For fjerde gang har juryen til Norsk Vinkelnerforening, Star Wine List og Kapital funnet frem de beste vinkartene i Norge. Og nå er de nominerte klare. 

Fjorårets vinner Park Hotel Vossevangen hevder seg fremdeles sterkt i fem kategorier, men årets liste over nominerte viser at nykommere som Kastellet og Osteria Villani bygger vinkart det står respekt av. Britannia og Skigaarden har utvidet sine vinkart betraktelig det siste året. Det store spørsmålet før søndagens kåring er om vindirektør Francesco Marzola på  Park Hotel Vossevangen fremdeles har Norges beste vinkart.

Juryformann Rune Rake har sammen med Heidi Iren Hansen MW, Tone Veseth og Trond Erling Pettersen fra Vinmonopolet gjennomført mange arbeidstimer med jurymøter, diskusjoner og vurderinger i de forskjellige kategoriene. Tusenvis av sider er gjennomgått av vinkartene til de toneangivende restaurantene i Norge.

De nominerte til Norges beste vinkart 2021 er plukket ut av juryformann Rune Rake, Heidi Iren Hansen MW, Alexander Michalsen og Trond Erling Pettersen fra Vinmonopolet. Foto: Kapital

De nominerte Norges beste vinkart 2021: 

Kåring av Norges Beste Vinkart er sammensatt. Juryen ser på utvalg, variasjon og kvalitet, og filosofi mellom vinliste og konsept må harmonere. For å få en etisk korrekt og gjesteorientert bedømming er vinservice, utstyr og prissetting med som kriterier.

  • Park Hotel Vossevangen, Voss
  • Hallingstuene, Geilo
  • Tollboden, Kragerø
  • Skigaarden, Hemsedal
  • Britannia, Trondheim
  • Kastellet, Oslo
  • Osteria Villani, Bergen

Årets nykommer 2021:

Grunnlaget for årets nykommer er et vinkart som utmerker seg fra et nyåpnet sted siden forrige kåring. Juryen vektlegger konsept, design og utvalg.

  • Kastellet, Oslo 
  • Rive Gauche, Trondheim
  • Snadder og Vin, Oslo
  • Kvitnes Gård, Kvitnes
  • Brasserie CouCou, Oslo
  • Smag og Behag,  Kristiansand
  • Moi, Kristiansand

Beste vin på glass 2021:

Her vektlegges variasjon, kvalitet og prissetting. Kvalitet på vinen ved tidspunkt for servering vil veie høyt – åpnede flasker som har stått for lenge vil trekke ned i poengbedømmingen. Det må minimum være 10 viner på glass for å bli vurdert.

  • Territoriet, Oslo
  • Park Hotel Vossevangen, Voss
  • Britannia, Trondheim
  • Panda Panda, Kristansand
  • To Rom & Kjøkken, Trondheim

Beste “lille” vinkart 2021:

En kategori som bedømmes på lik linje med Norges beste vinkart, men som også inkluderer flere restauranter/konsepter som i markedet ellers ikke når opp i hovedkonkurransen på grunn av begrenset utvalg. Filosofi og variasjon vil vektlegges.

  • Arakataka, Oslo
  • Spontan, Trondheim
  • Esaias, Oslo
  • Panda Panda, Kristansand
  • Bula, Trondheim
  • VIN Bjørvika, Oslo

Beste champagne/musserende vinkart 2021:

  • Skigaarden, Hemsedal
  • Britannia,  Trondheim
  • Park Hotel Vossevangen
  • Lyst på, Bodø
  • Park 29, Oslo

Beste vinmeny 2021:

Vinmenyer varierer med årstider og råvarer, og derfor må vinkelnerens drikkevalg og servicenivå nødvendigvis bli en del av vurderingen her. Samspillet mellom kjøkken og sommelier danner grunnlaget, og derfor deles prisen ut til både restauranten og den ansvarlige vinkelneren. Pris, servert mengde og begrunnelse for valget er andre viktige faktorer som vurderes.

  • Tore Kristian Hegdal Lie fra Arakataka
  • Kristoffer Aga fra Re-naa
  • Knut-Espen Misje fra Matmagasinet
  • Henrik Dahl Jahnsen fra Speilsalen 
  • Ida von Stolz fra Le Bistro
  • Michal Gielas fra Maaemo
  • Aurélie Taheri fra Kontrast 
  • Erlend Lehland/Siri Haslund fra Hot Shop
  • Heini Petersen fra Vintage Kitchen
  • Aleksander Iversen fra Brasserie CouCou
  • Kine Jøndal fra Schlägergården
  • Hanna Johansson fra Stallen.

Star Wine List 2021

Ved siden av kåringen av  Norges Beste Vinkart presenteres Star Wine List to kategorier:  Beste Austrian Wine List and California Wine List.

De nominerte i Austrian Wine List er:

  • Britannia
  • Happolati
  • Kontrast
  • Park Hotel Vossevangen
  • Re-Naa

De nominerte i California Wine List er:

  • Britannia
  • Dråpen Vinbar
  • Hallingstuene
  • Happolati
  • Kontrast
  • Park Hotel Vossevangen
Vinkjelleren til Park Hotel Vossevangen. Det krever mye tid, kunnskap og, ikke minst, tilfang av viner for å sette sammen et vinkart det står respekt av. Foto: Sverre Hjørnevik