Rekordmange selskaper på Børsen

Ikke siden finanskrisen har flere selskaper vært børsnotert i Oslo. Flesteparten av nykommerne har søkt til "lillebror" Merkur Market.

Større: Oslo Børs har de siste årene vokst seg stadig større, målt etter antall noterte selskaper. Foto: Fredrik Hagen
Investornytt

253 selskaper er nå notert på Oslo Børs, Oslo Axess og Merkur Market – det høyeste antallet siden 2008, skriver Børsen på sine nettsider.

Så langt i år har det vært hele 17 nynoteringer, hvilket er to flere enn gjennom hele fjoråret. De fleste av dem, 14 stykker, har funnet sted på Merkur Market.

– Oslo Børs skal være en kilde til kapital for selskaper. Med Merkur Market åpnet vi dørene for flere selskaper. Vi ser at Merkur-selskapene har klart å tiltrekke seg investorer og kapital. Mange har ambisjoner om å vokse, og flere har tatt steget opp og søkt seg mot Oslo Axess og Oslo Børs, sier børsdirektør Øivind Amundsen i en kommentar.

Merkur Market ble lansert i 2016, og er en såkalt multilateral handelsfasilitet med forenklede opptakskrav og rapporteringsforpliktelser, sammenlignet de regulerte markedsplassene. Etter en noe brokete oppstart består Merkur Market nå av 37 selskaper.

Aker-suksess

De siste tilskuddene er karbonlagringselskapet Aker Carbon Capture og havvindselskapet Aker Offshore Wind. De to ble tidligere i sommer spunnet av Aker Solutions som en del av en omfattende omorganisering i Aker-systemet.

Opptur: Kjell Inge Røkke kan juble etter børsdebuten til de to nye Aker-selskapene. Foto: Terje Pedersen

Introduksjonen av de to nykommerne har blitt tatt godt imot. Det ble i forkant hentet én milliard kroner til de to selskapene, med emisjonskurs satt til henholdsvis 1,70 og 1,47 kroner pr. aksje. Etter første handelsdag sluttet Aker Carbon Capture-aksjen på 5,05 kroner, mens Aker Offshore Wind endte på 3,41 kroner.

Fisjonen og den påfølgede utviklingen har dermed gitt en solid opptur for Aker Solutions-aksjonærene, deriblant storaksjonær Kjell Inge Røkke, som mottok aksjer i de nye selskapene i forkant av noteringen. Det gjenværende Aker Solutions skal etter planen fusjoneres med Kværner.

aker
aker solutions
Aker Carbon Capture
Aker Offshore Wind
oslo børs
merkur market
kjell inge røkke
Investor
Investornytt