“Innføringen av utbytteformelen var en nødvendig og korrekt justering,” skriver Andreas Bullen og Morten Goller i Wiersholm.
Advokatene mener at også uavhengige parter ville lent seg på utbytteformelen, men ikke akseptert å kjøpe til en pris beregnet etter den tidligere modellen, hvilket underbygger at internavtalen er markedsmessig. Samtidig avvises det at Equinor var i en monopolsituasjon da Centrica-avtalen ble inngått, noe Klagenemnda ga uttrykk for, men heller i en situasjon der begge partene måtte bli enige.
“Equinor Energys inntekter fra salg av C5+ er derfor ikke redusert på grunn av interessefellesskapet med Equinor ASA,” skriver Bullen og Goller.
Selskapet ber om at Klagenemndas vedtak oppheves, grunnet feil i bevisbedømmelsen og rettsanvendelsen. Subsidiært anføres det at Klagenemndas skjønn er ugyldig.
– Utnyttet monopolsituasjon
Staten står i det store og hele fast på vedtaket fra Klagenemnda. Oljeskattekontoret mener det er grunn til å tro at Equinor har kunnet diktere vilkårene i kontrakten med Centrica, og peker på flere elementer som skal gjøre den uegnet som sammenligningsgrunnlag.
Staten mener heller ikke at de senere avtalene skal tillegges særlig vekt, men at det er mer riktig å sammenligne med kontraktene som gjaldt for alle de øvrige rettighetshaverne i de samme årene.
“Equinor Energy AS solgte tilnærmet samme volum til Equinor ASA som samtlige øvrige rettighetshavere til sammen (...). Likevel var det bare Centrica og Equinor Energy som oppnådde en lavere pris for inntektsårene 2012–14. Dersom Equinor Energy hadde fortsatt å få den samme prisen som de øvrige rettighetshaverne for inntektsårene 2012–14, ville Equinor Energy oppnådd ca. 382 millioner kroner høyere pris,” skriver advokatene Kaare Andreas Shetelig og Andres Myklebust i Wikborg Rein, som representerer staten.
Oljeskattekontoret mener uansett ikke at utbytteformelen gir markedsmessig pris, fordi den ikke tar utgangspunkt i verdien av produktene som faktisk blir produsert, men i all hovedsak for nafta. Det innrømmes at heller ikke den tidligere modellen var perfekt, men at den har den styrken at den er fremforhandlet av uavhengige parter med ulike interesser.
“Dette i motsetning til utbytteformelen for C5+, hvor Equinor ASA har utarbeidet en ny formel og utnyttet sin monopolsituasjon til å avtale denne med en ny aktør på sokkelen.”
Omfattende rettsrunde
På bakgrunn av det ovennevnte anfører staten at vilkårene for fastsettelse av skjønn etter lovverket som omhandler interessefellesskap er oppfylt, og fastholder at Klagenemnda ikke har gått utenfor rammene av sin skjønnsmessige kompetanse.
Hvem som får rett vil avgjøres i en omfattende runde i tingretten. Det er satt av hele 15 dager til rettsbehandlingen, som etter planen avsluttes den 26. mars.