<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– We love you. You’re very special. Go home. 

Slik oppsummerte president Donald Trump budskapet sitt til tusenvis av fans etter at de på presidents oppfordring onsdag kveld strømmet til Washingtons gater i protest mot presidentens valgnederlag, som de – i strid med valgresultatene, konklusjonen til uavhengige valgobservatører og 62 nylig avsagte dommer – hevder er et resultat av juks og svindel.

At en sittende amerikansk president går offentlig ut og proklamerer sin kjærlighet til pøbler – enn si terrorister – etter at de har slått ned og skadet titalls politifolk, brutt seg inn i en tungt bevoktet kongressbygning, bidratt til opptøyer som medførte at fem personer senere ble drept, ulovlig okkupert Senatet og inntatt kontorene til blant annet House of Representatives’ Speaker Nancy Pelosi, er så utrolig at det mangler sidestykke i moderne vestlig politikk.

Så har da Trump også vært en president uten sidestykke etter at han, mot de fleste odds, ble tatt i ed som president fredag 20. januar 2017.

I Kapital-redaksjonen hadde vi året før diskusjoner om vi i det hele tatt skulle vie spalteplass til denne småfrekke forretningsmannen omgitt av gull, glitter, høye bygninger og vakre damer.

Selv argumenterte vi for at Trump med sitt store forretningsimperium neppe kunne bli president fordi interessekonfliktene ville bli for mange og uhåndterlige. Få levnet mannen med de ufiltrerte kommentarene, det konstante selvskrytet og manken som minnet om asbest-isolasjon på 80-tallet, liten sjanse i den republikanske nominasjonsprosessen. Eller som vi siterte en norsk valgforsker på i artikkelen “Pump and dump” for Trump? som vi likevel endte med å publisere i 2016: – Trump er ikke valgbar.

Men kritikken mot Trump prellet av som vann på gåsa, og den tidligere You Are Fired-stjernen viste seg å være svært valgbar. Med sine 306 stemmer endte han opp med å vinne hele presidentvalget i verdens største demokrati foran Hillary Clinton med sine 232 stemmer.

I ettertid har USAs etterretning påvist tett kontakt mellom Russland og 17 av Trumps støttespillere under valgkampen. De fastslår at Russland forsøkte å hjelpe Trump med å vinne, men har ikke funnet bevis for noen sammensvergelse.

Som president har Trump ført mye god næringslivspolitikk, med et spesielt næringsvennlig skatteregime. Men oppføringen av en mur mot Mexico, internering av barn som ble separert fra sine foreldre da de ulovlig flyktet til USA, verbal krig mot “mainstream media”, stadig rasistiske og grove sexistiske utsagn, handelskrig med Kina, eskalering av konflikten med Iran og påfølgende risiko for væpnet krig, skroting av Paris-avtalen, katastrofal håndtering av coronapandemien og lansering av konspirasjonsteorier om at det amerikanske presidentvalget var rigget, har overskygget det meste.

Ifølge Washington Post skal Trump ha kommet med 20.000 løgner og misvisende utsagn siden han ble president. Og som Kapital hadde en morsom artikkel om i fjor, Trump jukser så det holder selv på golfbanen.

Nå risikerer han å bli straffeforfulgt for mulig brudd på valgloven i forbindelse med utbetaling av hysjpenger til pornoskuespilleren Stormy Daniels, mulig skattesvindel, mulig eiendomssvindel og for muligens å ha ta imot bestikkelser fra en fremmed stat.

Om han ikke benåder seg selv før Joe Biden blir tatt i ed som USAs 46. president onsdag 20. januar.

– Jeg er den eneste som kan gjøre Amerika stort igjen, proklamerte Trump før han ble president. Men Amerika har aldri vært mindre enn da presidentens supportere onsdag kveld stormet kongressbygningen og vandaliserte hjertet av det amerikanske demokratiet.

Nå får vi håpe noen får med presidenten, som for tiden er utestengt fra både Twitter og Facebook, ut på mange lange golfrunder så han gjør minst mulig skade på landet og det vestlige demokratiet før han går av.

Da begynner jobben med å gjøre Amerika stort igjen.

Vibeke Holth

Redaktør, Kapital