+ mer
Fårikål og vin egner seg godt sammen. Foto: Matprat

Vinene til fårikålen

Startskuddet for årets fårikålfest har gått. Vi har plukket ut tre vinfavoritter til Norges nasjonalrett.  

Drikkevalget til fårikål er naturligvis vin etter vår smak, men tradisjonen med øl og akevitt, hvor ølet frisker opp munnhulen og akevitten renser fett, følger de samme prinsippene som for et godt vinvalg. Poenget vårt er at du får alt i ett, både syrlighet og friskhet, ved å velge vin.

Fårikål er både husmannskost og festmat, og smaker etter vår mening enda bedre dagen etter at den er laget. Råvarene lam og kål er en naturlig kombinasjon i Norge, fordi innhøsting av kål og slaktesesongen for lam faller sammen. Og én ting er sikkert: Fårikål er en ypperlig grunn til å samles til høstens tradisjonsrike rett.

Fårikål kombinerer mye fett, smaksrikt kjøtt og kålsmak, i en umamirik kjøttkraft. Da nytter det ikke med noe kommersiell pinglevin. Her trenger vi en vin som evner å skjære gjennom fettet og rense opp munnhulen. Først og fremst er det hvitviner med god fylde og konsentrasjon, kombinert med god friskhet, som får den lette kjøttkraften og de kokte smakene til å spille på lag.

Vi har plukket frem tre viner, da en fårikålfest sjelden opptrer én gang i sesongen. En topp, tørr riesling med litt alder er alltid et godt følge. Vår favoritt om dagen er modne hvite Rhône-viner med fedme, rikhet og markert fylde. Og vi kommer ikke unna den delikate og elegante kontrasten årgangschampagne vil være til retten. 

Festdag siste torsdag i september

Ifølge Matprat.no har fårikålen helt siden begynnelsen av 1970-tallet hatt tittelen Norges Nasjonalrett nummer 1. På slutten av 90-tallet fikk den tradisjonsrike, rotnorske retten endelig sin egen festdag. Siste torsdag i september, hvert år, feires fårikålens festdag over hele landet.

Fårikål spiser man ikke alene, men med venner. Foto: Matprat

Vin