Mens eiendomsmeglere på den franske riviera opplever nok et rekordår, ser det endelig ut til at folk “tør å handle bolig” igjen i nabolandet i sør.
I fjor meldte meglere på nordmenns favorittdestinasjoner i Spania at ting var rødt og dødt, men at de hadde håp om at ting ville bli bedre. Det ser det ut til å bli i år.
Optimismen er tilbake
– Vi har hatt en stigende aktivitetskurve siden i fjor. Alle her er optimister, sier Per-Ivar Strømsnes, administrerende direktør i Costa Blanca Booking, som har 60–70 prosent norske kunder.
Rent økonomisk er det hyggeligere nå enn hva vi trodde og forventet. Det er ingen grunn til å se mørkt på det.Per-Ivar Strømsnes i Costa Blanca Booking
– Er dere tilbake på et normalnivå i år?
– Nei, vi er ikke på normalnivå. Normalt selger vi 80–90 boliger i året. Hittil har vi solgt rundt 30. Det er ikke så ille, og det kommer til å bli kraftig etterspørsel til høsten. Vi ender kanskje opp på 70 boliger dette året, og det er meget tilfredsstillende.
– Hvor mange boliger solgte dere i 2020?
– Vi solgte 40 boliger i fjor. Det er rundt halvparten av et normalår. Rent økonomisk er det hyggeligere nå enn hva vi trodde og forventet. Det er ingen grunn til å se mørkt på det, sier Strømsnes.
Omsetningsrekord
Optimismen har de også fått kjenne på Costa del Sol.
– I år er en helt annen situasjon enn i fjor, som var preget av mye usikkerhet. Vi har aldri omsatt så mye som vi har gjort i år. På grunn av økt aktivitet har vi fått inn flere folk. Det er bedre nå enn det var før corona, men det har nok også noe med at vi med flere folk kan ta flere oppdrag, sier Felipe Valdes Carter i Costa del Sol Property.
Spania er uten tvil det landet som har flest fritidsboliger til salgs på Finn.no for øyeblikket. I skrivende stund ligger det rundt 7.865 boliger i utlandet til salgs på Finn.no, hvorav Spania står for over 5.535 av disse. De aller fleste boligene til salgs i Spania, over 5.000 av dem, ligger i de populære områdene Costa del Sol og Costa Blanca.
– Markedet blir ikke borte
Costa Blanca er en 200 kilometer lang kyststrekning i provinsen Alicante i det østlige Spania. Mens Costa del Sol utgjør kystbyer og småsamfunn i den vestlige delen av Málaga-provinsen i det sørlige Spania.
Jeg er mer og mer sikker på at dette ikke er et marked som blir borte pandemisk. Det kommer til de grader tilbake.Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret
Det store utbudet i nordmenns “favorittområder” kan, ifølge Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret, by på muligheter for et godt kjøp.
– Det at folk sitter på gjerdet slår begge veier. Det har blitt solgt endel prosjekter, og jeg er mer og mer sikker på at dette ikke er et marked som blir borte pandemisk. Det kommer til de grader tilbake. Det er en generelt god økonomi i Norge, og mange 40-åringer som vil ha fritidsbolig i utlandet, sier han.
Øye påpeker også at flyselskapene nå øker kapasiteten, og at det i tillegg til norske aktører er “nok av utenlandske aktører å velge mellom”.
– Frykten for at man ikke kommer seg dit er borte. De som planlegger å kjøpe fritidsbolig i Spania, vil ikke ha fjellhytte i Norge. Det er ikke det de er ute etter. De vil ha det Spania kan tilby av sosialt liv, mat og kultur, sier Øye.
Fokus på utleie
Men det som har blitt viktigere for kjøpere det siste året, ifølge meglerne, er mulighet for utleie.
– For 80 prosent av kundene våre er mulighet for utleie en veldig viktig faktor, og markedet for utleie er veldig bra nå. Mange reiser ned hele året og ønsker å leie gjerne for et par måneder. Det merket vi en oppsving i fra september i fjor til juli i år. Mange folk leide boliger en eller flere måneder av gangen fordi de hadde hjemmekontor, og ville heller ha det i Spania enn i Nord-Europa, sier Valdes Carter.
For 80 prosent av kundene våre er mulighet for utleie en veldig viktig faktor, og markedet for utleie er veldig bra nå.Felipe Valdes Carter, Costa del Sol Property.
Det er kanskje ikke så rart at det har vært utfordrende å være i markedet for fritidsboliger i Spania det siste halvannet året. Landet er blant de hardest rammede av coronapandemien i Europa. Norske helsemyndigheter har i lange perioder farget landet rødt, og i skrivende stund er Spania ikke bare rødt, men mørkerødt på Folkehelseinstituttets kart. Det innebærer karantenehotell for alle som ikke er fullvaksinert, eller kan dokumentere gjennomgått coronasykdom de siste seks månedene.
– Pandemien har satt en stopper for prisstigningen
Restriksjonene har, ikke overraskende, hatt en effekt på boligmarkedet i landet.
– Spania ligger langt nede på økning i boligpriser i forhold til andre land i Europa, hvor de har steget mye. Her har de derimot gått ned i bruktmarkedet, sier Valdes Carter.
Han forteller videre at boliger under oppføring har hatt stabile priser, men at de tror byggekostnadene vil øke i året som kommer.
Den spanske banken La Caixa spår at boligprisene i Spania vil falle mellom seks og ni prosent i år, og at prisene ikke vil være tilbake på et pre-Covid-nivå før tidlig i 2024. Mens kredittvurderingsbyrået S&P Global Ratings spår at markedet vil bli fullstendig restaurert innen utgangen av 2022.
Coronapandemien har foreløpig satt en stopper for prisstigning, men det vil bli dyrere igjen.Felipe Valdes Carter, Costa del Sol Property
– Coronapandemien har foreløpig satt en stopper for prisstigning, men det vil bli dyrere igjen. Om ti år angrer man ikke på at man kjøpte fritidsbolig her, sier Valdes Carter.
– Solgte rekordmange boliger i Marbella
Utfordringene pandemien har bragt med seg, har også fått eiendomsmeglerne til å tenke nytt for å tilpasse seg den nye hverdagen.
– Vi har brukt mye tid på å filme boliger, og holdt mange Meet- og Zoom-møter. I perioden januar, februar og mars var det mange som reserverte bolig og skrev kontrakt med “subject to viewing”, det vil si at de sikrer boligen til de har fått mulighet til å se den selv, sier Valdes Carter.
Video har også blitt flittig brukt på Costa Blanca.
– Vi har solgt flere boliger via videovisninger. Da har det ofte vært en forutsetning at folk er kjent her fra før. Vi har solgt boliger opp til 380.000 euro digitalt, forklarer Strømsnes.
Og selv om det har gått litt trått i det spanske markedet det siste året, har det likevel kommet noen rekorder, ifølge meglerne.
– Det er gjort endel rekordsalg i Marbella, og det er solgt rekordmange boliger her. Vi hadde blant annet et bra salg i april hvor vi solgte en villa til 4,5 millioner euro, rundt 46 millioner kroner. Vi har hatt flere millionsalg, sier Valdes Carter.