Jo Nesbø økte formuen med 40 millioner

Ferske ligningstall for 2019 viser at formuen til krimforfatteren nå har passert 300 millioner kroner med god margin. 

Prisvinner: Jo Nesbø ble i år tildelt Rivertonprisen 2019 for krimromanen Kniv, som kom ut i fjor. Boken har han allerede tjent mange millioner på. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Næringsliv

Bokutgivelse, prisdryss og rekordhøye tall – 2019 var et bunnsolid år for krimforfatteren Jo Nesbø. Det bekrefter både regnskapstallene til selskapene hans og ferske ligningstall som Kapital har fått tilgang til.

Ligningstallene for 2019 viser at formuen til krimforfatteren gjør et hopp til 307 millioner kroner. Det er en økning på 40 millioner fra året før.

Skattelignet inntekt for fjoråret endte på “beskjedne” 2,8 millioner, ned fra 42 millioner kroner året før. Skatten var på sin side høyere enn inntekten til forfatteren, som måtte betale snaut fire millioner kroner i skatt til staten.

Dro inn nesten 60 mill.

Bøkene til Nesbø har blitt en pengemaskin for forfatteren med siviløkonomutdannelse. Royalty-inntektene fra boksalget utgjorde totalt flere titalls millioner kroner i fjor, viser årsregnskapene til Nesbøs selskaper Hettemåke og Skriveverkstedet. Totalt omsatte de to selskapene for rundt 58 millioner kroner.

Hettemåke sopte inn over 47 millioner kroner, hvorav royalty-inntektene utgjorde 45,5 millioner, mens selskapet Skriveverkstedet hadde nesten 11 millioner kroner i inntekter. Resultat før skatt for de to selskapene endte på over 57 millioner totalt. Hettemåke, som ble registrert i midten av 2019, ble i oktober i år fusjonert inn i Skriveverkstedet.

Det sistnevnte sitter med betydelige investeringer i finansmarkedene. Postene omløpsaksjer og aksjefond, samt obligasjoner og pengemarkedsfond, utgjør totalt 122 millioner. Pr. 31.12. lå markedsverdien på 147 millioner, men selskapets investeringsportefølje er berørt av verdifallet som følge av coronakrisen, fremkommer det i regnskapet. Selskapet har imidlertid en betryggende egenkapital på 140 millioner.

Forfatteren har i mange år gitt bort flere millioner av sin voksende formue. I fjor mottok SOS-barnebyer to millioner fra forfatterens stiftelse. Harry Hole-stiftelsen, som Nesbø opprettet i 2008 med formål om å gi barn i utviklingsland grunnleggende lese- og skriveferdigheter, fikk inn snaut åtte millioner kroner i inntekter. Royalty-inntekter fra Hodejegerne og Blod på snø- bøkene utgjorde 1,6 millioner. 

Tildelt gjev pris

Over 20 år er gått siden Nesbø debuterte som forfatter med Flaggermusmannen i 1997. Siden har listen med utgivelser blitt lang, med godt over 20 bøker. Verkene hans er oversatt til 50 språk og har solgt for over 40 millioner kroner på verdensbasis.

I juni i fjor slapp han Kniv, den tolvte boken i serien om politietterforsker Harry Hole. Første opplag var på 200.000 eksemplarer gjennom forlaget Aschehoug, noe som dermed raskt bidro til flere millioner kroner til forfatteren.

Tidligere i år ble Nesbø tildelt Rivertonprisen utenfor Litteraturhuset i Oslo for den populære krimromanen som kom ut i fjor. For andre gang har han vunnet den anerkjente prisen som tildeles forfatteren av årets beste norske kriminallitterære arbeid. Første gang var for 23 år siden, for Flaggermusmannen. Kniv er også kåret til tiårets beste kriminalroman av The Times’ krimanmelder.

regnskap
jo nesbø
formue
Corona
Inside
Næringsliv