- Alfa Laval og Assa Abloy gjør entre for første gang på mange år

Stockholmsbørsen trosser teknologifeberen i USA, og stadig mer tyder på at Sverige snart får revansj på de globale børsene. Endelig ligger vi strategisk godt plassert med vår store eksponering mot bank- og industriselskaper.

Simon Blecher i Carnegie Fonder. Foto: Carnegie
Gjestekommentar

Det går kanskje langsomt med vaksineringen i Europa, og spesielt i Sverige. Men børsen retter nå søkelyset på USA, der det går fremover i et voldsomt tempo - og de fleste tror nå på en gjenåpning til våren. Utviklingen peker mot en revansj for sektorer som hadde det tøft i fjor, og på børsen har Pandox og Scandic Hotels stormet frem, men merkelig nok ikke Duni. Er det ikke Duni-serviettene som skal fylle hotellene og restaurantene?

Er det ikke Duni-serviettene som skal fylle hotellene og restaurantene?

Stigende råvarepriser

Industrikonjunkturen tøffer stadig videre, og den høye etterspørselen driver opp råvareprisene – noe som selvfølgelig kommer selskaper som Epiroc, Sandvik og Volvo til gode. (For eksempel er Sandvik-aksjen så langt i år opp med rundt 14 prosent, red.anm.). Men det er også til en viss grad råvareprisene, der olje presses oppover på samme måte som stål og papirmasse, som driver opp inflasjonen - og kanskje kan bevegelsene til den amerikanske tiåringen tilskrives nettopp dette? Selvfølgelig uteblir lønnsinflasjonen, og det nåværende nivået til tiåringen er ikke særlig oppsiktsvekkende - det er verdt å merke seg at den fremdeles er lavere enn rett før coronaen). Likevel fører det høye tempoet til bekymringer på markedet.

Men - bekymringene kommer bank- og industrisektorene til gode. Som kjent eier vi alle de svenske bankene, men mest i den billigste av dem, nemlig Nordea.

Et par come-back

I løpet av måneden har vi valgt å kjøpe inn to nye posisjoner og øke i en tredje. Alfa Laval og Assa Abloy gjør entre for første gang på mange år, og vi økte beholdningen i ABB. Felles for de tre er at de ligger sent i syklusen, og gevinstøkningen vil først komme om to til tre år – derfor bør de kjøpes nå. ABB og Alfa har også en tydelig ESG-profil og nyter godt av energi og elektrifisering. Assa Abloy, med sine høye marginer og historikk med små, fine oppkjøp, ser billigere ut enn på lang tid, og dessuten økte nylig selskapets administrerende direktør  aksjeposten sin.

I løpet av måneden har vi valgt å kjøpe inn to nye posisjoner og øke i en tredje. Alfa Laval og Assa Abloy gjør entre for første gang på mange år, og vi økte beholdningen i ABB

Mange aksjer er fortsatt ute i kulden, og her kan den justerte avkastningen bli svært god. Dette gjelder blant annet for selskapene NCC og Skanska, samt Tele 2 og Telia Sonera.