<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Rødt, men ikke blodrødt i Spania

Det går trått i markedet for fritidsboliger i et av nordmenns favorittland. 

Lav aktivitet: Coronapandemien har ført til at færre nordmenn kjøper feriebolig i Spania, samtidig som tilbudet vokser med bygging av helt nye feriehus. Denne villaen i Los Flamingos på “solkysten” (Costa del Sol) har en prislapp på 50 millioner kroner.  Foto: Costa del Sol Property
Eiendom

Mens markedet på den franske riviera “går så det suser”, ifølge lokale eiendomsmeglere, er det tilsynelatende lav aktivitet i nabolandet i sør.

– Den som påstår at det er velstand i markedet i Spania, er ikke virkelighetsorientert. Det er rødt, men ikke blodrødt. Det er ingen lystig stemning her, men det er håp og tro på fremtiden. Utover høsten og på nyåret håper vi det verste er over, sier Per-Ivar Strømsnes, administrerende direktør i Costa Blanca Booking.

Den som påstår at det er velstand i markedet i Spania, er ikke virkelighetsorientert.
Per-Ivar Strømsnes, adm. dir. i Costa Blanca Booking

Han har selv merket effekten coronapandemien har hatt på aktiviteten i eiendomsmarkedet i Spania.

– I perioden fra medio mars til medio juli i fjor hadde vi cirka 30 salg. I år har vi tre salg i samme periode. 90 prosent er borte vekk. Vi hadde 18 medarbeidere på jobb i fjor på samme tid, mens nå er vi syv, hvorav fem er 50 prosent permittert, sier Strømsnes.

Kjøpesterke spanjoler

Det er kanskje ikke så rart at det går tregt i markedet for fritidsboliger i Spania om dagen. Norske helsemyndigheter har i lang tid farget landet rødt. Og i forrige uke kunne de spanske helsemyndighetene igjen melde om sterk økning i antall smittetilfeller i landet, som allerede er blant de hardest rammede landene i Europa.

De høye smittetallene i vår har blant annet ført til at spanjoler så langt har brukt store deler av 2020 innendørs, noe som igjen skal ha satt sine spor i eiendomsmarkedet, ifølge Strømsnes.

– De spanjolene som har litt økonomi søker større bolig, det merker vi. Hovedvekten av kjøperne nå er spanjoler som gjerne vil bytte bolig. De har tidligere nøyd seg med leilighet i en blokk, men erfaringen med portforbudet gjør at familien ser seg om etter en større bolig med uteplass, slik de kan være litt ute om det blir ny lockdown, sier han.

Costa Blanca: Denne villaen på Costa Blanca med basseng og utsikt mot havet har en prislapp på 1,5 millioner euro, cirka 16 millioner norske kroner. Foto: Costa Blanca Booking

Strømsnes sier at den kjøpergruppen likevel ikke er nok til å dekke opp for de utlendingene som mangler, spesielt de norske kjøperne.

– Mange nordmenn har god økonomi, trygge jobber, gode sosiale forhold, og de er villig til å bruke penger på ferie og fritid. De bruker gjerne tre til seks hundre tusen euro på et sted de kun bruker deler av året. Det er den gruppen kjøpere vi gjerne skulle hatt nå, sier Strømsnes.

Muligheter for kupp

Spania er uten tvil det landet som har flest fritidsboliger til salgs på Finn.no for øyeblikket. I skrivende stund ligger det rundt 11.000 fritidsboliger til salgs i utlandet på Finn.no, hvor Spania står for over 8.000 av disse. De aller fleste boligene til salgs i Spania, over 7.000 av dem, ligger i de populære områdene Costa del Sol og Costa Blanca.

Costa Blanca er en 200 kilometer lang kyststrekning i provinsen Alicante i det østlige Spania. Mens Costa del Sol utgjør kystbyer og småsamfunn i den vestlige delen av Málaga-provinsen i det sørlige Spania, i den autonome regionen Andalucía.

Større bolig: Per-Ivar Strømsnes i Costa Blanca Booking har merket at spanjoler med god økonomi er på jakt etter større bolig som følge av lockdown tidligere i vår. Erfaringen med portforbudet gjør at flere ønsker seg større bolig med uteplass, slik de kan være litt ute om det blir ny lockdown, sier han. Foto: Costa Blanca Booking

Det store utbudet i nordmenns “favorittområder” kan, ifølge Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret, by på muligheter for å gjøre et kupp. 

– Det går dårlig for det spanske markedet, og mange selgere er under press. De som er villig til å ta risiko kan kuppe. Den muligheten finnes, sier Øye.

Strømsnes mener likevel prisene generelt sett har holdt seg stabile.

