Det var store ord og festtaler i norske medier da matvareleverandøren Oda, tidligere Kolonial.no, i fjor annonserte at de hadde hentet inn to milliarder kroner fra de da såkalte superinvestorene Softbank og Prosus.
Den japanske giganten Softbank er kjent for å investere tungt i vekstselskaper, selskaper som har en stor del av inntjeningen i fremtidige forretninger, mens Prosus er kjent som en tung teknologiinvestor. I tillegg skal Oda-ansatte ha kjøpt aksjer for totalt 50 millioner kroner.
Transaksjonene, som fant sted i april i fjor, ble sagt å verdsette selskapet til 900 millioner euro. Kort tid senere rapporterte Bloomberg at en uidentifisert investor kjøpte omtrent 40 millioner aksjer fra mindre støttespiller. Transaksjonene skal ha priset dagligvareleverandøren på nett til over én milliard dollar, tilsvarende cirka ni milliarder kroner, hvilket gav selskapet den attraktive enhjørningsstatusen for tidligfaseselskaper verdsatt til én milliard dollar.
– En helt vanvittig prising, oppsummerer dagligvareekspert og tidligere professor ved Handelshøyskolen BI, Odd Gisholt nå til Kapital.
Har ikke levert regnskap
Gisholts uttalelse står i skarp kontrast til det selskapets toppsjef og en av gründerne i Oda, Karl Munthe-Kaas, uttalte om prisingen til Dagens Næringsliv:
– Det forteller at det er en enorm tro på det vi lager sammen, og at folk har lyst til å være en del av det. Den reisen har akkurat bare begynt. Dagligvaremarkedet i Norge er fortsatt bare to prosent på nett. I Storbritannia er det 13 prosent, og stigende. Jeg tror mange tenker at corona har gitt et løft, men sannheten er at vi bare har skrapet overflaten.
Topplederens selvsikre utsagn til den rosa avisen ble etterfulgt av en artikkel i januar i år om at Oda var i ferd med å ferdigstille et splitter nytt lager i Lier. Av artikkelen i Dagens Næringsliv fremkom det videre at Oda i 2021 omsatte for 2,47 milliarder kroner, tilsvarende en økning på 25 prosent fra året før.
Hvordan Dagens Næringsliv kan gå god for dette omsetningstallet er imidlertid uklart for Kapital, for fortsatt – over tre måneder etter at fristen for å levere regnskap til Regnskapsregisteret i Brønnøysund gikk ut – har Oda ennå ikke levert noe regnskap for 2021.
Dette til tross for at selskapet er i nok en prosess for å hente inn mer penger, noe det har vært siden begynnelsen av året.
Får bøter – kan risikere tvangsoppløsning
Fristen for å levere regnskap til Regnskapsregisteret er 31. juli. Hvis selskapet ikke leverer regnskap innen dette tidspunktet, påløper forsinkelsesgebyr, som for de første åtte ukene øker med 1.223 hver uke, før satsene økes ytterligere de neste ukene.
Hvis komplett årsregnskap ikke er sendt til Regnskapsregisteret senest seks måneder etter innsendingsfristen, kan det føre til tvangsoppløsning av selskapet.
– Det er ulovlig å ikke levere regnskap innen fristen, poengterer Odd Gisholt. – Jeg tar det som et tegn på at de sliter med revisor.
Det er ulovlig å ikke levere regnskap innen fristen. Jeg tar det som et tegn på at de sliter med revisor.Odd Gisholt, dagligvareekspert
Gisholt har selv vært inne og lett etter Oda-regnskapet i Regnskapsregisteret hver uke siden innleveringsfristen gikk ut.
– Du tror ikke de unnlater å levere regnskap fordi tallene er så dårlige at de kan skremme vekk potensielle investorer?
– Nei, jeg tror de som vurderer å skyte inn mer penger i Oda, nok vil se resultattallene først. Det er ingen som gir Oda mer penger nå uten å se de dårlige resultatene. Riktignok er selskapet dyktig på å legge frem fine tall i mediene, men de kan ikke lure investorene, mener dagligvarenestoren.
Frykter blodrøde underskudd
Gisholt frykter at Oda, som nå er i ferd med å ekspandere til Finland og Tyskland, snart vil måtte legge frem regnskap som nok en gang viser vekst, men blodrøde underskudd. Og at det av den grunn kan bli vanskelig for dagligvareleverandøren å finne nye investorer. Han henviser til at den japanske storinvestoren Softbank allerede har trukket seg ut av mange skandinaviske selskaper etter store tap på sine teknologiinvesteringer, og at en annen stor eier, svenske Kinnevik, har måttet skrive ned verdien på sine aksjer i Oda.
– Jeg tror hverken Kinnevik eller Rasmussengruppen er lysten på å gi dem mer penger, sier Gisholt. Han henviser bl.a. til selskapets storinvestering i splitter nytt sentrallager på Lier ved Drammen.
– Denne flyttingen mener jeg er en halsbrekkende gjerning. Der har de investert mange hundre millioner kroner i et nytt sentrallager, men alle varene som skal til kundene i Oslo, må jo gjennom hele vestkorridoren, dvs. E18 som de neste fem til ti årene skal bygges om. Her står snart trafikken i stampe døgnet rundt og lager en enorm kø som forsinker leveransene til hovedmarkedet. Det kan de umulig ha tenkt på, mener Gisholt.
– Det er nå et spørsmål hvor lenge de store, enten det er Softbank, Kinnevik eller Rasmussengruppen, orker å vente på positive resultater, oppsummerer dagligvareeksperten.
Det har, flere henvendelser til tross, ikke lykkes Kapital å få noen svar fra Oda på hva som er årsaken til at selskapet ennå ikke har levert årsregnskap for 2021, hva omsetningen faktisk endte på, hva resultatet og egenkapitalen ble i fjor, og om selskapet selv er fornøyd med tallene. Oda har heller ikke ønsket å svare på hvor stort kapitalbehov selskapet nå har, og hvordan det ligger an i kapitalinnhentingsprosessen.