringsselskapet AF Capital Management. Sparebankene er opp henholdsvis 40 og 58 prosent i løpet av de 12 siste månedene, og de to aksjepostene til Fredly utgjør nå over 70 millioner kroner. Det er imidlertid ingen andre bjellesauer å spore høyt på aksjonærlisten, så sparebank-aksjene holdes utenfor porteføljen.

Bjellesauporteføljens utvikling i 2021

Aksjer

Kursutvikling i 2021

Deep Value Driller 36,25%
Rana Gruber* −28,49%*
Vaccibody 7,61%
Carasent 0,27%
Norske Skog 1,86%
Pareto Bank 58,85%
Snittavkastning 12,73%
Hovedindeksen 23,35%
*Tatt inn i mai 2021
Kilde: Oslo Børs

2021-taperen

I den andre enden av avkastningsskalaen finner Rana Gruber, som Fredly også eier. Gruveselskapet ble børsnotert i februar i fjor, og siden vi tok den inn i porteføljen i mai, har aksjekursen falt med nesten 30 prosent. Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen og Arne Blystad var blant de såkalte hjørnestensinvestorene ved børsnoteringen, men kun sistnevnte bjellesau har beholdt sin plass på topp 30-aksjonærlisten. Gjennom investeringsselskapet Songa Capital sitter han med nærmere en million aksjer og er dermed den 7. største aksjonæren i gruveselskapet, noe som ga Blystad innpass i bjellesauklubben da vi plukket aksjen inn. Fredly er å finne lenger ned på aksjonærlisten, med 130.000 aksjer.

En god nummer to

Samtlige av bjellesauaksjene, med unntak av Rana Gruber, endte 2021 i pluss, selv om flere av aksjene ikke kan sies å ha hatt særlig høy avkastning. Etter Pareto Bank på topp fulgte henholdsvis Deep Value Driller, Nykode Therapeutics, Norske Skog, Carasent og til slutt Rana Gruber (se tabell).

Deep Value Driller ble notert på Euronext Growth i fjor, og kunne vise til en pen verdiøkning på 36 prosent ved utgangen av året. Riggselskapet skal ha kjøpt et av verdens mest avanserte boreskip – på billigsalg. En rekke profilerte investorer tegnet seg i emisjonen, og den høye kjendisfaktoren ga aksjen innpass i porteføljen vår. Tvenge og Skorstad er fortsatt blant de store aksjonærene med en eierandel på henholdsvis 2,9 og 2,1 prosent. 

Skorstad sitter også med en eierandel i Carasent, som endte fjoråret så vidt i pluss, gjennom investeringsselskapet Tigerstaden. Investoren kontrollerer en million Carasent-aksjer verdt 38 millioner kroner. I fjor gjorde John Fredriksen et storkjøp av IT-selskapet, og sitter nå som nest største aksjonær gjennom Aeternum Capital. Med nærmere 13,3 prosent av selskapet er eierandelen nå verdt snaut 400 millioner.

Lastet ytterligere opp

I slutten av november kom nyheten om at Vaccibody, som har vært med i bjellesauporteføljen helt fra starten av, skiftet navn til Nykode Therapeutics og inngikk samarbeidsavtale med den amerikansk biotek-kjempen Regeneron. Selskapet spyttet også inn 20 millioner dollar i det norske kreftselskapet. Aksjekursen satte fart på Oslo Børs og la på seg over 15 prosent i løpet av samme dag. 

Nyhetene forsterket nok Haudemann-Andersens tro på selskapet, for på tampen av 2021 ble det kjent at investoren kjøpte seg ytterligere opp i selskapet. Bjellesauen kontrollerer nå over 40 millioner aksjer verdt over 3,1 milliarder kroner.

Rett før nyttår ble det også kjent at den første forsøkspersonen er dosert med Nykode Therapeutics T-cellevaksinekandidat mot coronaviruset i en klinisk studie.

Nykommer

Det ble foretatt flere rokeringer i porteføljen gjennom 2021. Ayfie Group og Scatec ble tatt ut av porteføljen, mens Flyr, Deep Value Driller og Rana Gruber ble tatt inn på grunn av høy bjellesaufaktor. Flyaksjen fikk en kort levetid i porteføljen, da mange kjente bjellesauer på Oslo Børs fløy helt eller delvis ut av aksjonærlisten nesten like fort som de fløy inn. 

Denne gangen har vi valgt å ta inn Ensurge Micropower ENSU (tidligere Thin Film Electronics) i porteføljen. Aksjen har falt kraftig tilbake de siste årene, og det har vært store utskiftninger på aksjonærlisten. Gjennom 2021 steg kursen imidlertid 27,68 prosent, og flere profilerte investorer har tilsynelatende troen. Bjellesauen Skorstad er tredje største aksjonær med en eierandel på 10,2 prosent, verdt 126 millioner. Andre kjente investorer er den nest største aksjonæren Edvin Austbø, Tore Aksel Voldberg, Kristian Lundkvist og Rune Sundvall. Kjendisfaktoren er således høy nok til at bjellesauporteføljen gir det spekulative elektronikkproduksjonsselskapet en sjanse.