Antall kandidater reduseres når vi screener ut selskaper som har lastet opp med gjeld for å tilfredsstille aksjonærenes krav til utbytter. Høy netto gjeld målt mot kontantstrøm (EBITDA) gir større risiko for at utbyttene må kuttes dersom inntjeningen skulle bli lavere enn forventet.
Kan komme tilbake
Den helt store sektorspredningen blir det ikke denne gangen, og flere av aksjene som vi blinket ut for ett år siden, kommer igjen godt ut av det, så det blir ikke et helt nytt utvalg.
Blant selskaper som betaler rundt 5 prosent direkteavkastning og høyere, er det flere råvare- og shippingselskaper, der inntjeningen kan få et oppsving neste år dersom hjulene kommer skikkelig i gang etter pandemien og det utløser en bølge av “oppdemmet” etterspørsel i verdensøkonomien.
Vi velger derfor å ta et veddemål på at et syklisk oppsving faktisk vil inntreffe, for å kunne høste blant noen av de sprekeste utbyttecasene Oslo Børs har å by på.
Arbeidshypotesen får dermed et lite addendum: En syklisk drevet og mer råvareintensiv økonomisk vekst neste år kan bl.a. gi støtte til oljeaksjene på Oslo Børs.
Selv om Kjell Inge Røkke-dominerte Aker BP var aksjen som skuffet mest forrige gang, beholder vi den som en av fem utvalgte.
Analytikerne ligger inne med en forventet direkteavkastning på 6 prosent neste år. Den frie kontantstrømmen er bortimot dobbelt så høy og gjelden rundt en ganger EBITDA.
Dersom oljemarkedet kommer tilbake, kan utbyttene bli høyere. Ved en oljepris på 50 dollar pr. fat tror Danske Bank at Aker BP kan opprettholde en utbytteavkastning på 10–12 prosent.
Cash i tørrlast
Shippingaksjen vi faller ned på er Golden Ocean Group
, og det til tross for at gjelden er litt høyere enn det vi egentlig er happy med på 3,6 ganger forventet EBITDA for neste år.
Golden Ocean gjentok etter siste kvartalsrapport at selskapet ønsker å betale dividende, men avsto fra dette nå på grunn av usikkerheten om utviklingen den nærmeste tiden.
Dersom Golden Ocean klarer å levere en direkteavkastning som analytikerne forventer neste år, på 8,5 prosent, vil det trolig gjøre at flere får øynene opp for aksjen. Det er langt fra bankers, men shippinganalytiker Frode Mørkedal i Clarksons Platou Securities betegnet nylig utsiktene som gode:
– Med forventninger om at andre land kommer tilbake til normalen neste år, kombinert med lavere flåtevekst, ser utsiktene gode ut, sa Mørkedal til Finansavisen. Noen superinntjening spår han dog ikke i tørrlast, all den tid verftskapasiteten er god og det bygges mange skip.
Beholder vinnerne
Både Europris og Fjordkraft retter seg i stor grad mot norske forbrukere. Det viste seg som en trygg havn under Covid-19-pandemien. Med P/E på hhv. ca. 14 og 16 for neste år er de en god del høyere priset enn for ett år siden. Det blir derfor først og fremst på grunn av direkteavkastningen på rundt fem prosent neste år at de får være med videre et år til.
Nokså lav gjeld, og en fri kontantstrøm som ligger godt over forventet utbytte, gir trygghet for at utbyttet faktisk vil tikke inn. Disse er dessuten mindre avhengig av at det sykliske oppsvinget vi satser på vil komme.
Sper på med gjødsel
Men når vi først har valgt å tro mest på råvarevekst, er det naturlig å inkludere Yara
i en utbyttefokusert setting. Med direkteavkastning på ca. 5 prosent, P/E på rundt 12 og en nettogjeld på 1,4 ganger EBITDA neste år, er ikke gjødselprodusenten den aller største cash-maskinen, men nedsiden for utbyttet bør være begrenset.
Etterspørselen etter gjødsel og matvarer er ifølge Yara motstandsdyktig også i krisetider. Yara varslet dessuten i kvartalsrapporten redusert investeringsnivå grunnet “streng kapitaldisiplin”.