+ mer
Enormt utvalg. Med 886 roséviner å velge mellom på Vinmonopolet skal det litt til for å finne de beste. Kapital Vin har gjort et iherdig forsøk og funnet åtte favoritter som passer enten til mat eller nytelse på terrassen utover våren og sommeren. Foto: Svein Lindin

Åtte roséviner som imponerer

På Vinmonopolet kan du nå velge mellom 886 ulike roséviner. Vi har valgt ut åtte av de beste som du kan imponere med, enten på terrassen eller matbordet.

Om det er den delikate lyse lakserosa fargen eller smaken som treffer den norske hjerteroten, vet vi ikke, men den internasjonale trenden med å drikke lettere alkoholsvake vinstiler har helt klart fått fotfeste i Norge. Mens de fleste historisk sett forbinder rosévin med vandige lakserosa viner fra Provence eller den ikoniske portugisiske Mateus, kan få land i verden skilte med et slikt massivt utvalg som vi har fått i Norge.  

800 millioner kroner i rosévin

De siste 20 årene har nordmenn lagt sin elsk på rosévin, viser tall fra Vinmonopolet. I år 2000 var det beskjedne 62 roséviner i salg i polets hyller, men 20 år senere er det 886 roséviner tilgjengelig. Med et salg på nærmere 4,8 millioner liter rosévin, til en verdi av over 800 millioner i 2020, opplevde Vinmonopolet et formidabelt rosévin-år i fjor. Veksten fra 2019 var på hele 72 prosent. Ser vi nærmere på tallene, viser de at utvalget har sin bakside. 174 roséviner av 886 tilgjengelige hadde et salg på knappe 36 flasker hver gjennom 2020.

Anvendelig og lettdrikkelig

Rosévin er i all hovedsak ferske viner, laget for å drikkes det året de blir lansert, eller senest før neste vår. De er som regel ikke komplekse, og passer derfor godt til “rene” råvarer og fersk mat uten for mye bearbeiding. Generelt kan vi si at mat som passer til hvitvin også passer til rosévin, for eksempel lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, salater og skalldyr.

En helårsdrikk

Ifølge kategorisjef Trond Erling Pedersen i Vinmonopolet er det tegn som tyder på at rosévin i større grad er blitt en helårsdrikk. – For eksempel var det en økning på rundt 20 prosent i salget av rosévin i januar og februar 2020 mot samme måneder året før – altså før pandemien kom og sørget for en enda større salgsøkning. Vinmonopolets tall viser også en økning i salget av rosévin på rundt ti prosent i hver måned fra august til desember 2019 mot året før.

– Likevel er det ingen tvil om at rosévin henger sammen med sol og varme for norske vinkunder, sier kategorisjef Trond Erling Pedersen i Vinmonopolet.  – Tallene viser en helt klar sesong fra april til august, med en topp i fellesferien. Salget dobler seg fra mars til april hvert år, og halveres fra august til september.

Trendene på Vinmonopolet

På spørsmål fra Kapital om hvilke trender man ser i salget, peker kategorisjef Trond Erling Pedersen i Vinmonopolet på at klassiske roséviner fra Provence/Sør-Frankrike og Piemonte gjør det godt. I tillegg er det tegn til at Pinot Noir-baserte roséviner fra Tyskland og New Zealand begynner å få fotfeste hos Vinmonopolets kunder. 

– Skal vi trekke frem spennende nykommere, kan vin fra England, Østerrike, Beaujolais og Hellas være aktuelle for rosévin-kunder som er åpne for å prøve noe nytt i løpet av årets sesong, avslutter kategorisjef Trond Erling Pedersen i Vinmonopolet.

Tre vinstiler

Bryter vi vinene ned i vinstiler, er det i all hovedsak tre ulike stiler tilgjengelig i Norge. Først ut er de kommersielle og syntetiske rosévinene. Deretter kommer rosévinene som nytes best på terrassen på en varm sommerdag, og den siste stilen er de som på grunn av sin iboende syrlighet passer best til mat og omtales som matviner. I sistnevnte matviner inkluderer vi med den største selvfølge roséviner med bobler.

Tre metoder 

Rosévin lages på samme måte som hvitvin, men alltid av blå druer, der vinen presses etter noen få timer med skallkontakt. På smak er rosévin nærmere hvitvin enn rødvin, både når det gjelder friskhet, munnfølelse og aroma. Rosévin kan i likhet med hvitvin lages i flere tørrhetsgrader. Ønsker vinmakeren sødme i vinen, kan gjæringen stoppes før alt sukkeret er omdannet til alkohol. Det er også mulig å tilsette søt, ugjæret druemost til en tørr vin for å få den søtere. Noen ulike metoder skiller seg ut når det er snakk om produksjon av rosévin:

Saignée-metoden: Her knuses ikke de blå druene, de sprekker i stedet på grunn av trykket og vekten fra druene som ligger på toppen. Dette gir en svært forsiktig pressing, druene “blør” (saignée betyr “blødd” på fransk). Etter 12–24 timers kontakt med skallene siles saften fra.

Vin gris-metoden: Vin gris betyr ikke grisevin, men “grå vin” på fransk. Her presses de blå druene svært lett, og skallet får ikke trekke sammen med saften. Dette gir en svært lys vin uten særlig sterk farge.

Blandingsmetoden: I EU er det forbudt å produsere rosévin ved å blande rød og hvit vin. Unntaket er i prestisjeregionen Champagne, hvor rosévariantene av Champagne lages nettopp på denne måten.

