For oss hadde det flate taket vært det beste, hvis vi må velge mellom to onder. Nabo Oddvar Stenstrøm
At sjøutsikten forsvinner fullstendig, er dog en formulering fra den skriftlige merknaden han ser behov for å korrigere:
– I ettertid har jeg funnet ut at jeg fortsatt vil kunne se Bunnefjorden, men alt det andre står jeg for, sier Stenstrøm, som mener byggene kan legges lavere i terrenget.
Arkitekt Skaara skriver i en kommentar til naboenes merknader om høyde bl.a. at “ingen av de tre byggene kan senkes ytterligere i terrenget uten at det går på bekostning av krav i reguleringen til best mulig terrengtilpasning, minimering av nødvendige sprengningsarbeider og bevaring av eksisterende terreng og skråning”.
Ønsker heller ikke skråtak
Tinholt Eiendom satser først og fremst på utvikling av eiendommer på Oslo vest og i Bærum. Her har partner Terje Tinholt med seg Bryn Eiendom, med brødrene Jan Ivar og Petter Nygaard i spissen, samt komikeren Thomas Giertsen, på eiersiden.
Terje Tinholt uttrykker forståelse for Stenstrøms reaksjon og viser til at de har levert en klage på avslaget på den forrige søknaden som innebar flatt tak.
– Vi er ikke ukjent med at naboer er negative når det skal utvikles noe på en naboeiendom, så det kommer ikke som et sjokk på oss. Det er viktig å få frem at naboene kan ende opp med et dårligere prosjekt hvis Plan og bygg får det som de vil, fremholder han.
Vi er ikke ukjent med at naboer er negative når det skal utvikles noe på en naboeiendom, så det kommer ikke som et sjokk på oss. Terje Tinholt, Tinholt Eiendom
– Stenstrøm beskriver de nye planene som en hevnaksjon og takk for sist fordi de protesterte mot tidligere planer?
– Det er på ingen måte det. Det er Plan og bygg som presser oss til å tegne noe vi ikke ønsker, svarer Tinholt.
Forstår naboens reaksjon: Jeanette Bratt (utviklingssjef) og Terje Tinholt i Tinholt Eiendom er enige i at flatt tak er det beste for boligprosjektet på Ullern, men har så langt ikke fått gehør hos Plan- og bygningsetaten i Oslo. Foto: Gard Setsaas
– Forståelse for ordbruk
Utviklingssjef Jeanette Bratt i Tinholt Eiendom forklarer at den nye søknaden i hovedsak er lik den forrige, men der hensynet til kommunens krav til lavere takhøyde ved yttervegg nå blir ivaretatt ved bruk av valmet tak, en type skråtak som går inn på alle kanter.
– Nå ivaretar vi det Plan og bygg sier, og da kan vi ha lavere høyde ved yttervegg fordi det blir høyere på midten. Paradokset er at totalinntrykket vil bli mer sjenerende for omgivelsene enn et flatt tak. Det er ikke en ønsket endring fra vår side. Så jeg har veldig forståelse for Stenstrøms ordbruk, men det handler om å rette seg etter føringen som kommunen setter, sier Bratt.
Jeg har veldig forståelse for Stenstrøms ordbruk, men det handler om å rette seg etter føringen som kommunen setter. Jeanette Bratt, Tinholt Eiendom
Plan- og bygningsetaten understreker på sin side at den ikke har tatt stilling til fasongen på taket.
– Det vi har avslått er søknad om dispensasjon for høyere gesims enn det planen for området tillater, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Atle Jan Larsen i en e-post til Kapital.
Øvre Ullern: Tinholt håper å få bygget minst fem boligenheter på den 3,4 mål store tomten. Foto: Oslo kommune
– Dispensasjon er gitt før
I avslaget fremgår det at Plan- og bygningsetaten mener tiltakene det søkes om bryter med reguleringsplanens bestemmelser om krav til bebyggelsesplan ved mer enn fem boliger, samt at det er for høyt og i strid med avstandsbestemmelsene i vegloven.
– Vi har det andre avslaget under klagebehandling, så vi har ikke gitt opp, slår Bratt fast.
Bratt er kritisk til at de ikke kan få dispensasjon og dermed tegne seks enheter. I begrunnelsen heter det bl.a. at “lokalområdets grønne preg svekkes”.
– Byggene er i seg selv helt like som det vi opprinnelig søkte, men vi har bare slått sammen to leiligheter i det ene bygget. Så for omgivelsene spiller det ingen rolle. Denne dispensasjonen er også gitt i flere tilfeller i samme gate, sier Bratt.
Behandler om noen uker
Fristen på 12 uker for behandling av byggesøknader er allerede passert for den nye søknaden. Den er fortsatt ikke tildelt saksbehandler hos Plan- og bygningsetaten.
“Pr. i dag klarer ikke Plan- og bygningsetaten å behandle alle søknadene innenfor den lovpålagte fristen. For din del må vi dessverre meddele at det kan ta noe lengre tid før søknaden blir fordelt til saksbehandler og behandlet,” heter det i et brev til arkitekten fra midten av februar.
– Vi har fått beskjed om rundt 160 dager til fordeling til saksbehandler. Det tok 147 dager sist vi fikk saksbehandler på en sak. Fristen på 12 uker er passert lenge før de får saksbehandler. Det er selvfølgelig veldig kjedelig for alle at det tar så lang tid, avslutter Bratt.
På spørsmål om en kommentar til status for behandling av klagen og den nye søknaden, svarer Plan- og bygningsetatens talsmann følgende:
– Vi regner med å behandle klagesaken om to–tre uker. Og den nye byggesøknaden regner vi med å behandle om fire uker.