Østerriksk vin er en godt skjult hemmelighet i Vinmonopolets utvalg. I motsetning til Tyskland, hvor 9 av 10 flasker som selges er riesling, har Østerrike et imponerende mangfold. Roséviner, rødviner, hvitviner og musserende er alle av gjennomgående av høy kvalitet, og de lokale druesortene Grüner Veltliner, Blaufränkisch, Zweigelt, Blauer Portugieser og St. Laurent skaper en egenart som gjør at de kan hevde seg blant de beste i verden. Tall fra Vinmonopolet viser også at nordmenn har fått øynene opp for vinlandet, og da spesielt for vin av litt høyere kvalitet.
En stor del av suksessen med å bygge det gode renommeet kan tilskrives den uavhengige nasjonale organisasjonen Austrian Wines. Deres langsiktige og målrettede arbeid med å kvalitetssikre, håndheve vinlovene og markedsføre de nærmere 4.000 vinprodusentene høster de nå fruktene av.
Byr på mangt: Vinstilene fra Østerrike gjør seg bemerket over hele verden. I konkurranse med de aller beste. Foto: Austria Wine
Fra skandale til suksess
I 1985 lå den østerrikske vinbransjen nede med brukket rygg etter den såkalte glykoseskandalen, hvor det ble avslørt at enkelte produsenter hadde tilsatt glykol i vinen for å øke alkoholnivået. Hele 99 prosent av all eksport forsvant over natten.
Landet måtte mer eller mindre nullstille seg og startet nærmest på nytt igjen. Løsningen var å innføre et av verdens strengeste lovverk rundt vin, noe som har gitt resultater. Landet er tilbake i det gode selskap og blir nå ansett som et foregangsland når det gjelder vinlovverk. Fra 2003 innførte også Østerrike et statlig styrt lovverk (Districtus Austriae Controllatus) hvor kvalitetsvin har en konkret geografisk opprinnelse, noe som ellers har vært vanlig i Europa siden slutten av 1930-tallet. Champagne, Chablis, Piemonte eller Rheingau er eksempler på geografisk opprinnelse som er nedfelt i lovverk.
Mest kjent for skidestinasjoner
Østerrike er ikke et stort vinland med sine knappe 45.000 hektar med vinmarker. Tall fra Austrian Wine viser også at antall hektar har sunket siden toppen på 1980-tallet, da det totalt var 59.000 hektar. Østerrike er for mange best kjent for sine skidestinasjoner i vest, mens vinområdene i hovedsak er å finne i øst på samme breddegrad som Champagne og Burgund – ikke langt fra hovedstaden Wien.
Økende popularitet: Østerrikes vinmarker har blitt kjent for sine gode hvitviner, nå følger rødvinene etter. Foto: Austria Wine
Rødvin er den store trenden
Hvitvin dominerer fortsatt og står for nærmere 70 prosent av produksjonen, men rødvin får stadig større popularitet etter at de mest brukte druene Blaufränkisch og Zweigelt nå gir viner som kan konkurrere med gode røde burgundere både på pris og til dels kvalitet. Zweigelt dominerer med hele 42 prosent av et areal på nærmere 15.000 hektar som er øremerket rødvin, men Blaufränkisch haler innpå med sine 19 prosent av av vinmarkene.
Produktsjef Steffen Riis Christiansen hos Vinmonopolet. Foto: Vinmonopolet
Ifølge produktsjef Steffen Riis Christiansen hos Vinmonopolet er kvalitet noe av det første han tenker på når han vil beskrive østerriksk vin.
– Kvalitet i form av at selv de enkleste vinene viser noe særpreg og karakter. Generisk vin som er utbredt i andre europeiske land, er langt mer fraværende her. Østerrike står også sterkt i balansen mellom innovasjon og tradisjon, samtidig som de har fokus på bærekraft og økologi.