– Lov å håpe på ny Sohlberg-rekord

Den 8. desember legges et Harald Sohlberg-maleri ut på auksjon hos Sotheby's i London. Det kan medføre ny toppnotering for et verk av den norske billedkunstneren.

Selges: Harald Sohlberg-maleriet “Den gamle Kapteinsgaard/Vintereftermiddag” selges med prislapp en til 1,5 millioner pund i London. Det kan bli ny rekord for kunst av Sohlberg solgt på auksjon. Foto: Sotheby's
Næringsliv

Harald Sohlberg malte i 1914 et av de mest kjente motivene i norsk kunsthistorie, “Vinternatt i Rondane” eller “Vinternatt i fjellene”, som motivet egentlig heter.

Den 8.  desember legges et Sohlberg-verk fra 1909, “Den gamle Kapteinsgaard/Vintereftermiddag”, under hammeren på en auksjon hos Sotheby's. Bildet er vurdert til mellom en og 1,5 millioner pund, som tilsvarer 12 til 18 millioner kroner, og det kan bli ny rekord for kunst av Sohlberg solgt på auksjon.

De fire høyeste tilslagene for Sohlberg er satt hos Sotheby's i London, ifølge prisdatabasen Artprice. Den høyeste summen ble oppnådd i desember 2019, da maleriet “Modne jorder” ble klubbet for 1,95 millioner pund. Omkostninger kom i tillegg. I sommer bød en kjøper 1,1 millioner pund pluss fees for akvarellen “Vinternatt i fjellene”.

Sterkt marked

– Vi er veldig begeistret for dette maleriet som skal selges på Old Master Evening Sales. Sohlberg får selskap av verk av blant annet Turner og Constables. Det er lov til å håpe på en ny Sohlberg-rekord, sier Anette Krosby og Cecilie Malm Brundtland til Kapital.

De er representanter for Sotheby's i Norge, og påpeker at “Den gamle Kapteinsgaard/Vintereftermiddag” ble malt kun noen få år før Harald Sohlbergs absolutte høydepunkt “Vinternatt i Rondane”. Det er i tillegg fra en viktig og kunstnerisk sentral periode.

– Det viser Sohlbergs gjentatte evne til å omskape en tilsynelatende hverdagslig vinterscene til et romantisk stemningsmaleri med sitt magiske aftenlys, uten menneskelig aktivitet og med et vinternakent tre i forgrunnen, sier de.

Maleriet er malt bare noen år før Harald Sohlbergs absolutte høydepunkt ‘Vinternatt i Rondane’ i 1914.
Sotheby's i Norge

Krosby og Brundtland trekker ellers frem at markedet for Sohlbergs kunst har vært sterkt i en årrekke, og dette kan ha medvirket til at flere sentrale verk har blitt tilbudt i markedet i den senere tid.

– Maleriet “Den gamle Kapteinsgaard/Vintereftermiddag” har vært utstilt flere ganger, sist gang i suksessutstillingen “Uendelige landskap”, som fant sted 150 år etter at Sohlberg ble født. Det ble da vist på Nasjonalmuseet i Oslo, Dulwich Picture Gallery i London, Wiesbaden Museum i Wiesbaden og i Trondheim kunstmuseum i 2018–2019, avslutter duoen. 

Ikke alt selger

Selv om det ventes høy interesse rundt “Den gamle Kapteinsgaard/Vintereftermiddag”, er det ikke alt av Harald Sohlberg som blir revet vekk.

Under en auksjon hos Grev Wedels Plass Auksjoner nylig ble et Sohlberg-maleri vurdert til tre til fem millioner kroner “bare” klubbet for tre millioner kroner. Et trykk av “Vinternatt i Rondane”, et motiv som har steget veldig i pris en stund, men nå ser ut til å ha nådd et slags tak, ble solgt for 360.000 kroner. Omkostninger kom i tillegg til disse beløpene.

To Sohlberg-verk priset til tre til fire millioner kroner og 800.000 til en million kroner har ikke blitt solgt hos Blomqvist i høst, ifølge Artprice.