Sesongåpning på Kistefos: – Lover pølser og brus og bobler
– I fjor var jo rekordsesong med 170.000 besøkende. Vi håper at rundt 100.000 skal finne veien til Kistefos også i år, sier Christen Sveaas.
Sesongen 2020 hadde ikke trengt å bli noen vinner på Kistefos for den glade investor og kunstsamler. Corona førte til at museet måtte avlyse en kjempeutstilling med amerikanske Lari Pittman, og Kistefos kunne heller ikke nyte godt av utenlandsturistene som all den internasjonale pressedekningen av The Twist gav. Signaturbygget ble som eneste norske destinasjon plassert på New York Times’ prestisjefylte liste 52 Places to Go in 2020.
Men for livets glade gutter går solen som kjent aldri ned, og særlig ikke når man har et killerinstinkt uten sidestykke og står på sitt til man har rett, noe Sveaas nok også håper i tvisten om The Twist som handler om budsjettoverskridelser.
Uansett: Museet hadde rekordbesøk i 2020, og da Kapital tok opptelling til oversikten over Norges 400 rikeste i september i fjor, hadde Sveaas lagt på formuen med nesten 60 prosent til 8,9 milliarder kroner.
– Lover pølser og brus og bobler
Søndag 23. mai åpner Sveaas atter sesongen på Kistefos.
– Det kommer nye skulpturer i det fine landskapet, og vi har laget spennende kunstutstillinger, sier Sveaas.
– Det er jo mange som ikke har sett The Twist, så litt optimister er vi da. Vi håper at rundt 100.000 skal finne veien til Kistefos også i år. Hva vil du vedde? spør han.
I mange år har åpningsdagen vært en stor happening for både kunst-, finans- og annet folk. Ikke bare har Sveaas budt på kunst i alle ulike former, milliardæren har også vært raus med både champagne og pølser på åpningsdagen, som nesten alltid faller på en søndag i slutten av mai.
– Selve åpningsarrangementet er jo helt avhengig av myndighetene, sier Sveaas om årets happening.
– Vi innretter oss etter det vi får beskjed om. Jeg lover pølser og brus og bobler. Og med vaksinering fullt i gang blir det også hyggelig sosialt samvær, tenker jeg, sier han.
Jeg lover pølser og brus og bobler.Christen Sveaas
Det blir mindre håndhilsing enn vanlig. Men de fleste vet jo at Sveaas har et av de kraftigste håndtrykkene i finansbransjen.
NY og Jevnaker
Museet har fått tillatelse fra kommuneoverlegen til å holde et utendørs åpningsarrangement med et begrenset antall gjester.
– Det betyr dessverre at det kun blir inviterte gjester på selve avdukingen, men parken er åpen for alle fra 10 til 17, sier kommunikasjonssjef Maria Sandvik i Kistefos på Jevnaker.
– Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim vil stå for den offisielle åpningen. Christian Marchant, Acting Deputy Chief of Mission fra den amerikanske ambassaden, står for avdukingen av årets skulptur, forteller hun.
Hvert år sponser Sveaas nemlig en eller flere stedsspesifikke skulpturer til parken. I år er det amerikanske Carol Bove som er årets skulptør. Verket skal være tro mot hennes stil og uttrykk og skapt i hennes foretrukne materiale de seneste årene: stål. Hun kalles derfor jernkvinnen, i likhet med en viss britisk statsminister, Margaret Thatcher.
Bove er for tiden aktuell med fire verker plassert på utsiden av “The Met”, et av verdens største museer, som ligger i New York. Nå skal et verk laget av denne kunstneren plasseres i Sveaas’ skoger.
Viser verk fra stiftelsen
Årets utstilling på Kistefos i det som kalles Nybruket Galleri, som ligger i et av de gamle byggene på Kistefos, heter “No Man Is An Island”. Den vil bestå av flere verk fra Christen Sveaas Kunststiftelse. Det er den halve delen av samlingen investoren gav bort i fjor til en milliardverdi. Disse bildene gir fort også et innblikk i hva han kjøper privat.
Utstillingen er basert rundt et av samlingens sist innkjøpte verk, “Things Held Fast” 2020 av Helen Johnson. Dette verket er laget under coronaen og er sterkt inspirert av dette.
Ung og lovende kunstner
I The Twist vises utstillingen “Liquid Life”. Det er en gruppeutstilling som består av verk fra syv internasjonale visuelle kunstnere, et lydverk og en serie musikk- og danseforestillinger.
En av kunstnerne er norske Sandra Mujinga, som Kapital anbefalte som en kunstner hvis kunst har potensial til å stige i verdi. “Hun har vært vist i hele verden, er nylig kjøpt inn av flere av de norske museene og er tilknyttet Croy Nielsen, et anerkjent galleri i Wien. Sterkt inspirert av afrofuturisme – en optimistisk afrikansk designbevegelse som ser for seg et megateknologisk Afrika i nær fremtid,” skrev Subjekt i fjor.
For øvrig står det om utstillingen i The Twist at den “reflekterer over forholdet mellom mennesket og naturen, og tar for seg temaer som postmoderne økologi, økofeminisme og biologi”.
Hvis du lurer på hva økofeminisme er, kan vi fortelle at økofeminister fremmer at det finnes et forhold mellom undertrykkingen av kvinner og naturens forfallenhet.
Det er bare å lære seg ordet først som sist. Dette er spot-on for trender i det internasjonale kunstmarkedet.