– Pandemien har foreløpig ikke hatt en voldsom effekt på prisene, selv om det er vanskelig å kalkulere effekten prismessig. Med så lite bevegelse i markedet har vi lite statistisk grunnlag å sammenligne med, men jeg føler på meg at det er lavere etterspørsel. Og da vil det nok også bli lavere priser på sikt, men det blir ikke noe prisras. Noen hevder prisene er 12 prosent lavere enn i fjor, men det er bare gjetning, sier Strømsnes.

“Helt Texas” i juli

Til tross for lite aktivitet så langt i 2020 opplevde eiendomsmeglerne Kapital har pratet med et lite lysglimt da norske myndigheter åpnet grensene i midten av juli.

Det var helt Texas i to uker i juli. Det viser at så lenge det er grønn status, vil folk reise og planlegge reise.
Thomas Kjærrgård, Costa del Sol Property

– Fra 12. mars ble det dønn stille. Det kom ingen henvendelser. Etter hvert kom henvendelsene sakte, men sikkert tilbake, og det har vært jevnt i sommer før det tok helt av 15. juli. Jeg fløy fra Norge mandag 13. juli, og da jeg kom på plass, hadde jeg fått fire henvendelser kun via annonser den dagen. Det viser at så lenge det er grønn status, vil folk reise. Det var helt Texas i to uker i juli. Jeg satt hver dag med e-poster og forespørsler, samtidig skulle jeg oppdatere kundene som hadde reservert fritidsbolig i fjor, forteller Thomas Kjærrgård i Costa del Sol Property.

Alt i sving: Thomas Kjærrgård (t.v.) i Costa del Sol Property forteller at Spania er åpent og at alt er i sving på “solkysten”. – Her i Andalucia bruker alle munnbind, men alt av salgskontorer og restauranter er åpne, sier Kjærrgård. Her med kollega Felipe Valdes Carter. Foto: Costa del Sol Property

– Spania er åpen

Han tror mediene bidrar til å svartmale situasjonen i Spania og er med på å ødelegge for markedet.

– Mediene ser ikke hele bildet. De svartmaler alt, og ødelegger mye for oss. De fokuserer på store overskrifter som skal engasjere og skremme lesere. Byggingen går sin gang, og Spania er åpent. Alle regioner har delvis selvstyre og lager egne regler. Her i Andalucia bruker alle munnbind, men alt av salgskontorer og restauranter er åpne. Noen restauranter har valgt å kutte ut lunsj, men alle har åpent på kvelden. Alt er i sving her nå, sier Kjærrgård, som i likhet med Strømsnes har merket coronaeffekten godt på driften i år.

Vi har kanskje rundt 80 prosent lavere aktivitet enn til vanlig.
Thomas Kjærrgård, Costa del Sol Property

– Vi har færre visninger nå enn tidligere år. Den eneste grunnen til det er at folk ikke kan reise ned hit. Mange har ikke anledning til karantene grunnet jobbsituasjonen, og andre i risikosonen er ikke anbefalt å reise. Folk sitter på gjerdet og venter. Det går veldig rolig med salg, og vi har kanskje rundt 80 prosent lavere aktivitet enn til vanlig, sier han, og legger til: – Mye av arbeidet vårt de siste månedene har vært å få folk til å holde på det de hadde reservert før coronapandemien. Vi må hele tiden vise et annet bilde enn mediene. Det har vært noen som ville trekke seg nå, også på grunn av eurokursen, som var veldig ustabil i mars og april. Nå i juli har vi også bistått noen av våre kunder med overtagelse og innflytting.

Syv mill.: Denne helt nye villaen i Costa Blanca, med et totalareal på 700 kvm, ligger til salgs for 640.000 euro, snaut syv millioner kroner. Foto: Costa Blanca Booking

– God infrastruktur og værgaranti

Selv om Spania foreløpig ser ut til å gå en rød tid i møte, tror meglerne de “norske” områdene i Spania vil forbli attraktive også i fremtiden.

– Umiddelbart etter at Spania ble åpnet og den norske regjering ga grønt lys for Spania i juli, kom nordmenn i massevis, noe som resulterte i høyere etterspørsel og aktivitet i eiendomsmarkedet. Den gleden varte som vi vet bare to uker. Men den spanske kysten vil alltid være populær og aktuell for nord- og mellomeuropeere. Det føles trygt for alle. De som kommer til Spania vil ha værgaranti, høy standard og god infrastruktur. Det får de her. Det er relativt kort reisevei fra Europa til hele den spanske kysten fra Costa Blanca i nord til Costa del Sol i sør. Flyreisen tar mellom to og fire timer, og i verste fall er det også mulig å kjøre egen bil dersom streik eller annet uforutsett skulle inntreffe. Dersom det nå ikke kommer noen kraftige tilbakeslag, tror jeg at vi kommer oss nærmere og nærmere normalen igjen allerede mot slutten av dette året, sier Strømsnes.