<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Vakre landskap: Burgund er et av verdens mest besøkte vinområder. Foto: Dreamstime

Seks flotte viner fra Burgund

Ukjente vinområder i Burgund leverer topp kvalitet i forhold til pris.

Hvitvinene fra Burgund er blant verdens dyreste, mest komplekse og ettertraktede, og på toppnivå regnes hvite burgundere nærmest som en egen dimensjon. Allerede så tidlig som 640 e.Kr. anla munkene vinmarker her. Domaine Leflaive og Bachelet-Monnot er strålende eksempler på Burgund-produsenter som gjennom tiår etter tiår har vist en hel verden at de får frem helt fantastiske viner. Har man først smakt en vin fra dem, forstår man uansett erfaring at man har foran seg en enestående vin.

Smaken av en god hvit burgunder

For de som liker den nøtteaktige hvitvinstilen med smørtoner og flott konsentrasjon en god Burgunder kan gi, er det vanskelig å velge noe annet. De tradisjonelle underområdene og kjente produsentene selges ut fortere enn de kommer på lager på polet. Prisene derimot, har steget i været. – Burgund på sitt beste er blitt en vin man ikke lenger drikker. Man investerer i den, sier daglig leder Andreas Høgfeldt på vinbaren Oh Dear på Aker Brygge til Kapital.

Burgund på sitt beste er blitt en vin man ikke lenger drikker. Man investerer i den.
Andreas Høgfeldt, Oh Dear vinbar 

For når alt kommer til alt, handler det om preferanser på smak, og hva man er villig til å betale for det. For de som lar seg friste, ligger det i skrivende stund fire flasker Bouchard Père & Fils Montrachet 2018 til den nette sum av 6.161 kroner i hyllene på Vinmonopolet. I 1970 kostet samme vin under 500 kroner. Få vinområder i verden kan vise til en prisstigning som Burgund, men det har ikke alltid vært et dyrt vinområde. På 1930-tallet fikk du faktisk mer penger for vintønnen enn for grand cru-vinen som var i den. Prisene var lave, og først utover 70- og 80-tallet økte interessen for kvalitetsvin, og dermed klatret også omdømmet og prisene.

En evig spiral oppover

Produktsjef for spesialutvalg og auksjoner hos Vinmonopolet, Arnt Egil Nordlien, mener prisutviklingen i Burgund helt klart ligger i en evig oppadgående spiral. På spørsmål om Burgund er i ferd med å prise seg ut, er svaret fra Nordlien klart “ja”. – Toppvinene står helt klart i fare for å forsvinne for mange. Vinene blir rett og slett for dyre. Få tar seg råd til å kjøpe grand cru fra Burgund. Trøsten for nordmenn får være at mye vin med mer beskjeden etikett ofte produserer bedre i dag enn det mange av de beste Burgunderne gjorde for 50 år siden, sier Nordlien.

Vakre landskap: Burgund er et av verdens mest besøkte vinområder. Foto: Dreamstime

Nye områder får en sjanse

Mindre kjente underområder I Burgund står derimot stille i hyllene på Vinmonopolet. Årsaken er ganske enkel. Historisk sett har disse underområdene levert svært varierende vinkvalitet og dermed havnet i skyggen av de mer kjente. Nå er det i ferd med å endre seg. I våre smakinger med gode produsenter finnes det mange gode viner som oppfyller kriteriet for en god vin. Setter man en makspris på 800 kroner, og er litt åpen for nye produsenter og områder i Burgund, finner man mange gode kjøp.

Arnt Egil Nordlien hos Vinmonopolet ser det samme. – Selv med den prisspiralen Vinmonopolet opplever, synes jeg Burgund klarer å levere strålende budsjettalternativer ennå, dersom man sammenligner pris/kvalitet på Chardonnay og Pinot noir med andre regioner. Men både kundene, Vinmonopolet og grossistene må reorientere seg, og erfaringsmessig tar det gjerne tid å endre innkjøpsmønstre, mener Nordlien.

Fra god til veldig god

To vinområder som etter vår mening greier å levere strålende kvalitet i Burgund, er Saint-Aubin og Saint-Romain. Vinene fra Saint-Aubin og Saint-Romain drikker godt ungt og gir mye hvit Burgunder for prisen, og er man heldig, er de også gode lagringskandidater. Spesielt vil vi trekke disse vinene frem som svært gode matviner til grillet skalldyr som hummer, sjøkreps og kongekrabbe. Smørstekt kveite med hollandaisesaus med norske asparges er en annen sikker vinner til vinene.

