<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Det er bedre å eie litt av noe stort, enn alt av ingenting

I Gründerpraten denne uken møter vi Otovo-gründer Andreas Thorsheim som råder andre gründerspirer til å hente penger, og “drite i” de som vil forklare hvorfor ideen ikke kommer til å fungere.

Krev lojalitet: Andreas Torsheim, gründer og daglig leder i Otovo, tror det er viktig å kreve lojalitet fra medgründere og investorer, samt å omgi seg med folk som vil deg og selskapet vel, for å lykkes som gründer.  Foto: Otovo
Jobb

I Kapitals nye nettspalte Gründerpraten ønsker vi å bli bedre kjent med Norges yrende gründermiljø.

Andre mann ut er gründer og daglig leder i solcelleselskapet Otovo, som ble notert på Euronext Growth tidligere i år – og som i skrivende stund har en markedsverdi på to milliarder kroner – Andreas Thorsheim. 

Les alle artiklene i serien Gründerpraten her.

Han startet selskapet – som fungerer litt som Finn.no for solcelle-løsninger – sammen med Simen F. Jørgensen, Andreas Bentzen og Lars Syse Christiansen for fem år siden. 

Da kom han fra en stilling som produktdirektør i nettleserselskapet Opera Software. Thorsheim har hatt en lang karriere i Schibsted-systemet, hvor han blant annet i en Kampanje-artikkel fra 2014 ble omtalt som “wonderboy”.

Etter trainee-perioden i Schibsted rykket han nemlig etter hvert opp til å bli medlem av konsernledelsen i Schibsted Norge som administrerende direktør i Bergens Tidende. Men det var først etter noen år som som nyhets- og utviklingssjef i E24s oppstart.

Otovo-gründeren har for øvrig en mastergrad i samfunnsøkonomi fra NHH og en mastergrad fra LSE i internasjonal ledelse, og ved siden av studiene var han en del av K7 Bulletin og hadde sommerjobb i Finansavisen.

På børs: Otovo ble notert på Euronext Growth tidligere i år. Her er Otovo-gründer Andreas Torsheim (i front)  sammen med medgründere og CFO Cecilie Weltz på børsnoteringen. Foto: Otovo

– Hvorfor ble du gründer?

– Jeg kunne ikke la være. Jeg hadde en god jobb og en høy, sikker inntekt. Men draget mot en idé jeg var ganske sikker på at var god var for sterk.

– Hva er det beste med å være gründer?

– Gleden når dyktige folk blir med.

– Hva har vært mest utfordrende på din gründerreise?

– Vi hadde tre eller fire episoder i løpet av de første årene der selskapet kunne gått over ende, men Otovo hadde ni liv. Gode startups overlever nedturer, dårlige startups hører man ikke mer til.

– Hva skiller din arbeidsdag fra å være en ansatt?

– Jeg tror vi har veldig mange i Otovo som tenker og jobber like iherdig og ambisiøst som oss gründerne. Men i forhold til en uengasjert lønnsmottager på feil hylle i livet er nok denne arbeidsplassen hektisk, rask og “alltid på”.

– Hva har vært det viktigste for deres suksess?

– Vi har testet alt vi har gjort på ekte kunder før vi har programmert en linje. Uten tvil har kjøperne av produktet vært de som har definert produktet. Vi husker navnene på de tidlige kundene.

– Hvordan er det å være gründer i Norge i dag, og hva kan politikerne gjøre for at det skal bli enda bedre å være gründer i Norge?

– Det er positivt i det at man har et supert sikkerhetsnett i form av et samfunn der man har et trygdesystem i verste fall, og et godt arbeidsmarked i beste fall, som kan ta imot de som feiler som gründere. Det er superverdifullt, og noe flere bør benytte seg av for å ta risiko.

Forbilde: Thorsheims gründerforbilde er Klarna-gründer Sebastian Siemiatkowski, fordi han “er imponert over folk som håndterer vanskelige ting i livet samtidig som de gjør imponerende bragder i arbeidet”. Foto: Johan Jeppsson/Bloomberg

– Hvilke fem råd vil du gi de som nå skal starte sin gründerreise?

1. Elsk ideen din. Hvis ikke kjærligheten er sterk i starten, kommer det ikke til å holde når det skal jobbes utover natten med oppgaver som er kjedelige, og med kniven på strupen.

2. Drit i de som kan forklare hvordan ideen din ikke kommer til å funke. De kan ha rett på 99 måter, men du trenger bare å lykkes på én.

3. Hent penger. Det er bedre å eie litt av noe stort enn alt av ingenting.

4. Få deg lojale venner. Krev lojalitet fra medgründere og investorer, og omgi deg med folk som vil deg og selskapet vel. Du trenger mange allierte på veien. Ha det moro med de som er med.

5. Rekrutter fra aller øverste hylle. I starten kan du kanskje ikke velge, men uansett, sikt alltid så høyt du kan. En startup er bare like mye verdt som folkene i den, så bygg selskapet med maksimalt talent.

– Hvem er ditt gründerforbilde og hva skulle du gjerne spurt vedkommende om hvis du hadde sjansen?

– Jeg er sykt imponert over Klarna og det Sebastian Siemiatkowski har bygget. For en reise! Jeg skulle spurt ham hva som var viktigst for å få ham videre da han slet med personlige problemer underveis. Jeg er imponert over folk som håndterer vanskelige ting i livet samtidig som de gjør imponerende bragder i arbeidet.

Kjenner du en spennende gründer vi burde ta en prat med?

Tips oss her!