Dag Høilis “Royce 1” ruller snart på veien

Dag Høili har skaffet seg enda et personlig bilskilt. Nå er det “Royce 1” som skal pryde en av Europris-arvingens biler.

Nytt merke i bilparken: Europris-arvingen Dag Høili har fått innvilget sitt nye personlige bilskilt “Royce 1”.  Foto: Peter Cziborra/Reuters/NTB
Inside

Stadig flere skaffer seg bilskiltene som skiller seg ekstra ut. Dag Høili kjører allerede rundt med bilskiltet “Bentley”, og nå har han også fått godkjent søknaden til Statens vegvesen om et skilt for sin Rolls-Royce.

Nå er det ikke registrert noen slik bil på Høili i dag, men vi regner med at en av de norske forhandlerne for lengst er i gang med handelen – eller at østfoldingen har skaffet seg en fra utlandet.

Snart 7.000 skilt

Ved utgangen av 2020 omfattet regnearket til Statens vegvesen en liste cirka på 6.700 registrerte personlige bilskilt. I tillegg til Høili finner vi her også flere andre av landets rikeste som ønsker å vise seg frem også når de er ute på landeveien.

Michael Stang Treschow, sønn av avdøde Mille-Marie Treschow, har svidd av over 100.000 kroner på bilskilt, og Kjell Inge Røkke kjører også rundt med personlige kjennemerker til et par av sine biler. 

Skiltet 1966 GT har han montert fast på Fords ikoniske modell av en nyere Shelby GT 40. 1966 var årstallet hvor GT40 for første gang slo Ferrari i 24-timers Le Mans-racet. I tillegg har finansmannen et 2016 GT-skilt til sin blå Ford GT, som har en startpris på 4,7 millioner kroner.

Både navn på biler og fornavn er populære på de personlige bilskiltene. Den som fortsatt vil pryde bilen med sitt eget navn, risikerer å måtte gå skuffet hjem. Flesteparten av de mest brukte fornavnene er for lengst tatt, det samme gjelder de mest kjente bilmerkene.

Utvides til større kjøretøy

Den reduserte tilgjengeligheten på de mest aktuelle tegnkombinasjonene har også påvirket søknadsbunken. 15. juni 2017 ble det åpnet for bruk av skilt med en helt personlig bokstav- og tallkombinasjon, og dette året – eller halvåret – ble det innvilget nesten 4.900 søknader.

Antallet falt kraftig året etter til 1.840 innvilgede søknader og ble ytterligere redusert til 1.168 i 2019. I fjor fikk antallet et lite løft igjen til 1.205 innvilgede søknader.

Så langt har de personlige bilskiltene vært begrenset til standardbiler, men i vinter har Statens vegvesen hatt en høring ute som eventuelt vil utvide ordningen til å omfatte også større kjøretøy.