Er det dette vi for øvrig nå ser konturene av på Oslo Børs i form av de dramatiske kursfallene i selskaper som ScatecScatec, NelNel og Kahoot!Kahot ?
Repriser venter
Archegos-kollapsen viser hvilke krefter som settes i sving når bankene blir nervøse, kursene faller og kundene ikke klarer å stille opp med mer egenkapital som sikkerhet for sin portefølje. I Norge vet vi alle hvordan det gikk med investor Idar Vollvik da han i 2005 og 2006, via en rekke meglerhus, dro i gang det ene kredittfinansierte aksjekjøpet etter det andre. Enden på visen ble altså voldsomme aksjetap og en forduftet Chess-formue.
Vi har garantert ikke sett siste historie, hverken her hjemme eller på Wall Street, om profilerte aksjeinvestorer som har gapt for høyt i aksjemarkedet – støttet av rause kredittordninger skreddersydd av meglerhusenes oppgjørsavdelinger.
Aksjemarkedet:
Som vi antydet for en ukes tid siden, ville børsen gå inn i en handelsuke med god støtte av en sterk oljepris. Så har da også skjedd, hovedindeksen er opp med rundt en prosent, der nettopp flere olje- og energirelaterte selskaper, som Equinor, kan se tilbake på en solid børsuke. Vi tror tendensen fortsetter der vi også kommende uke vil se flere sterke olje- og energiaksjer støttet av en oljepris som faktisk er i ferd med å bryte opp mot 80 dollar fatet.
Oslo Børs synes ikke å la seg påvirke av at Norges Bank valgte å heve styringsrenten til 0,25 prosent. Dette var helt i tråd med forventingene, men børsinvestorene må bare belage seg på en serie nye rentehopp i takt med at banken nå hever rentebanen. Alt annet like er renteøkninger i disfavør aksjer, fordi selskapenes fremtidige kontantrømmer blir mindre verdt regnet i nåverdi. Men i det kort bildet synes ikke rentesignalene å skape særlig bekymringer verken blant analytikere, meglere eller investorer - etter all sannsynlighet fordi man tolker økningene som et tegn på en sterk norsk økonomi. Gjenåpningen av samfunnet har tross alt gitt en markert aktivitetsoppgang og aktiviteten er nå høyere enn før pandemien. Oppgangen i økonomien vil trolig fortsette utover høsten, tror sentralbanken.
Grunn til bekymring er likevel den stive aksjeprisingen. Siden årsskiftet har hovedindeksen lagt på seg rundt 18 prosent og prises nå til rundt 15,6 mot forventet inntjening i 2022. P/B ligger på om lag 2,2, mot et historisk snitt på 1,5. Finansavisen kunne tidligere denne uken vise til at det aldri før har vært flere dyre aksjer på Oslo Børs. Om få uker begynner selskapene å legge frem sine tredjekvartalsrapporter. Skulle de vise tegn til at seneste kvartalers inntjeningsvekst stopper opp, kan nedsiden i flere enkeltaksjer være ganske voldsom.
Vi tror på en sidelengs utvikling på Oslo Børs kommende uke, støttet på den ene siden av god fort for mange oljeaksjer - men i motsatt ende tegn til en litt mer forsiktig tilnærming til markedet som sådan nettopp i påvente av de kommende kvartalsresultatene. E-læringsselskapet Kahoot, som er med i Kapital-porteføljen, tror vi likevel vil vise til gode kursoppganger utover høsten, tross et litt mer avmålt investorsentiment. Folketrygdfondet er tydeligvis av samme oppfatning, etter at fondet på bare kort tid har doblet eierandelen sin.