+ mer
Ukens vintips Foto: Svein Lindin

Den unike hvitvinen Cos Ramí fra Sicilia

En unik vin som er ypperlig til serranoskinke, saltbakt lammelår og "dagen derpå" fårikål

Ukens vintips er utvilsomt en vinøs opplevelse om du ikke har prøvd den før. Det var det også for meg for første gang vinene fra COS ble smakt for 20 år siden. Siden har jeg vært hektet. Fra sin base i Vittoria på sørspissen av Sicilia har de tre tidligere arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano skapt en skikkelig kultvinprodusent.

COS har siden starten i 1980 vist vinverden at Sicilia har potensiale til å lage noen av verdens beste viner. Vinen er særegen, fargen er litt grumsete, men vent til du serverer den til mat som serranoskinke, saltbakt lammelår eller min egen favoritt. Fårikål som serveres dagen derpå, lett oppvarmet. Navnet COS er satt sammen av forbokstavene i de tre klassekameratenes etternavn. I dag betraktes trekløveret bak COS  som en av Italias mest anerkjente vinprodusenter med over 35 hektar vinmarker kultivert på biodynamisk vis.

Varenr: 531201
Cos Rami 2019
Middels ravgul farge. Naturvin. Moden duft av ost, krydder og velhengt skinke. Markert syrlighet med grapefrukt, sitrus og krydder i smak og ettersmak. Konsentrert tørr avslutning og god lengde. Dekanter gjerne en times tid, server avkjølt.Passer til: Lyst kjøtt, fisk.
Pris:269,90 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: NON DOS

Ukens vintips: Varenr: 531201 Cos Rami 2019 Den karakteristiske butte og stutte flasken som har blitt et av COS’ varemerker er en nøyaktig kopi av en gammel siciliansk vinflaske fra 800-tallet, som ble funnet i COS’ gamle vinhus i Pedalino. I dag kalles denne flaskeformen bare for ”COS-flaske”. Foto: Svein Lindin

Vin