Druen den viktigste faktoren

En rosévin smaker, dufter og ser ut som den gjør på grunn av en rekke spesielle omstendigheter før, under og etter produksjonen: jordsmonnet druene er dyrket i, druetype, klima og ikke minst vinmakeren og de utallige muligheter denne har til påvirkning av det endelige resultat fra innhøsting til tapping. 

Tar vi for oss druens påvirkning, er det ingen enkeltfaktor som er så avgjørende for vinens smak som druesorten den er laget av. Det er ytterst sjelden vi finner roséviner som er definert etter hvilket jordsmonn de kommer fra, slik man gjerne ser i viner fra f. eks. Burgund eller Piemonte. Druene Nebbiolo, Pinot Noir, Blauer Wildbacher og Spätburgunder viser seg som de beste etter vår mening. Alene fordi de tilfører en iboende syrlighet til vinene og ikke må kamufleres med restsødme, slik mange av de syntetiske, kommersielle vinene blir.

Planter stadig ny vinmark

Noen av produsentene må kunne defineres som Norgesvenner når stort sett all produksjon går til Norge. Piemonte-produsenten Ioppa er et godt eksempel. 

– Ioppa ble lansert i 2012, men den store veksten har vært de siste fire–fem årene, forteller daglig leder Fredrik Medhus hos vinimportøren Winemarket. – Etter at vi re-designet porteføljen sammen med produsent og økte fokus på flere viner og ulike formater, har Ioppa blitt et eventyr for alle involverte, sier Medhus.

Salgsøkningen av Ioppas rosévin var på 16 prosent i fjor grunnet større årgang og høyere tilgang på vin, men dette er lavere vekst enn markedet generelt. 

– Historisk sett selger vi alle flaskene vi får fra Ioppa, og Corona har sånn sett ikke hatt noen særlig innvirkning på salget. Heldigvis planter Ioppa stadig ny vinmark, men det vil ta flere år før dette får full effekt, mener Medhus. 

Sats på det enkle og syrlige

Kapitals smakinger avslører store kvalitetsforskjeller på rosévin i Norge. Fra de nærmest udrikkelige syntetiske, kommersielle vinene til Jacobs Creek, Yellow Tail og Vivanco til fantastiske viner i verdensklasse fra Gysler, Vacheron og Planeta, for å nevne noen.

Kriteriet vårt var ganske enkelt: Vinene skal ha god konsentrasjon, balansert syrlighet og være fruktdrevet på smak. Resultatet viser at det kommer stadig flere sterke utfordrere til de etablerte. Vår klare anbefaling er å unngå de syntetiske vinene og heller satse på den enkle, fruktdrevne terrassevin-stilen og den konsentrerte syrlige matvennlige stilen som de aller beste rosévinene har. 

Et lite tips når vinen serveres er å holde den så kjølig som 7–10 grader.  Server heller lite og oftere når varmen slår inn.

Hvilken kvalitet? Vinene skal ha god konsentrasjon, balansert syrlighet og være fruktdrevet på smak. Foto: Dreamstime

4 topp roséviner til terrassen

Varenr: 4080901
Bellavista Franciacorta Rosé 
Lys rosa farge, markjordbær, sitrus og fersken på duft og smak. Fruktdrevet stil. Små bobler og ettersmak av kjeks, modent eple og hint av røde bær i avslutning.
Pris: 565 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 5089301
Planeta Rosé 2020
Lys lakserosa farge. Rips, sitrus og røde bær på duft og smak. Markert syrlighet og fin konsentrasjon. Flott vin.
Pris: 170 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Tellus Wine & Spirits

Varenr: 9747601
Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2018
Lys lakserosa farge. Røde bær, urter og grape på duft. Fruktdrevet, med god fyldighet og markert syrlighet. 
Pris: 160 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: Winemarket

Varenr: 2895001
Georg Mosbacher Rosé trocken 2019
Lys lakserosa farge. Røde bær, sitrus og urter på duft og smak. Balansert syrlighet og fruktdrevet ettersmak med røde bær og urter. Passer også til: Skalldyr og aperitiff.
Pris: 160 kr (bestilling)
Poeng: 87
Importør: Hans A. Flaaten Vins Fins

4 roséviner til mat 

Varenr: 11607601
Gysler Single Vineyard Pinot Noir Rosé 2020
Lys lakserosa farge. Markant syrlighet og røde bær, stikkelsbær og urter på duft og smak. Flott syrlighet løfter vinen. Passer til: Fisk, skalldyr og aperitiff.
Pris: 250 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Chrysopidae

Varenr: 10109301
Vacheron Le Rosé XVII 2018
Lys lakserosa farge. Konsentrert røde bær, sitrus og kalk på duft og smak. Balansert syrlighet og fruktdrevet utgang. Passer til: Skalldyr og aperitiff.
Pris: 330 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Fondberg

Varenr: 11038701
Conte Spagnoletti Zeuli Colombaio Bombino Nero 2019
Lys lakserrosa farge. Urter, røde bær og urter på duft og smak. Flott markert syrlighet og moderat grapefruktbitterhet gjør vinen til en vinner til mat. Dekanter gjerne og server i store glass. Passer til: Lyst kjøtt, fisk og skalldyr.
Pris: 148 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: Gaia Wine & Spirits

Varenr: 8012501
Langmann Schilcher Frizzante 2018
Lys rød farge. Rød frukt, røde bær, syrlig og frisk, fruktdrevet på smak og duft. Markert syrlighet og konsentrert ettersmak av røde bær og jordbær. Små bobler løfter vinen betraktelig. Passer til: Lyst kjøtt, fisk og skalldyr.
Pris: 164 kr (basis)
Poeng: 87
Importør: Vinum

Vin