<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Christies

Legendarisk vinsamling under hammeren

Unik mulighet til å skaffe seg noen av verdens beste viner. 

En av verdens mest komplette vinsamlinger i moderne tid skal denne uken selges på auksjon. Verdien er forventet å nå rekordhøye summer, men i dagens marked kan alt skje. Vinsamlingen til Benjamin Ichinose fra Hillsborough i California er et skattkammer av unike viner.

Jeg kjøpte vin som gal

– Jeg kjøpte vin som gal, innrømmet Benjamin Ichinose til den nå avdøde legendariske vinforfatter og Master of Wine Michael Broadbent allerede tidlig på 1970 tallet. Da Broadbent besøkte vinkjelleren på 1970-tallet innså han med en gang at det var en av de største samlingene han hadde sett. Men den skulle bli mye større.

Mange hyllemeter: Nesten 4.000 flasker med vin er til salgs i Christies-auksjonen som torsdag starter på nettet. Foto: Christies

Godbitene

Auksjonen starter på nettet 16.juli og inneholder 626 partier som representerer noen av verdens mest ikoniske viner og årganger fra den private kjelleren til samleren og vinkjenneren Benjamin Ichinose. Den høyest estimerte prisen for en flaske vin er en 3-liters Jeroboam-flaske med Domaine de la Romanée-Conti, årgang 1970. Den forventes å bli solgt til nærmere 600.000 kroner. Den svært sjeldne flasken Domaine de la Romanée-Conti, Les Gaudichots, årgang 1929, er estimert til nærmere 100.000 kroner.

I en epost til Kapital trekker vinansvarlig hos auksjonshuset Christies i London, Noah May, frem partiene nr. 278 med syv flasker de Vogüé, Chambolle-Musigny Les Amoureuses 1971, nr. 274 med seks flasker de Vogüé, Musigny VV 1971, nr. 93 med en flaske Château Cheval-Blanc 1947 og nr. 17, en flaske imperial Château Lafite-Rothschild 1961, som de virkelige høydepunktene i auksjonen.

I lys av corona har auksjonshuset Christies valgt å holde auksjonen online, noe som har resultert i interesse fra hele verden. – Vi er spente på utfallet, men ser det som en unik sjanse til å nå nye kunder via nettet, skriver Noah May engasjert til Kapital – En komplett samling som dette kommer aldri igjen på markedet.

En komplett samling som dette kommer aldri igjen på markedet
Noah May - Christies auksjonshus

Tre eksklusive liter: En Jeroboam-flaske med Domaine de la Romanée-Conti, årgang 1970, forventes å bli solgt for nærmere 600.000 kroner. Foto: Christies

Jordskjelvsikret vinkjeller

Samlingen dekker en 245 års tidsepoke mellom 1740 til 1985, med viner fra de ikoniske produsentene i Tyskland, Frankrike, Portugal, Spania og USA. Vinene er ifølge Christies lagret under ideelle forhold i en spesialbygget kjeller hjemme hos Benjamin Ichinose. I tillegg til å være jordskjelvsikret har kjelleren separate temperatursoner og et klimaanlegg som har sørget for at fyllnivået i flaskene holder svært høy standard, selv på de eldste flaskene.

Den amerikanske legen Benjamin Ichinose har ved siden å samle viner fra sitt eget fødselsår 1929, spesielt samlet på årgangene 1961, 1964 og 1965 - fødselsårene til sine fire barn. Ichinose døde i fjor i en alder av 90 år, og familien bestemte seg for å selge samlingen for å hedre hans minne.  Det unike ved samlingen, ved siden av størrelsen, er at Ichinose begynte å samle på 1960- og 1970-tallet lenge før vinauksjoner hadde samme status som i dag.  

Tette vennskapsbånd 

Benjamin Ichinose samlet vin i en annen tid, prisene var lave, tilgangen på vin var større og innkjøp av vin ble gjort pr. brev, pr. fax og i noen tilfeller via telefonen. I løpet av disse årene fikk Ichinose et personlig og tett vennskap med noen av verdens beste vinprodusenter som Christian Moueix hos Petrus, Alexandre de Lur-Saluces hos Chateau Yguem, Robert Mondavi og Henri de Villaine hos Domaine de Romanèe- Conti. Sistnevnte beskrev i et brev at vinelskere som Benjamin Ichinose ga ham en grunn til å eksistere.

Meningen med livet: Vinmaker Henri de Villaine hos Domaine de Romanèe- Conti beskrev i et brev at vinelskere som Benjamin Ichinose ga ham en grunn til å eksistere. Foto: Christies

Enorm prisutvikling 

Redaktør i Vinforum og Master of Wine, Arne Ronold, mener at det beste eksempelet er å ta utgangspunkt i årgang 1982 fra Bordeaux. Året etter startet den markante stigningen på rød Bordeaux som har vedvart helt frem til og med 2019. Som eksempel trekker Ronold frem Chateau Lafite Rothschild 1982. Vinen ble lansert "En primeur" i 1983 til en pris av cirka 240 kroner pr. flaske. I dag er flaskeprisen rundt 40.000 kroner. Det gir en årlig avkastning på investert kapital på cirka 15 prosent over en periode på 37 år.

– Dette er utvilsomt en veldig fin auksjon fra en anerkjent samler hvor det er antatt at det ikke finnes forfalsket vin. Den er imponerende i innhold med usedvanlig mange flotte flasker til salgs, kan senior produktsjef spesialutvalg og auksjoner Arnt Egil Nordlien hos Vinmonopolet fortelle Kapital. – Totalstørrelsen er likevel ikke så stor. Etter hva jeg kan se er det 626 lots og totalt litt i underkant av 4.000 flasker. Nesten alle auksjonene til Vinmonopolet/Blomqvist er større enn dette. Laveste prisestimat for hele samlingen er på 821.270 dollar, cirka åtte millioner kroner. Det er en høy verdi på en auksjon, men ikke uvanlig.

Skepsis hos norske samlere

Kapital har spurt kjente samlere i Norge om hvordan de vurderer samlingen. Første innspill fra disse handler om en dollarkurs som er høy. Det neste er utgiftene til salærer og transport som påløper ved tilslag til et høyt prisestimat. Samlerne har et inntrykk av at det er mange enkeltflasker, men et langt mindre utvalg av kasser med seks og tolv flasker som under de beste auksjonene.  

Toppårgangene glimrer også med sitt fravær, det er mange ukurante og tildels svake årganger. Det store utvalget av Burgund-viner fra 1970-tallet, i tillegg til tappinger gjort i England og negociant vin, trekker også ned ved siden av et fullstendig manglende fokus på Italia.

Vin