Håver inn på hudpleie

Fotballprofilen Jan Åge Fjørtoft soper inn millionbeløp på hudpleie gjennom en eierpost i selskapet Cosmedica, der også kona til Bjørn Maaseide er med.

Grunn til å smile: Jan Åge Fjørtoft håver inn på hudpleie gjennom konas businessatsning, selskapet Cosmedica, som står bak det populære hudpleiemerket Elixir Cosmeceuticals. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB
Næringsliv

Jan Åge Fjørtofts selskap Numbernine økte driftsinntektene med over 40 prosent i fjor, og årsresultatet steg med 260 prosent sammenlignet med 2019. Overskuddet på nesten tre millioner kroner skyldes blant annet at han fikk 1,3 millioner kroner i utbytte fra selskapet Cosmedica, som står bak hudpleiemerket Elixir Cosmeceuticals. 

Elixir-produktene selges i flere titalls hudpleieklinikker over hele Norge, samt flere steder i Sverige – og det til gode priser. Bare 15 milliliter med deres edle dråper øyekrem kan gjøre deg hele tusen kroner fattigere – altså må du punge ut 67 kroner milliliteren.

Det rekker fort til salt i grøten, det.

– Jeg har veldig god hud

Jan Åge Fjørtoft har de siste par årene sittet i styret i Cosmedica, men er ifølge han selv ikke involvert i hudpleiesuksessen.

– Foruten at jeg har veldig god hud, har jeg ikke noe med det selskapet å gjøre, humrer Fjørtoft over telefon til Kapital.

Det er nemlig kona hans, Marianne Fjørtoft, som er aktiv i selskapet. Hun er fagsjef i Cosmedica og har vært med helt fra oppstarten for rundt åtte år siden. Da gikk hun sammen med blant andre hudlegen Ole Martin Rørdam, som har utviklet produktene sammen med en kollega. Rørdam sitter med 33 prosent av aksjene via selskapet Q-Thera, og Numbernine har 13 prosent. 

I sistnevnte selskap har Jan Aage 90 prosent og Marianne Fjørtoft 10 prosent, og årsregnskapet viser at hele overskuddet på snaut tre millioner kroner ble delt ut i utbytte. 

Marianne Fjørtoft er utdannet innen hudpleie og sier det er lidenskapen for hud som fikk henne til å satse på hudpleieselskapet.

– Jeg brenner for hud og har vært i bransjen i mange år. Det var helt tilfeldig at jeg møtte to norske hudleger som hadde utviklet en hudserie sammen under studiene. Sånn startet Cosmedica. Etter noen år kom Maaseide inn som investor. Da hadde selskapet en omsetning på snaut 500.000 kroner. De var med og løftet selskapet til neste nivå, sier Marianne Fjørtoft.

"Helt utrolig": Bjørn Maaseides kone Linda er nest største aksjonær i Cosmedica. I fjor sa han følgende om konas satsing: – Det er helt utrolig hvor godt disse to selskapene går, særlig Cosmedica. Det omsetter for 50 millioner i Norge og Sverige og har overskudd i 20-millionersklassen. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Satser i Sverige

Linda Maaseide, kona til forretningsmann og tidligere volleyballspiller Bjørn Maaseide, sitter med 21 prosent av aksjene i Cosmedica. 

– Linda var mye rikere da vi ble sammen igjen. Hun er deleier og driver Vital Hudklinikk og Cosmedica som produserer og selger Elixir hudkremer. Det er helt utrolig hvor godt disse to selskapene går, særlig Cosmedica. Det omsetter for 50 millioner i Norge og Sverige og har overskudd i 20-millionersklassen, sa Bjørn Maaseide i et intervju med Kapital i fjor.

Cosmedicas regnskap for 2020 er fremdeles ikke klart. I 2019, etter en omsetning på 47 millioner kroner og et resultat før skatt på over 14 millioner, kunne Cosmedicas eiere ta ut 10 millioner kroner i utbytte. Det bidro til at Fjørtoft kunne ta ut et utbytte på over millionen i Numbernine. 

Etter planen skal ikke hudpleieeventyret stoppe her.

– Vi ønsker å bygge oss like store i Sverige som vi er i Norge. Det er vårt første mål. Så får vi se om vi ekspanderer videre til andre land etter hvert, avslutter Marianne Fjørtoft.