Størsteparten av Saint-Aubins 168 hektars store vinmarker er lokalisert i et trangt dalføre mellom de mer kjente kommunene Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet. Saint-Aubin har gått fra å være på sidelinjen hva kvalitet angår, til å markere seg som et navn som reflekterer høy kvalitet i årgang etter årgang.

En kort time med bil vestover mot Pommard ligger vinmarkene i den lille appellasjonen Saint-Romain på nesten 100 hektar. Under de store kalksteinklippene i Côte de Beaune har de høytliggende vinmarkene fått sitt gjennombrudd. Kombinasjonen av kjølige vinmarker på 340–400 meters høyde og kalkholdig jordsmonn har gitt det løftet som bringer en vin fra å være god til å bli veldig god.

Trendene

Nye områder: Arnt Egil Nordlien hos Vinmonopolet har troen på nye områder i Burgund. Foto: Vinmonopolet

Den tydelige trenden ifølge Arnt Egil Nordlien hos Vinmonopolet er at gode produsenter i Burgund og spesielt Côte d’Or skaffer seg vinmarker i mer ukjent terreng. Målet er i utgangspunktet å produsere vin som holder et lavere prisnivå, men man ser også at vinkvaliteten får seg et løft oppover i disse områdene.

Samtidig endrer den globale oppvarmingen forutsetningene for vinproduksjon, og sammen med forbedret vitikultur gir det rom for å se på nye områder.
Av områder som Arnt Egil Nordlien hos Vinmonopolet vil trekke frem, er særlig de områdene som tidligere har vært regnet som litt for kjølige. For hvitvin er særlig Hautes-Côtes interessant. I Côte d’Or også mindre kjente landsbyer som Monthelie, Auxey-Duresses, St.-Romain etc. Arnt Egil Nordlien mener at de kjøligere landsbyene i Macon (f.eks. Milly-Lamartine) og Côte Challonaise (f.eks. høyereliggende marker i Givry og Rully) kommer til å bli mer allemannseie.

Litt frem i tid tror Arnt Egil Nordlien i Vinmonopolet det kan være interessant å se på Côte d’Auxerre utenfor Chablis, og kanskje også viner fra Lorraine. Sistnevnte har samme jordsmonn som Champagne/Chablis, og for over 150 år siden var det 50.000 hektar med vinmark her som inngikk i Champagne.

Våre beste anbefalinger fra Saint-Aubin og Saint-Romain

Varenr: 10599801
Dominique Derain Saint-Aubin 1er Cru En Remilly 2017
Middels grønngul farge. Gult eple, smørtoner og mineralsk på duft og smak. Fedmefull konsentrert ettersmak med balansert syrlighet. Dekanter gjerne vinen.
Pris: 670 kr (bestilling)
Poeng: 90
Importør: NON DOS

Varenr: 7332201
Girardin Saint-Aubin Premier Cru En Remilly 2017
Middels grønngul farge. Konsentrert. Gul frukt, eple og smørtoner på duft og smak. Lang intens ettersmak med fat, nøtter og smør.
Pris: 520 kr (bestilling)
Poeng: 90
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 1966201
Roche de Bellene Saint-Romain VV 12 2019
Middels gyllen farge. Fruktig aromabilde med mineraler, gult eple og sitrus på duft. Konsentrert og flott vin med smørtoner og flott fedme i ettersmaken.
Pris: 380 kr (basis)
Poeng: 89
Importør: Winetailor as

Varenr: 11347101
Lamy Saint-Aubin La Princée 2018
Lys grønngul farge. Modent eple, nøtter og smørtoner på duft og smak. Mineralsk fruktighet med konsentrert lang ettersmak.
Pris: 436  kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 1956501
Leroux Saint-Romain Sous le Château 2018
Lys gul grønn farge. Smørtoner, fat og gul eple på på duft og smak. Fruktdrevet vin med god intensitet. Markant syrlighet og lang ettersmak.
Pris: 384 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 7773701
Olivier Leflaive Saint-Romain 2015
Lys grønngul farge. Modent gult eple, mineraler og smørtoner på duft og smak. Mineralsk fruktighet og flott syrlighet. Enkel og flott hverdagsvin.
Pris: 396 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Excellars

Vin