Vinmarkedet: Nye vinnere

Klimaforandringene kan endre definisjonen på hva som er verdens beste vinområder og gi nye vinnere i vinbransjen. Nå kjøper franske champagnehus vinmarker i England.  Den britiske bobleboomen kan by på gode investeringsmuligheter.

Sjelden: Få andre steder i verden enn Vinmonopolet Skøyen kan tilby årganger med 1901,1927 og 1929 Madeira. Foto: Eivind Yggeseth
Vin

Klimaforandringene i vinverdenen har skapt muligheter for gode investeringer de senere årene. Vinområder som Burgund og Bordeaux,  som i hundrevis av år har vært betegnet som de beste, er nødvendigvis ikke de som forblir de beste i fremtiden. Klimaet vil gi nye vinnere.

Hvordan vinåret 2021 vil smake vet ingen før i 2022 når innhøstingen er ferdig og vinen er klar for salg. Nye vinområder vil heve seg i kvalitet, og fellesnevneren for disse vinmarkene er beliggenhet lenger nord eller høyere beliggenhet over havet.

Les alle prognosene for 20 bransjer og sektorer i det nye året her.

Franske kjøp i England

Et klart eksempel er hvordan de franske champagnehusene kjøper vinmarker i England. Det kjente champagnehuset Pommery har kjøpt 40 hektar i Pinglestone i Alresford og inngått samarbeid med engelske Hattingley om å lage bobler av druer dyrket i Hants med Louis Pommery England på etiketten. I 2017 ble det kjent at champagnehuset Taittinger kjøper land og planter sine første vinstokker i Kent. Første flaske vil etter alt å dømme komme på markedet i 2023.

Billige vinmarker:  Vinmarkene i England selges til en brøkdel av prisene i Champagne. Foto: Gusbourne

Billige vinmarker og varmere klima

Årsaken til de franske oppkjøpene er todelt. Prisene på vinmarker er skyhøye i Champagne, og klimaforandringene er de viktigste faktorene for produsentene for den høye investeringslysten. Prisen på en hektar topp vinmark i Champagne er flere hundre millioner kroner, mens prisen i England kan være 10–15 millioner pr. hektar, om man finner noen som er til salgs, fortalte Charlie Holland hos den anerkjente produsenten Gusbourne til Kapital tidligere i år.
Gjennomsnittstemperaturen i Sør-England ligger nå på samme nivå som Champagne hadde for 30–40 år siden. Temperaturstigningen på +0,28 grader hvert tiår siden 60-tallet i England har gitt druene opptil 100 dager lengre og stabil vekstsesong. Dermed beholder de i større grad den syrlighet som er nødvendig for å lage musserende av god kvalitet.

Britiske bobler

Ser man på prisene på vinene fra England, er de fremdeles lave om man sammenligner dem med Champagne, og det hersker ingen tvil om at man skal høre mye om britiske bobler i fremtiden. Kapital anbefaler spesielt å følge med på produsentene Gusbourne, Nyetimber, Ridgeview, Wiston Estate og Hattingley.

Gode vininnkjøp i 2021

Ser vi på andre gode vinkjøp, kommer vi ikke bort fra de klassiske vinområdene i Frankrike og Italia som Bordeaux, Burgund, Champagne og Piemonte, men også Tyskland byr på spennende viner. Enten du vil gjøre det som en investering, eller har et ønske om å skape gode drikkeopplevelser i fremtiden, er de ulike spesialpolene i Norge og vinauksjonene hos Blomquist stedene du går til for å skaffe svært god vin.
Gode, konkrete tips finner du bl.a. på Vinmonopolet på Skøyen i Oslo. Få andre steder i verden kan du handle prisgunstige hetviner med Madeira i spennet 1901, 1927, 1929, 1958 og 1971. Dette Vinmonopolet har dessuten noen skatter liggende på lager. Ni av dem ligger godt skjult. Få vet akkurat hvor flaskene ligger, men Kapital kjenner til at de ligger høyt og kjølig et sted i butikken. Blant annet koster 0,37 cl med Egon Müller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese 2017 50.000 kroner. En høy pris for de fleste, men prisene i verden bare øker, og de kan lett lagres i de neste 100 årene. Neste årgang selges allerede for 25.000 kroner mer i London. 

Tåler ekstrem lagring: Madeira varer i hundrevis av år. Foto: Iván Kverme

Kjøp vin på auksjon

Auksjonshuset Blomquist reklamerer ikke lenger for sine vinauksjoner etter at Helsedirektoratet satte foten ned for slik reklame. Auksjonene har likevel funnet sitt publikum, og ved siden av de utenlandske auksjonene i London og København er dette stedet for å skaffe seg vin fra vinkjellere som skal avhendes fra private hender.

De klassiske vinområdene Bordeaux, Burgund, Champagne, Piemonte og Tyskland opplever en større etterspørsel, og dermed går prisene én vei: oppover. Spesielt i Bordeaux og Burgund er prisnivået blitt så høyt at de aller fleste viner aldri vil bli brukt til sitt opprinnelige formål – å drikkes – men kun er investeringsobjekter. 

Ser vi mot norditalienske Piemonte, Østerrike og Tyskland, er det fremdeles et lavt prisnivå, men ser vi nærmere på hvordan Nord-Portugal og Spania utvikler seg med nye vinmarker over 1.200 m.o.h., opplever vi en revolusjon i kvalitet. Følg med på de toneangivende produsentene Nierpoort i Portugal og Torres i Spania!

prognoser 2021
Vin