Inn i sitt rette Element?

Bjellesau-porteføljen har lagt på seg 17,3 prosent siden vi lanserte den tidligere i år, mens Hovedindeksen er ned to prosent. Nå har også alfa-sauen Øystein Stray Spetalen begynt å røre på seg igjen. Men børsskallet Element blir veiet og funnet for lett for porteføljen.

Rører på seg: Alfa-bjellesau Øystein Stray Spetalen har ikke foretatt seg så fryktelig mye under vårens børsoppgang, men han deltok nylig i kriseemisjonen i Kongsberg Automotive og har muligens noe fiffig i tankene for Element. Foto: Iván Kverme
Investornytt

Siden forrige oppdatering av vår Bjellesau-portefølje i begynnelsen av juni har Hovedindeksen falt 2,5 prosent. Bjellesau-porteføljen, som Kapital innførte tidligere i år, har lagt på seg 3,1 prosent i samme tidsrom. Siden forrige oppdatering er det Carasent, som leverer teknologi til helsesektoren, som bidrar sterkest til porteføljens verdivekst, med en oppgang på 15,9 prosent. 

Hittil i år har Carasent-aksjen nesten doblet seg. Den kjente aksjetraderen Ketil Skorstad sitter via selskapet Tigerstaden og dets datterselskaper med aksjer verdt over 65 millioner kroner i det lille IT-selskapet, ifølge siste aksjonærutskrifter. Skorstad sitter mao. på en saftig kursgevinst i år. 

Carasent, tidligere kjent som Apptix, var tidligere morselskap til Apptix Inc, men trakk seg fra det amerikanske markedet i 2017. Året etter kjøpte Carasent svenske Evimeria EMR, som utvikler og leverer digitale e-helsetjenester til det private helsevesenet i Sverige.

Spetalen inn i skall

Porteføljen vår tok utgangspunkt i handler til flere av de mest profilerte investorene på Oslo Børs gjennomført i 2019 og 2020. Våre utpekte “bjellesauer” er investorene Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly, Ivar Løge, Torstein Tvenge, Jan Haudemann-Andersen og Ketil Skorstad. Porteføljen bestod opprinnelig av: Carasent, Norske Skog, Pareto Bank, Scatec Solar, Vaccibody og Okeanis Eco Tankers. Sistnevnte forsvant imidlertid ut av porteføljen i april, etter at det ble kjent at Spetalen ikke lenger var blant de største aksjonærene. 

Nå har Spetalen gjort et nytt trekk, som kan bli spennende å følge fremover. Han er nemlig blant flere profilerte aksjonærer som har funnet veien inn i Element den seneste tiden. Spetalen-kontrollerte Saga Tankers og tidligere Block Watne-eier Lars Nilsen er nummer tre og fire på aksjonærlisten med 920.000 aksjer hver, skrev Finansavisen nylig.

Nylig sendte børsskallet Element også ut en børsmelding hvor det fremkommer at det er i samtale med potensielle parter vedrørende en transaksjon.

“Nå er ryddejobben unnagjort, og alt av gammel moro er borte. Vi er et børsskall med 3.200 aksjonærer, 20 millioner kroner i kontanter, 440 millioner i fremførbart underskudd, 5 millioner dollar i lån gitt til Ambershaw Metallics i Canada og to ansatte,” uttalte konsernsjef Geir Johansen til FA.

En såkalt reverse takeover  gjennom Element kan vise seg kontroversielt. Børssjef Øivind Amundsen er definitivt ingen fan. Bakdørsnoteringer ved bruk av selskaper som har solgt sin virksomhet og kun er et tomt skall er vi veldig lite tilhenger av, sa Amundsen nylig til FA.

Kritisk til bakdørsnoteringer: Hvis noen vil bruke “skallet” Element som en snarvei til børsen, kan de vente seg strenge krav og full noteringsavgift fra børsdirektør Øivind Amundsen. Foto: Ørn E. Borgen

Dersom ingen transaksjon materialiserer seg og Element strykes fra Oslo Børs, kan det vise seg fullstendig feilslått å ha fulgt etter bjellesauene i dette tilfellet. Vi faller ned på at vi ikke tar inn aksjen i Bjellesau-porteføljen, og heller avventer hva som skjer med eventuelle transaksjoner og hvilke bjellesauer som er med videre.

Med i emisjon

Spetalen og Arne Fredly har for øvrig vært mye omtalt i forbindelse med emisjonen i Kongsberg Automotive til 10 øre pr. aksje. Igjen har vi å gjøre med et spesielt case, der kjendisinvestorene er invitert inn på gunstige vilkår for å få på plass emisjonen, som omtalt i saken om aksjer for sommer-action i dette bladet. Det må inntil videre antas at Fredly og Spetalen ikke har noe langsiktig perspektiv her. Kongsberg Automotive-aksjen blir derfor heller ikke med.

Foruten Carasent er det Norske Skog som bidrar mest positivt til porteføljen siden forrige oppdatering, med en kursoppgang på 7,6 prosent. Konsernsjef Sven Ombudstvedt uttalte nylig at han mener Norske Skog vil bli markedsledende med de nye maskinene som de har valgt ut for konvertering til emballasjeproduksjon, noe aksjemarkedet tilsynelatende satte pris på.

De øvrige aksjene i Bjellesau-porteføljen faller tilbake med fra 1,4 til 4,4 prosent siden sist (se tabell).