<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
706.000 kroner: Benjamin Ichinoses siste flaske med DRC 1970  ble solgt til rekordhøy pris. Foto: Christies.

Tre liter vin solgt for 706.000 kroner

 Vinsamleren Benjamin Ichinose solgte vinkjelleren sin for 21,3 millioner kroner

En av verdens dyreste vinflasker skiftet eier under vinauksjonen etter den respekterte vinsamleren Benjamin Ichinose i New York. Flasken med Domaine de la Romanée-Conti, Romanée-Conti 1970 jeroboam oppnådde en pris på 706.000 kroner. – En betydelig sum for tre liter vin, men husk at det en av verdens beste viner, kan Bartholomew Broadbent fortelle Kapital etter auksjonen. Flasken ble verdsatt til 600.000 kroner før auksjonen.

Ichinose-kjelleren var den siste av de store ikoniske amerikanske vinkjellere.
Bartholomew Broadbent

Rekordene sto i kø 

Aldri før i auksjonshuset Christie’s historie har det blitt oppnådd et slikt salg på en nettauksjon. 98 prosent av flaskene ble solgt under auksjonen, alle over verditakst. Fra hele 27 land kom det inn bud på den siste delen av vinsamlingen på nærmere 4.000 flasker. Hele 76 verdensrekorder ble satt i den hektiske innspurten på auksjonen. Laveste prisestimat for hele samlingen var på 821.270 dollar, men auksjonen endte på rekordhøye 2,3 millioner dollar, som tilsvarer 21,3 millioner norske kroner etter dagens kurs

Benjamin Ichinoses samling har blitt solgt i to omganger. Den første delen ble solgt for 20 millioner dollar til en samler for noen år siden. Den siste delen ble solgt 31. juli 2020 for 2,3 millioner dollar. Foto: Christie's.

Legendariske priser og viner

Seks flasker med de Vogüé, Cuvée Vieilles Vignes Musigny 1971 var verdsatt til 90.000 kroner. Hammerslaget endte på imponerende 430.000 kroner for de seks flaskene. En flaske Petrus 1961 ble solgt for tre ganger over prisantydningen til den nette sum av 180.000 kroner. En magnumflaske av den legendariske Château Mouton-Rothschild 1929 gikk for 162.000 kroner. To flasker med Château Haut-Brion 1929 gikk hele fire ganger over prisantydningen. Flaskene ble til slutt solgt for 175.000 kroner.

– Far ble stolt 

Bartholomew Broadbents far grunnla vinauksjon hos det anerkjente auksjonshuset Christie’s tilbake i 1966. I en pressemelding forteller han følgende: “Alliansen mellom Christie’s og Ichinose-familien begynte kort tid etter at min far, Michael Broadbent, grunnla vinavdelingen i 1966. Ben Ichinose begynte tidlig å kjøpe fra Christie’s vinauksjoner og sammen utviklet min far og Ben et livslangt vennskap som har fulgt to generasjoner som et familievennskap. Ichinose-kjelleren var den siste av de store ikoniske amerikanske vinkjellere. Min far døde et år etter Ben Ichinose, men jeg kan ikke uttrykke hvor stolt og glad min far ble da jeg fortalte ham at Bens datter, Louise, hadde betrodd Christie’s ansvaret til å selge farens verdifulle vinsamling til auksjon. Det demonstrerer at Christie’s fortsatt er i front i verden av vinauksjoner, slik det har vært siden 1966, og arven fra min fars karriere fortsetter.”

En ny tid 

Vinauksjon-ansvarlig hos Christie‘s, Chris Munro mener at de sterke resultatene viser en ny vei for vinauksjoner på nett. 

– Pandemien har åpnet en ny verden både når det gjelder nye kjøpere, men også for hva som er mulig å oppnå av priser. Det var sterke resultater gjennom hele salget som anerkjente Christie’s evne til å nå kjøpere av sjeldne viner fra Mosel, Bourgogne og Bordeaux, men også fra klassikere som portvin og madeira, sier han, og legger til:

– Vi var spesielt fornøyd med de eksepsjonelle prisene for et av de største tilbudene av modne viner fra California som noensinne har dukket opp på auksjon.

Gikk unna: Benjamin Ichinoses vinkjeller. Foto: Christie's.

Vin